
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Vi s-a intamplat ca in activitatea economica sa aveti cazuri de clienti care nu au platit la timp si astfel anumite facturi emise sa ramana restante?
Nu sunteti singurul! Conform Raportului European al Platilor, realizat de Intrum, liderul in credit management si recuperare creante de la persoane fizice si juridice, peste 70% dintre companii s-au intalnit in activitatea lor cu acest gen de situatii neplacute. Insa cum le facem fata, astfel incat sa fim platiti la timp si sa nu inregistram provizioane sau sa avem un cashflow negativ?
Expertii in recuperarea facturilor intarziate va ofera urmatoarele solutii:
Pregatiti-va psihic pentru diferite scuze
Primul pas pentru un process eficient care sa va ajute sa recuperati sumele restante este rabdarea. Este foarte important sa fiti prietenos insa sa pastrati un ton profesionist si ferm. Clientii rau platnici intotdeauna vor avea diverse scuze pentru neefectuarea platii, mai mult sau mai putin plauzibile. Obiectivul dumneavoastra este insa sa obtineti un termen de plata. Aceasta etapa presupune un spirit dezvoltat de negociere si persuasiune. Daca credeti ca totusi trebuie sa va concentrati pe alte zone ale business-ului, atunci este indicat sa contactati o companie dedicata de recuperare creante persoane juridice.
Verificati constant incasarile
Foarte multi antreprenori nu dau atentie problemei platilor intarziate si a facturilor restante. Un motiv, poate fi pastrarea unei bune relatii cu clientul in cauza sau, lipsa de timp. Persuasiunea facturilor neincasate este insa un element important in succesul recuperarii de creante neincasate. Verificarea platilor incasate este un proces care trebuie sa aiba loc minim o data pe saptamana. Ideal este sa aveti un sistem de alerta a incasarilor sau a facturilor restante si sa actionati in momentul in care trec mai mult de 5 zile de la scadenta.
Incepeti cu un telefon sau cu un sms de reamintire
Este de datoria fiecarui furnizor de bunuri sau servicii sa isi atentioneze clientii atunci cand au depasit termenul scadent. Ideal este chiar sa anticipati aceste momente si, inainte cu 2-3 zile sa anuntati clientii ca au de efectuat plata facturii restante. Aceasta metoda de reamintire este foarte intalnita in special atunci cand in portofoliul de clienti exista companii care solicita un termen de plata de 90 sau 120 de zile. In special atunci, telefonul sau sms-ul de reamintire trebuie sa aiba loc, deoarece este foarte posibil ca partenerul sa fi uitat de factura noastra.
Reveniti asupra promisiunii de plata
In cazul in care clientul a promis ca va efectua plata la o anumita data, notati in calendar sau in sistemul financiar o alerta pentru revenire. Plata trebuie urmarita constant si neincasarea ei ar trebui sa ridice mari semne de intrebare
Apelati la serviciile unei firme de recuperari creante
A externaliza facturile neincasate catre o firma de recuperari de creante poate deveni cea mai eficienta solutie, in special cand doriti sa va concentrati pe dezvoltarea companiei. Un alt avantaj al firmelor de recuperari creante este si ca sunt platite doar la comision din valoarea sumelor incasate. Asa ca, nu aveti cum sa fiti in pierdere daca alegeti sa lucrati cu o firma de recuperari creante.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate inregistrata in scopuri de tva doreste sa achizitioneze o cladire de birouri cu terenul aferent (cladirea nu este noua), de la o alta societate inregistrata in scopuri de tva. Suntem obligati sa aplicam masurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este inregistrarea contabila aferenta unei popriri prin banca in cazul in care aceasta este non fiscala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<