Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum tratam fiscal bunurile decontate in cadrul unei societati?

23-Iun-2014
14755
In situatia de mai jos, pornim de la cazul in care administratorul firmei face achizitii personale diverse (alimente, haine, medicamente etc.) pe numele firmei, astfel ca vom vedea cum se inregistreaza corect aceste facturi in contabilitate si care este tratamentul fiscal. Mentionam ca administratorul are si calitatea de salariat al firmei.

Vom verifica daca sunt corecte inregistrarile:

6588.neded=401
6588.neded=4426

In al doilea rand, vom vedea cum se trateaza aceleasi tipuri de cheltuilei daca nu sunt facute in beneficiul administratorului, ci al unor terte persoane.

Din punct de vedere contabil, cheltuielile trebuiesc inregistrate in contabilitate dupa natura acestora, utilizand planul de conturi adoptat prin OMFP 3055/2009 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene.

Observam ca aceste cheltuieli reprezinta decontarea unor bunuri si servicii utilizate in scop personal de administratorul sociatatii, astfel ca taxa pe valoarea adaugata de la achizitia acestora nu poate fi dedusa, avand in vedere prevederile de la art. 145 din Codul fiscal. Desigur, aceasta taxa pe valoarea adaugata va reprezenta o componenta a costului de achizitia conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea cu modificari ulterioare.

Avand in vedere aceste aspecte, observam ca aceste bunuri pot fi incadrate din punct de vedere contabil in categoria achizitiilor de stocuri "Alte materiale consumabile" pentru care va recomandam sa utilizati un analitic distinct in scopul urmaririlor cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Inregistrari contabile:

3028 "Alte materiale consumabile" = 401 "Furnizori" cu valoarea achizitiilor exclusiv TVA;

4426 "TVA deductibila"/ 4428 "TVA neexigibila" = 401 "Furnizori" cu valoarea TVA, in functie de sistemul de TVA utilizat;
3028 "Alte materiale consumabile" = 4426 "TVA deductibila"/ 4428 "TVA neexigibila" cu valoarea TVA.

6028 "Cheltuieli cu alte materiale consumabile" = 3028 "Alte materiale consumabile" cu valoarea achizitiilor inclusiv TVA.

Pentru detalierea tratamentului fiscal trebuie sa stabilim ce calitate primeaza in contul persoanei fizice, respectiv calitatea de salariat sau calitatea de administrator. Din pacate legea nu a introdus niciun criteriu de clasificare insa in mod evident calitatea de salariat primeaza pornind de la prezumtia ca persoana fizica isi doreste si functia de salariat, avand in vedere ca putea sa isi desfasoare activitatea de administrator fara sa fie salariat.

Din punctul de vedere al cheltuielii, consideram ca aceste sume sunt deductibile in procentul de 2% din fondul de salarii in cadrul cheltuielilor sociale, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal. Amintim faptul ca prevederile din normele de aplicare dau dreptul la deducerea si altor cheltuieli decat cele enumerate in mod expres de Codul fiscal, cu conditia existentei unui acord intre angajator si salariat, acord sub forma contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca.

Prin urmare, tratamentul fiscal al bunurilor decontate la societate este tratamentul fiscal al unor bunuri ce reprezinta avantaje in natura, conform art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Aceste sume sunt si in sfera asigurarilor sociale, conform art. 296^4 alin. (1) lit. u din Codul fiscal. Practic, aceste sume se impoziteaza similar salariilor achitate in bani.

In ceea ce priveste a doua sectiune a intrebarii, daca bunurile primite de terte persoane (medicamente pentru un batran, alimente cumparate pentru ajutorarea oamenilor nevoiasi) sunt primite dupa decontarea acestoa de catre un salariat, tratamentul fiscal amintit anterior nu se modifica deoarece nu are relevanta la impozitare utilizarea bunurilor de catre salariat, ulterior decontarii de la sociatate.

Prin urmare, ca si metoda de optimizare fiscala, va recomandam sa utilizati procedura sponsorizarii, procedura prin care cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit dar diminueaza plata impozitului pe profit in procentul de 3 la mie din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit, conform art. 20 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal.

Se necesita intocmirea unui contract de sponsorizare in forma scrisa avand in vedere prevederile din Legea 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificari. Va rugam sa analizati posibilele cazuri particulare privind sponsorizarea persoanelor fizice sau a persoanelor juridice prevazute de aceasta lege.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016