
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
"Administratorul societatii (platitoare de impozit pe profit) doreste sa acorde un ajutor unui salariat prin intermediul unei sponsorizari. Ajutorul acordat consta in achizitia unor electrocasnice. Este posibil acest lucru sau se considera venit salarial? Care este monografia contabila?". La aceste intrebari va raspunde unul dintre expertii nostri, in cele ce urmeaza.
Potrivit art 4 lit (i) din Legea 32/1994 privind sponsorizarea, poate fi beneficiar al sponsorizarii:
,,a) orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitatile prevazute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, in conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si carti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea’’.
Asadar, salariatul unitatii dumneavoastra nu poate fi beneficiar al sponsorizarii pe care doriti sa o efectuati (asta ar insemna avantaje de natura salariala si ar trebui supuse impozitului pe salarii si contributiilor de asigurari sociale de stat si de sanatate).
Sponsorizarea se efectueaza numai catre o persoana juridica fara scop lucrativ (asociatie, fundatie etc) sau catre o institutie publica ce activeaza in unul din domeniile mentionate mai sus (de exemplu: asistenta medicala).
Conform art 76 alin 3 lit b din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, sunt venituri impozabile bunurile sau serviciile oferite gratuit salariatilor.
Sunt venituri neimpozabile, potrivit art 76 alin 4 lit a din Codul fiscal, numai cadourile , inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Asadar, cu ocazia uneia din sarbatorile mentionate mai sus, puteti oferi salariatului tichete cadou care sa nu depaseasca suma de 150 lei, tichete cu care poate sa-si achizitioneze anumite produse de care are nevoie.
Articole contabile:
- achizitie tichete cadou:
5328 = 401
acordare tichete cadou
6458 = 5328
Referitor la impozitul pe profit, potrivit art 25 alin 3 lit b din Codul fiscal, aceste cheltuieli sunt deductibile limitat, sub forma de cheltuieli sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Legea nr. 193 din 21 august 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati a modificat definitia unitatilor protejate si a reintrodus posibilitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1. Procer angajeaza personal cu contract de munca in Romania, pentru a presta servicii in Romania in numele clientului nostru direct-rezident fiscal in UK (client direct) catre un client final, rezident fiscal in Romania cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<