Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: In ce fel se calculeaza impozitul in cazul pierderilor fiscale?

30-Iun-2011
4813
Deoarece unele societati intampina dificultati in cazul inregistrarii de pierderi fiscale in doi ani consecutivi, un caz concret in acest sens poate reprezenta un exemplu eficient. Se incearca, asadar, ilustrarea metodei de calcul a impozitului in functie de pierderile fiscale inregistrate atat in 2010, cat si in 2011 in incercarea de a stabili cu ce pierdere fiscala se porneste la calculul impozitului in anul 2011.

In acest sens, conform dispozitiilor art. 26, alin. (4) din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu anul 2009 pierderea fiscala inregistrata incepand cu anul 2009 se poate recupera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea pierderilor se face in ordinea in care au fost inregistrate acestea, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit. Se mentioneaza ca pierderea fiscala este pierderea declarata prin formularul 101, aprobat pentru anul 2011 prin OPANAF 2689/2010, privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

In vederea stabilirii rezultatului fiscal, profit sau pierdere, se porneste de la cel inregistrat in evidenta contabila. Pierderea contabila este astfel cea inregistrata in soldul debitor al contului 121 "Profit si pierdere", respectiv contul 117 "Rezultatul reportat", conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabil incepand cu anul 2010.

In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.

Astfel, in urma precizarilor facute, se mentioneaza ca pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar incheiat, din profitul contabil reportat, din rezervele constituite din profitul net, din prime de capital, din capital social si din alte resurse financiare proprii, cu respectarea prevederilor legale.

Spre deosebire de pierderea contabila care se acopera potrivit legii, pierderea fiscala se acopera extracontabil pe baza pierderii contabile influentate de cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Codul fiscal. In declaratia privind impozitul pe profit, pierderea fiscala de recuperat in anii urmatori din perioada curenta se regaseste la randul 39 din formularul 101.

Dat fiind faptul ca anul fiscal 2010 a reprezentat un caz special, pierderea fiscala inregistrata pe parcursul anului 2010 va fi trecuta si in formularul 101 completat pentru trim. IV.

Astfel, doar pierderea fiscala stabilita prin declaratia de impozit pe profit anuala (101) se poate recupera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani (anterior anului 2009)/ 7 ani consecutivi (incepand cu anul 2009). Nu se datoreaza impozit pe profit pana la recuperarea integrala a pierderilor fiscale respective si se declara impozit pe profit zero in cadrul formularului 100.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: In ce fel se calculeaza impozitul in cazul pierderilor fiscale?":
Rating:

Nota: 3.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016