Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor

21-Iun-2019
12786

"Un SRL cu regim micro de la data de 01.02.2017 si cu cifra de afaceri la 31.12.2017 de 868.409 lei si la 31.12.2018 de 1.041.672 lei, adica sub 1.000.000 euro si cu doi angajati in regim de 2 si 4 ore, in total 6 ore/zi, a facut o tranzactie de vanzare a unui bun imobil, o hala, care a generat un venit de 750.000 euro. Societatea preconizeaza sa vanda pana la sfarsitul anului alte imobilizari asa ca cifra de afaceri se va situa peste 1 milion euro. Cum se calculeaza sarcina de impozit pe venit la data de 30.06.2019? Daca societatea ar avea de la 1.06.2019 salariati in regim de 8 ore pe zi ar putea calcula impozitul ca 1% din cifra de afaceri? In trimestrul in care se depaseste cifra de afaceri de 1.000.000 euro societatea trece la calculul impozitului pe profit sau doar de la 01.01.2020? Se recalculeaza impozitul pe venit calculat ca impozit pe profit de la inceputul anului 2019?"

Raspunsul specialistului

Microintreprinderea este, conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, persoana juridica romana infiintata in baza Legii so­cie­tatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare care, incepand cu anul 2018, trebuie sa indeplineasca cumulativ la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent urmatoarele conditii:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar.
- capitalul social al acesteia nu este detinut de stat si autoritati locale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Conform art. 51 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
• 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Pensii ocupationale. Tratament fiscal Societate platitoare de impozit pe venit decide sa achite pentru doi angajati, cu norma partiala de munca, contributie la pensie privata pilon IV in suma lunara de 1200...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cesiune autoturism catre persoana fizica, contract leasing Am preluat o societate care avea in derulare un contract de leasing financiar pentru un autoturism. In luna martie firma achita valoarea leasingului, iar valoarea reziduala este...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Masuri de simplificare Societate comerciala, platitoare de TVA, doreste sa vanda un teren intravilan construibil la o alta societate, si ea platitoare de TVA. Este obligatoriu taxare inversa sau se poate...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cifra de afaceri raportata in situatiile financiare 2024 O societate care vinde produse digitale in Europa si afara Europei din diferite platforme (stripe) la randul "cifra de afaceri neta realizata din operatiuni desfasurate pe...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    ONG. Cotizatii membru Un sindicat al profesorilor (organizatie nonprofit) primeste cotizatii de la membri si sume din D230 (de la persoane fizice). Am cateva intrebari ce tine de incasarile ONG-ului: 1....citeste mai mult

• 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

In sensul prezentului articol, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Asadar, la data de 30.06.2019, in conditiile realizarii unui venit total de 750.000 euro (deci sub 1.000.000 euro) societatea ramane platitoare de impozit pe venit microintreprindere si va calcula impozit luand in considerare veniturile realizate cumulat de la inceputul anului. Potrivit art.51 din Codul fiscal, cota de impozit va fi de 3 % deoarece aveti doua persoane angajate cu timp partial, totalizand 6 ore/zi si nu un salariat cu norma intreaga de 8 ore/zi.

Potrivit alin. (5) si alin. (6) din art.51 CF, in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.

Deci daca in cadrul trimestrului se modifica numarul de salariati in sensul ca efectuati angajarea lor in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi, conditia cu privire la salariati este indeplinita la sfarsitul trimestrului II 2019, astfel ca puteti aplica cota de impozitare de 1%. Cota de 1% se va aplica pe toata perioada in care va avea un salariat cu norma intreaga, sau mai multi cu fractiuni de norma care insumate reprezinta echivalentul unei norme intregi.

In concluzie, microintreprinderea va aplica cota de 1% prevazuta la art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal incepand cu trimestrul in care angajeaza cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni o persoana cu norma intreaga sau mai multe cu persoane cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi.

Potrivit prevederilor art. 52 alin.(1)din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.

Limita fiscala prevazuta la alin.(1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

Conform prevederilor de la art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Termenul este de 15 zile de la data la care se indeplinesc conditiile.Pentru modificarea vectorului fiscal se va depune declaratia 010 la ghiseu sau 700 online.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti

  • Compensare IMCA

    Intrebare: Compensarea o fac la nivelul impozitului pe profit, adica 566.104 lei si platesc diferenta sau o aplic la intreaga suma IMCA de 712.500 lei (o scad din soldul debitor la contul 441)? Mentionez ca efectuez plati anticipate...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Detasare personal

    Intrebare: Initial, erau trimisi in delegatie, insa am avut control de la ITM si acestia mi-au spus sa ii inregistrez in detasare, nu in delegatie, deoarece este considerata o detasare transnationala. Conform Legii 16/2017 (art. 5 alin. 2...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

  • Distribuire dividende. Se pot plati dividendele INAINTE sa fie depus Bilantul la ANAF?

    • Distribuirea si plata dividendelor este una dintre cele mai importante probleme fiscale ale contribuabililor. Iar in acest articol vom vedea daca se poate face plata dividendelor in cazul in care Bilantul a fost aprobat AGA, dar nu a fost transmis la ANAF. Avem cazul urmator. In data de 12.03.2025 s-au semnat actele necesare arhivei pentru Bilantul Contabil la 31.12.2024. AGA a decis ca intreg profitul aferent an 2024 sa fie repartizat asociatilor sub forma de dividende. Bilantul aferent an 2024...» citeste mai departe aici

  • Controale antifrauda. Au dreptul inspectorii sa efectueze perchezitii personale (posete, vestiare)?

    • Un contribual se intreaba daca in cazul unui control tematic/inopinat, inspectorii de la ANAF − SERVICIUL ANTIFRAUDa au dreptul de a cauta in tot magazinul dupa ce doresc ei? Au dreptul sa te puna sa scoti din buzunare tot ce ai, sa-ti controleze poseta si vestiarul? Specialistul ne spune ca in cadrul activitatii de control antifrauda desfasurate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), functionarii publici ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au atributii specifice...» citeste mai departe aici

  • Declaratia D394. Cum poate fi rectificata pentru a NU mai exista sume in plus in D300

    • Intocmirea declaratiilor fiscale este o problema pe care toti contribuabilii trebuie sa o trateze cu seriozitate. Insa uneori apar greseli, omisiuni sau alte erori pe care le observam mult prea tarziu, cand formularele sunt deja transmise. In cazul de astazi vom vedea cum trebuie sa procedati pentru a rectifica D394, astfel incat sa nu mai existe sume in plus in D300. Avem cazul unui contribuabil care a refacut contabilitatea din 2023 pana in 2024, iar la intocmirea declaratiei D300...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016