
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
"Un SRL cu regim micro de la data de 01.02.2017 si cu cifra de afaceri la 31.12.2017 de 868.409 lei si la 31.12.2018 de 1.041.672 lei, adica sub 1.000.000 euro si cu doi angajati in regim de 2 si 4 ore, in total 6 ore/zi, a facut o tranzactie de vanzare a unui bun imobil, o hala, care a generat un venit de 750.000 euro. Societatea preconizeaza sa vanda pana la sfarsitul anului alte imobilizari asa ca cifra de afaceri se va situa peste 1 milion euro. Cum se calculeaza sarcina de impozit pe venit la data de 30.06.2019? Daca societatea ar avea de la 1.06.2019 salariati in regim de 8 ore pe zi ar putea calcula impozitul ca 1% din cifra de afaceri? In trimestrul in care se depaseste cifra de afaceri de 1.000.000 euro societatea trece la calculul impozitului pe profit sau doar de la 01.01.2020? Se recalculeaza impozitul pe venit calculat ca impozit pe profit de la inceputul anului 2019?"
Microintreprinderea este, conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, persoana juridica romana infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare care, incepand cu anul 2018, trebuie sa indeplineasca cumulativ la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent urmatoarele conditii:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar.
- capitalul social al acesteia nu este detinut de stat si autoritati locale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Conform art. 51 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
• 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea neagra a controlului fiscal
In sensul prezentului articol, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Asadar, la data de 30.06.2019, in conditiile realizarii unui venit total de 750.000 euro (deci sub 1.000.000 euro) societatea ramane platitoare de impozit pe venit microintreprindere si va calcula impozit luand in considerare veniturile realizate cumulat de la inceputul anului. Potrivit art.51 din Codul fiscal, cota de impozit va fi de 3 % deoarece aveti doua persoane angajate cu timp partial, totalizand 6 ore/zi si nu un salariat cu norma intreaga de 8 ore/zi.
Potrivit alin. (5) si alin. (6) din art.51 CF, in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.
Deci daca in cadrul trimestrului se modifica numarul de salariati in sensul ca efectuati angajarea lor in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi, conditia cu privire la salariati este indeplinita la sfarsitul trimestrului II 2019, astfel ca puteti aplica cota de impozitare de 1%. Cota de 1% se va aplica pe toata perioada in care va avea un salariat cu norma intreaga, sau mai multi cu fractiuni de norma care insumate reprezinta echivalentul unei norme intregi.
In concluzie, microintreprinderea va aplica cota de 1% prevazuta la art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal incepand cu trimestrul in care angajeaza cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni o persoana cu norma intreaga sau mai multe cu persoane cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi.
Potrivit prevederilor art. 52 alin.(1)din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
Limita fiscala prevazuta la alin.(1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Conform prevederilor de la art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal, precum si microintreprinderile care intra sub incidenta prevederilor art. 52 comunica organelor fiscale competente aplicarea/iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Termenul este de 15 zile de la data la care se indeplinesc conditiile.Pentru modificarea vectorului fiscal se va depune declaratia 010 la ghiseu sau 700 online.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
OMFP 3609/2016: Organizarea activitatii de administrare mari contribuabiliInvestitorii straini, nemultumiti de exceptarea companiilor de stat de la Ordonanta 109Tratamentul fiscal-contabil al operatiunilor economice. Tot ce trebuie sa stie contabilii incepatoriExemple de posibile subiecte de la examenul CECCAR 2022Raportare SAF-T: Criteriile de incadrare in categoriile de contribuabili (mici, mijlocii si mari) pentru depunerea D406Ultimele articole
Ordinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului Cerere de inregistrare fiscala. Cum se completeaza documentulCe conditii trebuie sa indeplineasca firmele platitoare de impozit pe profit pentru a trece la regimul microintreprinderilorFirmele trebuie sa depuna declaratia privind CIFRA DE AFACERI pana pe 25 ianuarie 2023Planul de conturi in 2023: Prin Ordinul 4291/2022 au fost introduse 5 conturi noiDin 1 ianuarie 2023 sunt OBLIGATI sa instaleze POS-uri toti operatorii economici care au incasari mai mari de 50.000 leiArticole similare
Reminder ANAF: Obligatii fiscale pe care trebuie sa le indeplineasca contribuabilii pana pe 26 septembrie 2022Caz practic: Impozitul pe venit din consultanta | Noile prevederiCalcul salariu si contributii cu cotele din anul 2018Contributii sociale obligatorii. Vezi cine e scutitReforma taxelor si impozitelor: un punct important in programele partidelor politiceUltimele articole
OG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023Lucrezi in domeniul fiscal-contabil si cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Ordinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului Cerere de inregistrare fiscala. Cum se completeaza documentulReminder ANAF: Miercuri, 25 ianuarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleFirmele care la 31.12.2022 au venituri sub 1.000.000 euro pot ramane la plata impozitului micro in anul 2023, in anumite conditiiArticole similare
Zoom fiscal: Depunerea declaratiilor 204 si 223 in anul 2016Sponsorizare in bunuri. Care sunt implicatiile TVA?Ce consecinte apar cand se pierde calitatea de MICROINTREPRINDERE apartinand intreprinzatorului debutant?MICROINTREPRINDERE si salariati norma intreaga. Cum stabilim cotele de impunere?Zoom fiscal: Modificare sistem de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului. Obligatii declarativeUltimele articole
OG 16/2022, sub lupa specialistilor! Rezolva rapid si legal orice problema legata de impozitul pe venit, microintreprinderi, CAS si CASS in 2023Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele platitoare de impozit pe profit pentru a trece la regimul microintreprinderilorFirmele care la 31.12.2022 au venituri sub 1.000.000 euro pot ramane la plata impozitului micro in anul 2023, in anumite conditiiMicrointreprinderile care trec la plata impozitului pe profit in 2023 mai pot reveni la impozitul micro din 2024?MICROINTREPRINDERE in 2023: Veniturile din subventii intra in plafonul de 500.000 euro pentru incadrarea firmelor in aceasta categorie?Sfaturi de la experti
Actiuni cotate. Evaluare la sfarsitul exercitiului financiar
Intrebare: O societate a achizitionat in 2021 de pe Bursa de Valori Bucuresti, actiuni cotate. La 31 decembrie aceste actiuni trebuie reevaluate la pretul de inchidere din ultima zi de tranzactionare conform extrasului primit de la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Avansuri vechi incasate. Inchidere pe venituri
Intrebare: Avem avansuri incasate de la clienti mai vechi de 3 ani. Putem trece aceste sume pe venit? Daca da, in ce conditii si care sunt documentele necesare pentru a le trece pe venit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<