
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Prin O.U.G.nr. 43/2019 au fost aduse schimbari in domeniul aplicarii facilitatilor fiscale pentru angajatii din constructii. Una dintre aceste schimbari ce se va aplica incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2019 vizeaza determinarea cifrei de afaceri in functie de care se aplica facilitatile in domeniile specifice constructiilor, prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Astfel, pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.
Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile in sectorul constructii realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate.
Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.
Pe site-ul Comisiei Nationale de strategie si prognoza a fost publicat in dezbatere publica un Proiect de Ordin pentru aprobarea metodologiei privind mecanismul de calcul al cifrei de afaceri.
Mecanismul de stabilire a cifrei de afaceri prevazut de proiect este urmatorul:
1. Cifra de afaceri totala realizata cumulat de la inceputul anului pentru societatile nou infiintate sau cifra de afaceri realizata cumulat pe anul anterior pentru societatile comerciale existente, reprezinta suma veniturilor cumulate pe perioada de referinta realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, evidentiate potrivit OMFP nr. 1.802/2014, sau, dupa caz, OMFP nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care se adauga sumele reprezentand:
a) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate pe parcursul fiecarei luni de raportare;
2. Din cifra de afaceri calculata la pct. 1 se scad sumele reprezentand soldurile lunare debitoare, inainte de transferul in contul de profit si pierdere, ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.
La determinarea cifrei de afaceri, pentru stabilirea veniturilor din vanzarea de produse, se iau in calcul numai veniturile realizate din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie, nu si veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii.
Cu privire la cifra de afaceri proiectul mai prevede:
La determinarea "Cifrei de afaceri totale cumulate realizata de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare" si a "Cifrei de afaceri cumulate de la inceputul anului realizata efectiv din activitatea de constructii conform art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, inclusiv din luna de raportare" se vor lua in calcul veniturile inregistrate in contabilitate cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.
Ponderea de 80% a cifrei de afaceri din activitatile CAEN precizate in OUG nr. 114/2018 din cifra de afaceri totala se calculeaza ca raport intre suma rezultata din calculul rezultat in urma aplicarii acestei metodologii si suma reprezentand cifra de afaceri totala, asa cum rezulta din documentele contabile ale societatii comerciale, inmultit cu 100.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<