Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspunsuri ANAF pentru completarea Declaratiei Unice in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente

17-Mai-2021
3067

ANAF a organizat recent, pe pagina oficiala de Facebook, o sesiune de asistenta online cu privire la "Modalitatea de completare si de depunere a declaratiei unice de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente".

Intrebari si raspunsuri:

1. IF in sistem real cu venit sub plafon ptr anul 2020 opteaza pentru plata cass si cas. Intrebare:suma de 6690 contravaloare cas este deductibila ? Multumesc.

Raspuns: Buna ziua! Venitul net anual impozabil se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, completand corespunzator CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE sI CONTRIBUtIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2020 - SECtIUNEA I.4 Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, impuse in sistem real.

 

2. Buna ziua! in cazul in care sunt avocat stagiar (activitate independenta) si am si calitatea de student la master (buget) trebuie sa platesc contributia pentru asigurarea de sanatate?

Raspuns: Dvs datorati CASS pentru veniturile din activitati independente in conditiile prevazute de lege.

 

3. Daca am depus in 2020 cass estimativ si acum in 2021 depun DU in care bifez pt 2020 cass sumele se vor dubla? Concret acum mai declar cass si cas sau nu daca ele au fost cuprinse in estimativa? Multumesc.

Raspuns: Referitor la contributiile sociale, daca ati estimat venituri din activitati independente in sistem real, peste plafon si venitul realizat este tot peste plafon, completând corespunzator cap II al declaratiei unice 2019/2020 atunci dvs nu trebuie sa completati CAS si CASS in cap I din Declaratia unica 2020/2021.

 

4. Cum se calculeaza contributia de pensii si sanatate pentru PFA la norma care incepe activitatea in luna mai 2021 si norma recalculata e mai mare decat plafonul de 27600.

Raspuns: Buna ziua! In situatia prezentata de dvs, CAS si CASS se datoreaza la plafonul de 12 salarii minim brute pe tara.

 

5. Buna ziua! Pfa infiintat in 2020, norma de venit, cod caen 7990-alte servicii de rezervare si asistenta turistica, obligatoriu plata CASS 12 luni (cum am optat initial) sau se poate recalcula la 6 luni? De asemenea fiind infiintat in 2020 nu am beneficiat de indemnizatie 132, se poate scadea din norma pentru lunile respective fiind domeniul afectat?

Raspuns: Potrivit legii, contribuabilii pot ajusta normele anuale de venit in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza de catre contribuabil prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti, asupra normelor anuale de venit. Pentru intreruperile temporare de activitate in cursul anului, cauzate de accidente, spitalizare sau alte cauze obiective, inclusiv cele de forta majora, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc, de catre contribuabil, proportional cu perioada nelucrata.

 

6. Am un pfa pe norma de venit infiintat anul trecut in mai si in august am devenit salariata. Pot depune rectificativa sa-mi injumatatesc norma pe du 2020 pana la 25 mai?

Raspuns: Corectarea normelor de venit pentru contribuabilii care au si calitatea de salariat sau isi pierd aceasta calitate se face incepând cu luna urmatoare incheierii/desfacerii contractului individual de munca.
Dvs. aveti posibilitatea rectificarii declaratiei unice (in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare). In declaratia unica dvs veti rectifica CAPITOLUL II. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE/ NORMA DE VENIT A SE REALIZA IN ROMANIA SI CONTRIBUtIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2020.
Va rugam sa aveti in vedere ca este necesar sa folositi formularul Declaratiei unice pentru anul 2019/2020, disponibil la urmatorul link: http://static.anaf.ro/.../Declaratii_R/declaratie_unica.html
(Declaratie unica - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 139/2020 si OpANAF nr. 1107/2020. Se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2019, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate, pe anul 2020. - publicat in data de 27.01.2020)

 

7. Buna ziua, PFA sistem real , a beneficiat de indemnizatii in baza OUG 30 si OUG 132 in anul 2020 . Lunile noiembrie si decembrie au fost incasate in 2021 ,intrebarea este cand se declarara aceste luni ? in DU 2021 sau DU 2022 ? Multumesc.

Raspuns: Veniturile realizate la care faceti referire se vor declara in anul 2022 prin completarea declaratiei unice in mod corespunzator.

 

8.Buna ziua! In anul 2020 s-au obtinut venituri din activitati independente. In anul 2021 este posibil sa nu se obtina venituri (contracte reziliate). Se poate depune DU finala cu venitul realizat in 2020 si estimat 0 pt anul 2021? Multumesc.

Raspuns: In cazul in care nu veti mai desfasura activitate in anul 2021 aveti posibilitatea de a va suspenda activitatea potrivit legii.

 

9. In cazul dividendelor obtinute de o persoana fizica se trec in declaratia unica dividendele nete incasate efectiv de persoana fizica sau dividendele distribuite ? O sa va dau si un exemplu sa fiu sigura ca sunt inteleasa. Caz : conform Aga. Asociatului X i s-a distribuit dividende brute 27.000 lei, i s-a retinut impozit de catre firma 1350 lei. Persoana fizica asociatul a incasat dividende nete 25650 lei. In declaratia unica se trec dividendele nete incasate 25650 lei ? Multumesc anticipat pentru raspuns!

Raspuns: In cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepând cu anul 2018.

 

10. Buna ziua. Am un pfa si l-am suspendat pentru doi ani. Declaratia unica trebuie depusa chiar daca pfa-ul este suspendat? Se depune in ambii ani de suspendare? Multumesc.

Raspuns: Dvs aveati obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Pentru a descarca Declaratia Unica, Soft A, click AICI»»

Pentru a descarca Soft J, click AICI»»

 

Citeste si Modele ANAF pentru completarea Declaratiei Unice in 2021. Care este termenul limita de depunere, click AICI««

 

Sursa: Facebook

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Raspunsuri ANAF pentru completarea Declaratiei Unice in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente":
Rating:

Nota: 4.86 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Calendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024

  • Conform calendarulului oficial al ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale pana pe data de 27 mai 2024. Depunere declaratii fiscale la ANAF Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212. Categorii de contribuabili Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania...» citeste mai departe aici

 • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

  • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

 • Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logistica

  • Azi, cand toata lumea cauta disperat solutii salvatoare, singura la care pot apela acum contabilii/antreprenorii furnizori de servicii de transport si logistica este cunoasterea atenta a legii in vigoare. Pentru ca da, legea iti ofera nenumarate sanse de redresare financiara. Afla acum care sunt si cum poti accesa aceste surse sigure de finantare! Concret: Solutiile optime pentru finantarea unui nou parc auto, acum in plina criza financiara Cum poti beneficia de scutirea de TVA daca...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016