Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebari & Raspunsuri ANAF cu privire la completarea Declaratiei Unice - venituri din chirii

22-Apr-2021
6710

ANAF a reluat sesiunile de asistenta pe pagina oficiala de Facebook. Tema ultimei sesiuni online a fost "Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei unice de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor".

Redam cateva intrebari si raspunsuri:

1. Un PFA obtine venituri din inchirierea unui spatiu. Unde se inregistreaza aceste venituri in declaratia unica? La venituri din activitati independente sau la venituri din cedarea folosintei bunurilor? Multumesc anticipat.

Raspuns: Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

 

2. Daca in contractul de inchiriere sunt prevazute sume distincte pentru chirie si pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitatile , respectiv 1000 chirie+500 lei , ce suma se trece la Venit brut din chirii? 12000 lei sau 18000 lei? Multumesc.

Raspuns: Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

 

3. In 2020 s-a depus DU pt venituri din chirii( estimat) , exprimate in lei. In 2021 au fost platite aceste impozite, pe baza acelei declaratii. in decursul anului 2020, post depunere declaratie nu a mai intervenit nici o modificare. in formularul PDF din acest an( ce trebuie depus pana in 25.05) mai trebuie completat ceva pt anul 2020, respectiv rectificativa/ venit realizat (daca chiria este exprimata in lei) sau se completeaza doar estimat 2021? Multumesc anticipat!

Raspuns: In cazul dvs trebuie sa completati corespunzator doar datele din cap II al Declaratiei unice (212).

 

4. Un spatiu aflat in proprietatea a 2 persoane fizice, sot-sotie, este dat in chirie catre mai multe PFA-uri (activitati de cosmetica-maniciura). Ambii soti trebuie sa depuna Declaratie unica sau, pe baza unei declaratii notariale, un sot cedeaza celuilalt veniturile si, astfel, poate doar unul de ei sa depuna DU?

Raspuns: Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate. Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun in devalmasie se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni. Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face in conditiile in care in contractul de cedare a folosintei se mentioneaza ca partea contractanta care cedeaza folosinta este reprezentata de coproprietari. in conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.

 

5. O persoana fizica realizeaza venituri din chirii in lei dar si venituri din investitii, respectiv dividende. In anul 2020 s-a depus DU cu estimat 2020, inclusiv estimat sanatate pentru ca impreuna cu veniturile din dividende estimate depasea plafonul de scutire, ulterior au mai fist depuse 2 rectificative pt estimat intrucat au fost 2 modificari la ctr. De inchiriere. In 2021, s-a depus DU cu realizat 2020, atat pe venituri din chirii cat si pe dividende, si estimat 2021. Aceasta declaratie a generat dublarea impozitelor de datorat pt 2020. Cum se poate corecta aceasta situatie. Multumesc.

Raspuns: Buna ziua! Dvs trebuie sa rectificati datele declarate in Declaratia unica pentru anul 2020 bifand casuta ,,Declaratie rectificativa privind Capitolul I”.

 

6. Pentru un contract de inchiriere din data de 15.10.2020 in valoare de 500 lei pentru care s-a redus chiria la 300 lei pentru lunile noiembrie si decembrie 2020 beneficiarul venitului este scutit de la plata impozitului pe aceste luni?

Raspuns: Din prezentarea dumneavoastra nu rezulta faptul ca in luna februarie 2020 contractul de inchiriere pentru care a fost redusa chiria se afla in derulare.

Mentionam ca potrivit legii, contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) al art. 2 din Legea 62/2020 sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, cu cel putin 30% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii FEBRUARIE 2020. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta si telefonic la nr. 031.403.91.60.

 

7. Daca declaratia unica completata pentru anii precedenti, ex. an 2019, pentru venituri din inchiriere nu prevedea obligatia completarii nr si datei contractului de inchiriere, nefiind marcat cu rosu campul corespunzator, trebuie depusa declaratie rectificativa pentru a efectua aceasta completare sau daca validarea s-a facut fara erori, se considera corect completata?

Raspuns: In ceea ce priveste "Contractul de inchiriere" - se inscriu, numai daca este cazul, numarul cu care a fost inregistrat la organul fiscal contractul incheiat intre parti si data inregistrarii acestuia.

 

8. Persoana fizica are in derulare la 31 decembrie 2020 peste 5 contracte din cedarea folosintei bunurilor. In 2021 persoana trebuie sa plateasca si CAS ( veniturile sunt peste plafon) pe langa impozit si CASS?

Raspuns: In cazul expus dvs datorati impozit pe venit si CASS.

 

9. In versiunea din 17.03.2020 212 , apare Sectiunea I.9 Bonificatie pentru plata imp. , contributii. Am bifat, dar nu calculeaza automat. Se va modifica 212 pana la termen de depunere 25.05.2021 cu Ordin ANAF? Multumesc.

Raspuns: Buna ziua! Probabil va referiti la versiunea din 17.03.2021. Potrivit art. 121, alin. (1) din Codul fiscal, incepand cu anul 2021, se poate acorda bonificatie de pana la 10% din impozitul pe venitul anual. Nivelul bonificatiei, termenele de plata si conditiile de acordare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat. Pana in prezent Legea bugetului de stat pe anul 2021 nu contine dispozitii privind acordarea de bonificatii.

 

 

Citeste si Cum se completeaza Declaratia Unica in 2021 pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor(contract de inchiriere in lei ), click AICI»»

Citeste si Declaratia Unica 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere in lei si valuta), click AICI»

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila

    • In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc! Monografie lipsa numerar in casierie - raspunsul specialistului: Constatarea lipsei de numerar din casierie este responsabilitatea casierului, sau a administratorului, daca nu este o persoana...» citeste mai departe aici

  • Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, vineri 20 septembrie 2024, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii organului fiscal cu privire la aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: - Formularul 010 ”Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”; - Formularul 016...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem

    • Cum se poate corecta daca au fost emise doua facturi si au fost ridicate pe SPV cu acelasi numar, la date diferite si valori diferite? Corectarea facturilor transmise in sistemul national RO e-Factura – raspunsul specialistului: Corectarea facturilor, ca de altfel intreg sistemul care are in centru factura, se realizeaza in baza prevederilor Titlului VII din legea 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum rezulta din prevederile art. 17 din OUG 120/2021 privind implementarea...» citeste mai departe aici

  • Brosura ANAF privind Decontul precompletat RO e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, brosura privind Decontul precompletat RO e-TVA. Decontul precompletat RO e-TVA Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO e-TVA. De cand se implementeaza decontul precompletat e-TVA Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile...» citeste mai departe aici

  • Finantele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

    • Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare. Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata...» citeste mai departe aici

  • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda

    • Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Recent, ministrul Marcel Bolos a semnat un acord pentru sprijinirea investitiilor in sectorul productiv. Vor fi acordate fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda? Ministrul Marcel-Ioan Bolos si E.S. Ambasadorul Elvetiei in Romania dl. Massimo Baggi au semnat recent acordul pentru Programul „Consolidarea IMM-urilor prin acces imbunatatit la finantare”, parte a Programului de cooperare...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016