Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
ANAF a reluat sesiunile de asistenta pe pagina oficiala de Facebook. Tema ultimei sesiuni online a fost "Modalitatea de completare si depunere a Declaratiei unice de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor".
1. Un PFA obtine venituri din inchirierea unui spatiu. Unde se inregistreaza aceste venituri in declaratia unica? La venituri din activitati independente sau la venituri din cedarea folosintei bunurilor? Multumesc anticipat.
Raspuns: Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
2. Daca in contractul de inchiriere sunt prevazute sume distincte pentru chirie si pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitatile , respectiv 1000 chirie+500 lei , ce suma se trece la Venit brut din chirii? 12000 lei sau 18000 lei? Multumesc.
Raspuns: Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
3. In 2020 s-a depus DU pt venituri din chirii( estimat) , exprimate in lei. In 2021 au fost platite aceste impozite, pe baza acelei declaratii. in decursul anului 2020, post depunere declaratie nu a mai intervenit nici o modificare. in formularul PDF din acest an( ce trebuie depus pana in 25.05) mai trebuie completat ceva pt anul 2020, respectiv rectificativa/ venit realizat (daca chiria este exprimata in lei) sau se completeaza doar estimat 2021? Multumesc anticipat!
Raspuns: In cazul dvs trebuie sa completati corespunzator doar datele din cap II al Declaratiei unice (212).
4. Un spatiu aflat in proprietatea a 2 persoane fizice, sot-sotie, este dat in chirie catre mai multe PFA-uri (activitati de cosmetica-maniciura). Ambii soti trebuie sa depuna Declaratie unica sau, pe baza unei declaratii notariale, un sot cedeaza celuilalt veniturile si, astfel, poate doar unul de ei sa depuna DU?
Raspuns: Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun pe cote-parti se repartizeaza intre coproprietari proportional cu cotele detinute de acestia in coproprietate. Venitul net din cedarea folosintei bunurilor detinute in comun in devalmasie se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni. Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face in conditiile in care in contractul de cedare a folosintei se mentioneaza ca partea contractanta care cedeaza folosinta este reprezentata de coproprietari. in conditiile in care coproprietarii decid asupra unei alte impartiri, se va anexa la contract un act autentificat din care sa rezulte vointa partilor.
5. O persoana fizica realizeaza venituri din chirii in lei dar si venituri din investitii, respectiv dividende. In anul 2020 s-a depus DU cu estimat 2020, inclusiv estimat sanatate pentru ca impreuna cu veniturile din dividende estimate depasea plafonul de scutire, ulterior au mai fist depuse 2 rectificative pt estimat intrucat au fost 2 modificari la ctr. De inchiriere. In 2021, s-a depus DU cu realizat 2020, atat pe venituri din chirii cat si pe dividende, si estimat 2021. Aceasta declaratie a generat dublarea impozitelor de datorat pt 2020. Cum se poate corecta aceasta situatie. Multumesc.
Raspuns: Buna ziua! Dvs trebuie sa rectificati datele declarate in Declaratia unica pentru anul 2020 bifand casuta ,,Declaratie rectificativa privind Capitolul I”.
6. Pentru un contract de inchiriere din data de 15.10.2020 in valoare de 500 lei pentru care s-a redus chiria la 300 lei pentru lunile noiembrie si decembrie 2020 beneficiarul venitului este scutit de la plata impozitului pe aceste luni?
Raspuns: Din prezentarea dumneavoastra nu rezulta faptul ca in luna februarie 2020 contractul de inchiriere pentru care a fost redusa chiria se afla in derulare.
Mentionam ca potrivit legii, contribuabilii care beneficiaza de prevederile alin. (1) al art. 2 din Legea 62/2020 sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, cu cel putin 30% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii FEBRUARIE 2020. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta si telefonic la nr. 031.403.91.60.
7. Daca declaratia unica completata pentru anii precedenti, ex. an 2019, pentru venituri din inchiriere nu prevedea obligatia completarii nr si datei contractului de inchiriere, nefiind marcat cu rosu campul corespunzator, trebuie depusa declaratie rectificativa pentru a efectua aceasta completare sau daca validarea s-a facut fara erori, se considera corect completata?
Raspuns: In ceea ce priveste "Contractul de inchiriere" - se inscriu, numai daca este cazul, numarul cu care a fost inregistrat la organul fiscal contractul incheiat intre parti si data inregistrarii acestuia.
8. Persoana fizica are in derulare la 31 decembrie 2020 peste 5 contracte din cedarea folosintei bunurilor. In 2021 persoana trebuie sa plateasca si CAS ( veniturile sunt peste plafon) pe langa impozit si CASS?
Raspuns: In cazul expus dvs datorati impozit pe venit si CASS.
9. In versiunea din 17.03.2020 212 , apare Sectiunea I.9 Bonificatie pentru plata imp. , contributii. Am bifat, dar nu calculeaza automat. Se va modifica 212 pana la termen de depunere 25.05.2021 cu Ordin ANAF? Multumesc.
Raspuns: Buna ziua! Probabil va referiti la versiunea din 17.03.2021. Potrivit art. 121, alin. (1) din Codul fiscal, incepand cu anul 2021, se poate acorda bonificatie de pana la 10% din impozitul pe venitul anual. Nivelul bonificatiei, termenele de plata si conditiile de acordare se stabilesc prin legea anuala a bugetului de stat. Pana in prezent Legea bugetului de stat pe anul 2021 nu contine dispozitii privind acordarea de bonificatii.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Oficial! Guvernul NU mai acorda suma de 1.500 lei pentru cresa sau gradinita. Suspendarea incepe cu data de 1 aprilie 202125 MAI - termenul final de depunere a Declaratiei Unice in 2021NOU! A fost aprobat noul formular al Declaratiei unice in 2021! Iata ce modificari intra in vigoare si ce greseli trebuie sa evitatiDECLARATIA UNICA 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din activitati independente impuse la norma de venitDECLARATIA UNICA 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din activitati independente impuse in sistem realUltimele articole
Declaratia Unica in 2023: Daca plafonul estimat pentru CASS nu a fost depasit, pana cand poate fi depusa D212 rectificativa?Persoane fizice salariate care obtin si venituri din alte surse. Cum se calculeaza plafonul CASS?Modele ANAF pentru completarea Declaratiei Unice in 2021. Care este termenul limita de depunereCum se completeaza Declaratia Unica in 2021 pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor(contract de inchiriere in lei )DECLARATIA UNICA 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor (contracte de inchiriere in lei si valuta)Articole similare
Oferi imobile spre inchiriere? Atentie la obligatiile fiscale!ANAF: O noua sesiune de asistenta online pe tema Declaratiei UniceObligatii declarative si de plata privind CASSDividende repartizate si declarate prin D205. Mai este obligatorie COMPLETAREA DECLARATIEI UNICE?Categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASSUltimele articole
Aspecte fiscale privind COMPLETAREA DECLARATIEI UNICE in cazul PFADeclaratia Unica venituri din chirii 2024. Cand NU mai este obligatorie depunerea formularului de persoanele fiziceDeclaratia Unica 2024. Care este modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venitDeclaratia Unica in 2023: Fiscul a publicat un material VIDEO informativ privind descarcarea, completarea si depunerea formularuluiGhid ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din MEDITATIIArticole similare
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212Sesiune de intrebari si raspunsuri ANAF cu privire la modalitatea de completare si depunere a Declaratiei UniceVenituri incasate cu intarziere - completarea corecta a Declaratiei UniceFiscul te amendeaza cu 500 lei daca nu depui declaratiile de venit la termenAcordarea facilitatilor in domeniul constructiilor in 2020Ultimele articole
Au obligatia depunerii Declaratiei Unice si persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobileNeclaritati privind noutatile fiscale din 2024? Afla acum solutiile pentru firma taCe trebuie sa stie firmele care inchiriaza spatii de la persoane fizice in 2024Declaratia Unica VENITURI DIN CHIRII 2024. Cand NU mai este obligatorie depunerea formularului de persoanele fiziceVENITURI DIN CHIRII si din activitati independente. Cum se calculeaza cota CASS in 2024Sfaturi de la experti
Inregistrare prejudiciu agent vanzari stabilit de catre instanta
Intrebare: Suntem o firma de productie care detine o retea de distributie cu livrari catre persoane juridice, unde vindem in baza de factura si chitanta la livrare. Agentii nostri emit facturi si chitante catre clienti de pe dispozitive...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratament fiscal TVA servicii de editare articole catre o persoana fizica din UE
Intrebare: O societate inregistrata in regim normal de tva intentioneaza sa presteze servicii de editare articole pentru beneficiar persoana fizica non-UE. Va factura cu tva aceste servicii? Implica alte declaratii in afara D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila
Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare
RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem
Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA