Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASS

29-Mai-2024
1345
Categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASS

O persoana fizica care realizeaza venituri din Intreprindere Individuala singur, primeste indemnizatie. Conform Legii 118/1990 are dreptul la scutire CASS pe anul 2023 (in anul 2022 am anexat decizia si numai impzit a platit), daca da in DU unde trebuie mentionat scutirea?

Categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASS

- raspunsul specialistului: 

Interpretarea si aplicarea regulilor in cazul unei persoane fizice din Romania care detine o intreprindere individuala si primeste indemnizatie conform Legii 118/1990, se face pe baza legislatiei actuale (art. 154 si 155 din Codul fiscal).

1. In legatura cu scutirea de la plata CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate):

Conform Art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul Fiscal, persoanele care beneficiaza de drepturi stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Dar, alin. (2) din acelasi articol prevede ca, daca aceste persoane realizeaza venituri din alte surse care nu sunt scutite (de exemplu, venituri din activitati independente, care includ intreprinderile individuale), acestea datoreaza CASS conform regulilor aplicabile.2. In legatura cu venituri supuse contributiei CASS:
Art. 155 alin. (1) din Codul fiscal prevede ca toti contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate datoreaza contributia pentru veniturile realizate, printre care si cele din activitati independente.

Concluzie: Persoana in cauza, in calitate de titular al unei intreprinderi individuale, este obligata sa plateasca CASS pentru veniturile realizate din aceasta activitate, chiar daca beneficiaza de indemnizatie conform Legii 118/1990, deoarece aceasta scuteste de la plata CASS doar veniturile direct legate de indemnizatie, nu si pe cele din activitati independente.
Deci, pentru veniturile din activitati independente, contributia la CASS trebuie calculata si raportata in Declaratia Unica fara a necesita vreo scutire specifica legata de Legea 118/1990, care nu se aplica acestui tip de venit. Astfel, completarea Declaratiei Unice trebuie sa reflecte doar veniturile impozabile si contributiile datorate, fara a mentiona indemnizatia scutita care nu se declara.


Temei legal

Codul fiscal

Art. 154. - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
d) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, (...);
(2) Persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (1) lit. d)-s), daca realizeaza venituri dintre cele prevazute la art. 155 alin. (1), altele decat cele pentru care sunt exceptate, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, conform regulilor specifice prezentului titlu.
Art. 155. - Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) -d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;


Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASS":
Rating:

Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • E-TVA: ANAF propune ca termenul pentru depunerea D390 sa ramana acelasi

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiect de ordin pentru stabilirea termenului de depunere pentru declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/ prestarile intracomunitare (390 VIES). Termenul pentru depunerea declaratiei ramane acelasi, pana la data de 25 a lunii urmatoare. Conform Referatului de Aprobare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor...» citeste mai departe aici

  • Aplicatia e-Transport este disponibila online! Pana pe 31 august 2024 NU se aplica sanctiuni

    • ANAF anunta, printr-un comunicat recent de presa, ca aplicatia e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, este operationala si poate fi descarcata din APP Store si Google Play. In acest sens, in fiecare punct de trecere a frontierei se transmit materiale in care sunt prezentate obligatiile pe care le au operatorii de transport, precum si informatii...» citeste mai departe aici

  • Topim preturile in mijlocul verii! Reduceri de 70% si transport GRATUIT pentru carti de fiscalitate si contabilitate

    • Modificarile legislative din fiscalitate nu sunt putine in ultima perioada si trebuie adaptate corespunzator, astfel incat sa evitati amenzile usturatoare si sa va asigurati de functionarea optima a firmei dumneavoastra. Pentru ca nu este usor sa tii pasul cu tot ce se schimba, unele legi fiind aprobate in scurt timp, cu siguranta aveti nevoie de putin ajutor din partea specialistilor. Cartile noastre de fiscalitate si contabilitate sunt acum la preturi reduse! Topim preturile pentru cele...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016