
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
"Unei persoane fizice, administrator si asociat al unei Societati cu raspundere limitata care desfasoara activitati agricole, fosta salariata a societatii, pensionata pe caz de boala in anul 2017, i s-au distribuit in anul 2018 dividende peste suma de 22.800 lei. Persoana fizica detine si terenuri pentru care a incasat arenda in bani si in natura, in anul 2018.
Avand in vedere ca este pensionata pe caz de boala, persoana fizica avea obligatia depunerii declaratiei unice si trebuia sa plateasca pana la 15 decembrie 2018 CASS-ul?
In caz afirmativ, persoana fizica mai poate depune Declaratia Unica?"
In ceea ce priveste obligatiile persoanei fizice care obtine venituri din dividende distribuite in anul 2018 mentionam ca aceasta datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca in anul 2018 estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara - 22.800 lei, din urmatoarele categorii:
- venituri din activitati independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
Contributia la sistemul asigurarilor sociale sanatate se datoreaza pentru veniturile cumulate (venituri nete din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri nete din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii,venituri nete din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu exceptia veniturilor din salarii.
Astfel, daca veniturile estimate cumulate depasesc in anul 2018 plafonul de 22.800 lei persoana fizica beneficiara avea obligatia depunerii declaratiei unice pana la data de 16 iulie 2018 inclusiv (intrucat 15 iulie 2018 a fost zi nelucratoare termenul s-a prelungit pana luni - 16 iulie 2018). Nu are relevanta in ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate faptul ca persoana in cauza are calitatea de pensionar.
In consecinta, persoana fizica va depune Declaratia Unica, putand sa plateasca contributia la sistemul de sanatate pana la data de 15 decembrie 2018 (pentru a beneficia de bonificatia de 5%) sau pana la data de 15 martie 2019 (fara a beneficia de bonificatie).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este prevederea legala care precizeaza ca nu este cheltuiala deductibila pentru PFA, II si AF contributia de asigurari de sanatate, in sistem real?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea X este sub beneficiile OUG 132/2020 pentru o parte din salariati. Pentru un astfel de salariat am primit la societate o poprire pe o treime din salariu. Care este suma pentru care ne raportam pentru calculul popririi?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<