In anul fiscal 2024, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, au obligatia de a declara si achita diverse contributii si impozite, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Iar in acest articol analizam un caz concret, al unei persoane fizice care desi are un PFA deschis, nu a inregistrat venituri din activitati independente, dar a obtinut dividende in valoare de 39.000 lei si venituri din cripto de 600 lei. Persoana nu este salariata si nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile exceptate de la plata contributiilor sociale.Care sunt taxele pe care le are de platit?
Impozit pe venit datorat de PFA-uri
Avand in vedere informatiile furnizate in cuprinsul intrebarii, persoana fizica va datora urmatoarele obligatii fiscale, care fac si obiectul declararii in Declaratia Unica:
Impozit anual pe venit in cuantum de 60 lei datorat pentru veniturile din transferul de moneda virtuala (600 lei x 10%)
Persoana fizica va completa Sectiunea I.1.1.Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, bifand pct. 9.Alte surse definite conform art.114 din Codul fiscal si 9.3.Venituri prevazute la art.114 alin.(2) lit. m) din Codul fiscal. Venitul se declara la randul 7 7.Venit/castig net anual impozabil/Venit net anual recalculat (rd.3- rd.6) /Castig/ Venit impozabil din Subsectiunea I.1.1.B.
CASS pentru PFA cu venituri din activitati independente
CASS in cuantum de 1980 lei pentru veniturile din activitati independente.
In ceea ce priveste CASS, potrivit art. 170 alin. (1) din Codul fiscal aplicabil pentru anul 2024, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, datoreaza CASS, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat stabilit potrivit art. 68 din Codul fiscal, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara.
Totodata, potrivit art. 174 alin. (1) si (5) din Codul fiscal, CASS se calculeaza de catre persoana care realizeaza venituri din activitati independente, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1) din Codul fiscal.
Precizam ca in situatia in care baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare (6 x 3.300 lei = 19.800 lei), persoana fizica datoreaza o diferenta de CASS pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica de definitivare a CASS (Capitolul I) pana la data de 26 mai 2025.
Aceasta diferenta de CASS nu s-ar datora, in temeiul art. 174 alin. (9) din Codul fiscal, daca persoana fizica ar fi realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile (6 x 3.300 lei = 19.800 lei); sau
b) din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal (venituri din drepturi de proprietate intelectuale, venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, venituri din investitii, venituri din alte surse), pentru care datoreaza CASS la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.

Examen Consultant Fiscal 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCorectare raportari eronate Aceste prestari au fost declarate din eroare la randul 14 din decontul de tva in loc de 3 pe lunile anterioare (noiembrie, ianuarie, februarie). Cum considerati ca este corect...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRaportare facturi in scop contabil in D394 Societatea noastra emite facturi de cazare si masa, catre persoane fizice, rezidente sau nerezidente, incasate cu cardul sau numerar si pentru care se emit si bonuri fiscale....citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulConcediul medical cod 06 dupa concediul pentru cresterea copilului. Drepturi si obligatii Un salariat angajat la societatea noastra din 01.03.2025, aduce in luna iunie un concediu medical cod 06 pentru 4 zile. Anterior angajarii la societatea noastra s-a aflat in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclararea si plata impozitelor si contributiilor pentru drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti, in cazul prescrierii drepturilor Dar, daca perioada pentru care a castigat in instanta drepturile salariale, respectiv 2017 si 2018 este prescrisa, tot trebuie sa depun declaratii rectificative? Multumesc!citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulSAF-T. D406 CAR Ca CAR-IFN avem obligatia depunerii declaratiei 406?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Prevederile alin. (9) detaliat mai sus se aplica si persoanelor fizice care in anul precedent s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a), c) si e), g) din Codul fiscal, astfel ca persoane cum sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006, bolnavii cu afectiuni incluse in pro-gramele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, sunt exceptate de la plata diferentei de CASS stabilite conform art. 174 alin. (9) din Codul fiscal.
Prin urmare, pentru anul 2024, CASS se va stabili distinct pentru veniturile din activitati independente de celelalte venituri supuse CASS. Astfel pentru venituri din activitati independente egale cu zero, CASS in cota de 25% se aplica la un nivel de 6 salarii minime brute pe tara daca veniturile se situeaza sub acest plafon, pe cale de consecinta si in situatia in care PFA inregistreaza pierdere, si nu se incadreaza printre exceptiile detaliate mai sus.
Cum completeaza PFA-urile CASS in Declaratia Unica pentru venturile din activitati independente
Pentru veniturile din activitati independente, va completa Sectiunea I.1.1.Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse in sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, declarand un venit net anual de 0 lei.
In ceea ce priveste CASS, se completeaza Sectiunea I.3.2.Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata, Subsectiunea I.3.2.1. CASS datorata pentru veniturile din activitati independente prevazute la art.155 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal declarand CASS datorata 1980 lei corespunzatoare unei baze de calcul de 19800 lei.
CASS pentru PFA cu venituri din transferul de moneda virtuala si din dividende
CASS datorata pentru veniturile din transferul de moneda virtuala si din dividende.
Potrivit art. 174^1 din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CASS in cota de 10% aplicata la o baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime, daca au realizat in anul 2024 venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara.
Incadrarea in plafonul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara se realizeaza prin cumularea veniturilor din dividende si venitul brut in cazul veniturilor din transferul de moneda virtuala.
Intrucat in cuprinsul intrebarii nu este precizat daca venitul de 39000 lei reprezinta dividendele efectiv incasate dupa retinerea impozitului pe venit sau reprezinta dividendele brute inainte de retinerea impozitului pe venit la sursa, trebuie precizat ca la incadrarea in plafonul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara pentru veniturile din dividende se iau in calcul dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut.
Astfel in ipoteza in care suma de 39000 lei reprezinta dividendele efectiv incasate, respectiv diferenta dintre suma bruta a dividendelor si impozitul pe venit retinut la sursa (43333 lei ? 4333 lei = 39000 lei), persoana va datora CASS in cuantum de 3960 lei (3300 lei x 12 x 10%), intrucat baza anuala de calcul al CASS se situeaza la nivelul sumei de 39600 lei.
Cum completeaza PFA-urile CASS in Declaratia Unica pentru venituri din transferul de moneda virtuala si din dividende
Se va completa Subsectiunea I.3.2.2.CASS datorata pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si/sau din alte surse prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal, astfel:
Se va bifa casuta Am realizat venituri intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute
1.Venituri realizate pentru incadrarea ca platitor de CASS
1.1. Venit din drepturi de proprietate intelectuala = 0 lei
1.2.venit distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III din Codul fiscal = 0 lei
1.3.Venit din cedarea folosintei bunurilor = 0 lei
1.4.Venit si/sau castig din investitii = 39000 lei
1.5.Venit din activitati agricole, silvicultura si piscicultura = 0 lei
1.6.Venit din alte surse = 600 lei
TOTAL = 39600 lei (venituri intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute)
2.Baza anuala de calcul a CASS(numar luni x salariu minim) Pentru anul 2024, salariul minim = 3.300 lei = 39600 lei
3.CASS datorata (rd.2 x 10%) = 3960 lei
5. Diferenta stabilita in plus (rd.3 - rd.4) Se preia suma de la rd.3 in situatia in care rd. 4 nu se completeaza. = 3960 lei
In ipoteza in care suma de 39000 lei se refera la dividendele brute anterior diminuarii cu impozitul pe venit in cota de 10%, rezulta ca suma luata in calcul pentru incadrarea in plafon va fi pentru dividende suma de 35100 lei (39000 lei ? 3900 lei = 35100 lei), iar persoana va datora CASS in cuantum de 1980 lei (3300 lei x 6 x 10%), intrucat baza anuala de calcul al CASS se situeaza la nivelul sumei de 19800 lei.
Se va completa Subsectiunea I.3.2.2.CASS datorata pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si/sau din alte surse prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal, astfel:
Se va bifa casuta Am realizat venituri intre 6 salarii minime brute, inclusiv si 12 salarii minime brute
1.Venituri realizate pentru incadrarea ca platitor de CASS
1.1. Venit din drepturi de proprietate intelectuala = 0 lei
1.2.venit distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III din Codul fiscal = 0 lei
1.3.Venit din cedarea folosintei bunurilor = 0 lei
1.4.Venit si/sau castig din investitii = 35700 lei
1.5.Venit din activitati agricole, silvicultura si piscicultura = 0 lei
1.6.Venit din alte surse = 600 lei
TOTAL = 36300 lei (venituri intre 6 salarii minime brute, inclusiv si 12 salarii minime brute)
2.Baza anuala de calcul a CASS(numar luni x salariu minim) Pentru anul 2024, salariul minim = 3.300 lei = 19800 lei
3.CASS datorata (rd.2 x 10%) = 1980 lei
5. Diferenta stabilita in plus (rd.3 - rd.4) Se preia suma de la rd.3 in situatia in care rd. 4 nu se completeaza. = 1980 lei
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.