Daca ai deja un PFA sau vrei sa iti infiintezi unul, trebuie sa fii la curent cu taxele pe care acesta trebuie sa le dea catre stat, dar si despre contributiile sociale. In acest articol vom vedea ce plafoane CAS si CASS se aplica pentru PFA-uri in 2025, exemple de calcul in acest sens, dar si un studiu de caz util contribuabililor.
Plafon CAS pentru PFA
Pentru anul 2025, in vederea CAS, se aplica prevederile de la art. 148 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1) Persoanele fizice care in anul fiscal pentru care se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de personale fizice prevazuta la art. 122 au realizat venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare anuala cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (2).
(2) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
(3) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72, art. 721 si 73, realizate in anul pentru care se datoreaza contributia.
(4) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii prevazut la alin. (3) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul de realizare a venitului la un venit ales, care nu poate fi mai mic decat nivelul prevazut la alin. (2) lit. a). Exercitarea optiunii se efectueaza anual prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de personale fizice prevazute la art. 122, pana la termenul prevazut la art. 122 alin. (3).
PFA/II/IF. Taxe, impozite, deduceri! - Ghid practic - Lucrarea ofera explicatii si exemple care acopera toate aspectele functionarii unei PFA/II/IF: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control.
Exemplu calcul plafon CAS pentru PFA
Conform art. 148 din Codul Fiscal, CAS (25%) se datoreaza daca venitul net anual depaseste 12 salarii minime brute.
Se aplica urmatoarele praguri:
Venit net intre 12 si 24 salarii minime CAS se calculeaza la baza minima de 12 salarii minime.
Venit net 24 salarii minime CAS se calculeaza la baza de 24 salarii minime.
Contribuabilul poate opta pentru un venit asigurat mai mare, dar legea plafoneaza la 24 salarii minime.
Daca salariul minim brut pe tara este de 4.050 lei in 2025, rezulta:
Baza minima CAS (12 salarii) = 48.600 lei CAS minim = 12.150 lei (48.600 25%).

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Cartea Verde a Contabilitatii

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMonografie expertiza tehnica judiciara O SRL platitoare de impozit pe venit face expertize tehnice judiciare; factureaza expertize judiciare catre Tribunal, 90% din valoarea acestor facturi se incaseaza prin banca, iar...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReduceri de pret dupa livrarea bunurilor Societatea platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scop de tva comercializeaza afine pe plan intern si international (LIC+ export). Afinele sunt achizitonate de la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPrestari servicii consultanta Marea Britanie Este vorba despre venituri obtinute si plati facute in anul 2025, nu in anul 2024. Rog reveniti asupra raspunsului dvs, nu am inteles decat ca aceste venituri din consultanta sunt...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMomentul recunoasterii veniturilor conform OMFP 18022014 O societate comerciala cu obiect de activitate COMERCIALIZAREA ENERGIEI are de recuperat lunar, conform legii, de la Ministerul energiei/ ANPIS, sume reprezentand diferenta de pret...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMonografie investitii pe termen lung Societatea ABC SRL: a) Detine investitii financiare pe termen lung, recunoscute contabil conform OMFP 1802/2014, evidentiate in contul 265 Alte titluri imobilizate. Societatea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Baza maxima CAS (24 salarii) = 97.200 lei CAS maxim = 24.300 lei (97.200 25%).
PFA/II/IF. Taxe, impozite, deduceri! - Ghid practic - Lucrarea ofera explicatii si exemple care acopera toate aspectele functionarii unei PFA/II/IF: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control.
Plafon CASS pentru PFA
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Exemplu calcul plafon CASS pentru PFA
Sa luam urmatorul caz, pentru un PFA cu venit net de 500.000 euro ( aproximativ 2.475.000 lei).
In ceea ce priveste CASS, se aplica prevederile de la art. 170 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
(1) Persoanele fizice care in anul fiscal pentru care se depune declaratia prevazuta la art. 122 au realizat venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza anuala de calcul egala cu suma rezultata prin cumularea venitului net anual realizat/brut sau normei anuale de venit, respectiv a normei anuale de venit ajustate, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.
PFA/II/IF. Taxe, impozite, deduceri! - Ghid practic - Lucrarea ofera explicatii si exemple care acopera toate aspectele functionarii unei PFA/II/IF: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control.
Conform art. 170 din Codul Fiscal, pentru PFA care realizeaza venituri din activitati independente (art. 155 alin. (1) lit. b) si avand in vedere venitul estimat de dvs. de 500000 euro, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) este determinata astfel:
1. Baza anuala de calcul este suma veniturilor nete realizate din activitati independente, norme de venit sau venituri brute (dupa caz).
2. Baza de calcul nu poate depasi nivelul corespunzator a 60 de salarii minime brute pe tara.
Daca venitul net anual al PFA este intre 6 si 60 de salarii minime brute CASS se calculeaza la venitul net efectiv.
Daca venitul net anual al PFA depaseste 60 de salarii minime brute baza de calcul CASS se plafoneaza la 60 salarii minime brute.
Daca salariul minim brut este de 4.050 lei, atunci:
60 salarii minime brute = 243.000 lei.
CASS datorat = 243.000 10% = 24.300 lei.
Astfel, chiar daca venitul net anual al PFA depaseste 60 salarii minime brute, contributia CASS se plafoneaza la 24.300 lei, conform art. 170 alin. (1) din Codul Fiscal.
PFA si salariat. CASS de plata
O persoana fizica autorizata obtine in sistem real venituri sub 6 salarii minime si are contract de munca la o alta societate unde plateste asigurarile de sanatate si pensie. Are obligatia de a plati CASS chiar daca obtine venituri sub 6 salarii minime pe economie?
Specialistul ne spune ca potrivit art. 174 alin. (1), (5), alin. (9) si alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(1) Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 68 1, prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1).
(...)
(5) In situatia in care baza de calcul prevazuta la art. 170 alin. (1), cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
(...)
(9) Diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate prevazuta la alin. (5) nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent, persoana fizica a realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile;
b) din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Diferenta de CASS nu se datoreaza in situatia in care persoana fizica a obtinut venituri din salarii pentru care s-a datorat CASS la plafonul de cel putin 6 salarii minime pe economie.
PFA/II/IF. Taxe, impozite, deduceri! - Ghid practic - Lucrarea ofera explicatii si exemple care acopera toate aspectele functionarii unei PFA/II/IF: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane, dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control.
Asadar, in cazul in care persoana fizica a realizat venituri sub plafonul de 6 salarii minime pe economie aferente anului 2024, dar care a avut calitatea de salariat si a obtinut venituri din salarii cel putin la nivelul a 6 salarii minime brute pe tara in anul 2024, datoreaza CASS pentru veniturile din PFA la nivelul venitului realizat (CASS datorata = venit net realizat x 10%).
Raspunsuri oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.