Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA expertiza contabila. Aplicabilitate OUG 82/2010

06-Oct-2010
3853
de Irina Coma, valabil la 04-Oct-2010

Intrebare: Referitor la ultimile modificari legislative, prin care se abroga practic multe din prevederile OUG 58/2010 (prevederi care se aplica si PFA) si tinand cont de faptul ca am contracte de prestari servicii contabile cu diverse firme, care se factureaza lunar si se incaseaza lunar, altele nu au continuitate sunt proiect-beneficiu ocazional. In acelasi timp am si contract de munca pe perioada nedeterminata (8 ore/zi) unde prestez practic activitatea principala.
Pana acum plateam impozit trimestrial pe baza deciziei de impunere anuala- estimativ, iar diferenta la regularizare.

Corespunzator veniturilor estimate plateam CASS si FNUASS trimestrial iar la regularizare diferenta. Conform ultimelor reglementari/modificari mai am vreo obligatie in plus, un alt mod de declarare/plata contributii sociale sau impozit pe venit PFA, tinand cont de detaliile de mai sus? Se poate considera activitate dependenta, faptul ca am conform contracte cu tertii, servicii contabile facturate lunar pe langa functia de baza (desi este o actiune continuua)?

Raspuns:

Liberprofesionistii (si PFA) ? expertii contabili, ca regim de impunere si retinere a contributiilor individuale de asigurari sociale, somaj si sanatate, au revenit la tratamentul acordat initial, inainte de 1 iulie 2010, pentru veniturile nete realziate incepand cu 13 septembrie 2010.

Asadar, in ceea ce priveste impozitul pe venit, efectuati plati anticipate trimestriale in baza Deciziilor emise de oragnul fiscal. Pana la data de 25 mai 2011 veti depune Declartia 200 cu venitul net efectiv realizat, cand veti plati /recupera si diferentele rezultate din regularizare. Analog, plati trimestriale efectuati si la contributia de asigurari sociale de sanatate, avand ca baza de calcul venitul net stabilit pentru efectuarea platilor anticipate in contul impozitului pe venit, iar la momentul emiterii Deciziei de impunere finala privind impozitul pe venit efectuati si regularizarile la sanatate care se impun (recuperare sau plata suplimentara).

Intrucat aveti si calitatea de salariat nu aveti obligatii in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale (pensii), iar cea la somaj este facultativa si nu obligatorie.

Nu poate fi reconsiderata ca activitate dependenta o astfel de activitate. Conform art 7 alin. 21 din Codul fiscal, asa cum acesta a fost modificat prin OUG 82/2010:
?2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.?

In cazul unei PFA consideram ca nu sunt indeplinite astfel de criterii, activitatea fiind desfasurata in mod independent.

Normele metodologice de aplicare ale acestui articol prevad:

?O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal."

Mai multe articole despre PFA gasiti pe www.fiscalitatea.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016