
Raportul Special
realizat de specialisti
Oficiul National al Registrului Comertului a publicat, pe site-ul oficial, o informare cu privire la categoriile de persoane care pot semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la registrul comertului.
Inregistrarea si depunerea documentelor la registrul comertului poate fi realizata exclusiv de categoriile de persoane expres prevazute de Legea nr. 265/2022, respectiv de reprezentantul legal al profesionistului, de imputernicitul acestuia in baza unei procuri speciale sau generale autentice, de avocatul imputernicit prin imputernicire avocatiala ori de oricare dintre asociatii, actionarii sau membrii profesionistilor.
Este vorba despre Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, inregistrarea si depunerea documentelor la registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin imputernicit se intelege consilierul juridic salariat al persoanei juridice, persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale sau intreprinderii familiale, avocatul imputernicit cu imputernicire avocatiala, persoana imputernicita cu procura speciala sau generala, in forma autentica, sa semneze si/sau sa depuna cereri in numele persoanei fizice sau juridice, alte persoane fizice salariate ale persoanei juridice, persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale sau intreprinderii familiale, imputernicite pentru depunerea de cereri sau pentru ridicarea de documente la/de la registrul comertului (conform art. 3 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 265/2022).
Astfel, Legea nr. 265/2022 este actul normativ care reglementeaza competentele si procedurile privind inregistrarea in registrul comertului si care nu prevede posibilitatea ca expertii contabili sa asiste/reprezinte un beneficiar ori client in relatia cu oficiile registrului comertului in vederea efectuarii serviciilor profesionale.
Reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2025, a intrat in vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizata a Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala, aprobata prin Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica nr. 377/17.04.2024.
Aceasta schimbare presupune ca societatile, PFA-urile, II-urile si IF-urile sa-si actualizeze obiectul de activitate in conformitate cu noua clasificare. Aducem la cunostinta faptul ca, in acest context, anumiti contribuabili nu vor avea obligatii suplimentare fata de ANAF.
Contribuabilii care, potrivit legii, au obligatia inscrierii mentiunilor in registrul comertului, actualizeaza codul CAEN al obiectului de activitate potrivit prevederilor Ordinului ministrului justitiei nr. 2938/C/2024 privind masurile s?i procedurile pentru punerea in aplicare a Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN Rev. 3, in ceea priveste persoanele fizice si juridice supuse inregistrarii in registrul comertului (...), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1323 din 30 decembrie 2024.
Examen Consultant Fiscal 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In conformitate cu prevederile art.89 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, modificarile intervenite in datele declarate initial de persoanele fizice, juridice sau de alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului se fac potrivit dispozitiilor legii speciale. Ca urmare, aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa declare actualizarea codului CAEN al obiectului de activitate numai la registrul comertului.
ATENTIE! Informatiile privind inregistrarea/mentiunile ulterioare inregistrarii efectuate in registrul comertului sunt transmise Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pe baza de protocol, de catre Oficiul National al Registrului Comertului.
Contribuabilii care, potrivit legii, nu au obligatia inregistrarii in registrul comertului declara, la organul fiscal competent, actualizarea codului CAEN al obiectului de activitate potrivit CAEN Rev. 3, dupa modificarea acestui cod in documentele care autorizeaza desfasa urarea activitatii. Declaratia de mentiuni se depune, potrivit art.88 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, in termen de 15 zile de la data modificarii acestui cod in documentele care autorizeaza desfasa urarea activitatii.
In cazul contribuabililor care nu au inscris codul CAEN al obiectului de activitate in documentele care autorizeaza activitatea, codul CAEN actualizat va fi declarat cu ocazia depunerii unei declaratii de mentiuni la organul fiscal competent.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Sfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA