Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Obligatiile declarative si de impozitare aferente contractului pe drepturi de autor pe o perioada de un an

29-Aug-2011
5214
Valabil la 30.08.2011

Angajatorului care incheie contracte pe drepturi de autor ii revin mai multe obligatii declarative si de plata. Ce obligatii sunt datorate insa in cazul in care acest contract este incheiat cu o persoana care are functia de baza in cadrul altei societati, cu mentiunea ca venitul obtinut de persoana fizica este lunar, iar contractul are durata de un an?

Obligatiile de impozitare si declarative in baza contractelor pe drepturi de autor sunt detaliate dupa cum urmeaza:

Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, in ceea ce priveste impozitul pe venit, respectiv:

1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut. Societatea are obligatia depunerii declaratiei 205 cu impozitul retinut.


2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52^2 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Din punctul de vedere al asigurarilor sociale, sunt aplicabile prevederile de la art. 11 din OUG 82/2010 privind modificarea OUG 54/2010 pentru modificarea Codului fiscal si reglementarea unor situatii bugetare.

Astfel, platitorul de venit are obligatia retinerii:
- contributiei individuale la asigurarile sociale in procent de 10,5%
- contributiei individuale la fondul de somaj in procent de 0,5%.

De retinut ca baza acestor contributii individuale este venitul brut din care se scade cota de cheltuieli forfetare, prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Daca acest drept de autor este singurul venit realizat de persoana fizica in aceasta perioada, acesta are obligatia sa declare si sa achite contributia la asigurarile de sanatate, conform art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea 95/2006 privind asigurarile de sanatate. Ca si recapitulatie, platitorul de venit retine si plateste impozitul pe venit, contributia individuala la pensii, contributia individuala la fondul de somaj, pe care le declara lunar in declaratia 112, sectiunea 3.

Persoana fizica in nume propriu are obligatia asigurarii individuale si plata contributiei la asigurarile de sanatate in procent de 5,5%, numai daca acesta este singurul venit supus contributiei in perioada respectiva. Daca persoana respective este angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga nu are obligatia platii contributiei la asigurarile de sanatate.

Obligatii declarative ale beneficiarului venitului:

In cazul in care societatea retine impozit in cota de 10% reprezentand plati anticipate:
- in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit beneficiarul venitului trebuie sa depuna declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane"
- beneficiarul venitului trebuie sa depuna anual, pana pe data de 15 mai a anului curent pentru anul anterior declaratia privind veniturile realizate (Formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania).
- organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere.
- diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.

In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratiile 020 si 200.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016