
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Am desfasurat activitate independenta pana la data de 01.02.2010. Anul acesta pe 3.02.2010 am primit dela CASMB o somatie de plata pt.contibutiile de sanatate aferente perioadei in care am functionat.
Mentionez ca nu am platit contributii sociale de sanatate. In anul 2009 am avut control de AFS2. S-a verificat baza legala pt.calculul impozitului pe venit in perioada 2004-2008, impzite sit axe salarii, deoarece am avut si angajati.
Nu a fost semnalat faptul ca din baza de calcul a impozitului pe venit nu au fost retinute Contributiile CASS. In urma Solicitarii CASMB , pt.plata acestor contributii, baza mea de calcul pt.impozitul pe venit se modifica. Ce pot face in acest sens?
Pot fi impozitata pt.o perioada verificata deja de AFS2.?. Mentionez deasemenea ca am Contract de Munca in invatamant, unde platesc toate taxele aferente salariului lunar.
Raspuns: Persoanele care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente au obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate in conformitate cu dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii potrivit carora aceasta obligatie revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cota de contributie lunara a persoanei asigurate se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
otrivit art. 257 alin. (3) din acelasi act normativ, in cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit precum si venituri impozabile din activitati independente contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
In baza art. 7 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617/2007, persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:
a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit. Conform art. 8 alin. (1) din aceleasi norme, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
In cazul in care contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, la finele anului, inregistreaza pierderi sau realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, contributia se calculeaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pentru fiecare luna Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.
La expirarea acestui termen, pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala. Persoanele fizice asigurate pe baza de contract de asigurare de sanatate, altele decat cele pentru care colectarea contributiei se realizeaza de ANAF, declara obligatiile catre fond, potrivit declaratiilor-model prevazute in anexa nr. 5 din normele metodologice.
Declaratia se depune anual la casa de asigurari de sanatate aleasa in mod liber, pana la primul termen de plata, pentru anul fiscal in curs. Potrivit art. 1 alin. (2) si (3) al acestei norme, colectarea contributiilor persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator se face de catre Ministerul Economiei si Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in contul unic deschis pe seama CNAS, in conditiile legii, cu respectarea dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Colectarea contributiilor de la persoanele fizice, altele decat cele pentru care colectarea veniturilor se realizeaza de catre ANAF, se face in contul unic deschis pe seama CNAS, prin CAS. Astfel, colectarea contributiilor de sanatate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala se efectueaza doar in cazul persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator.
Colectarea contributiilor de sanatate de la persoanele fizice, altele decat cele care au calitatea de angajator, se face in contul unic deschis pe seama CNAS, prin CAS. In conformitate cu prevederile art 4 alin. 2 punctul 8 din Hotararea guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, una dintre atributiile acestei institutii este sa asigure aplicarea unitara, corecta si nediscriminatorie a prevederilor legislatiei privind impozitele, taxele, contributiile sociale si celelalte venituri bugetare, colectarea veniturilor bugetare, exercitarea prerogativelor stabilite prin lege, prin aplicarea unui tratament echitabil tuturor contribuabililor.
Potrivit art. 94 alin. (1) al Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impunere, stabilirea diferentelor obligatiilor de plata si a accesoriilor aferente acestora Art. 105 al ordonantei mentionate stabileste ca, inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat si pentru fiecare perioada supusa impozitarii.
Prin exceptie, conducatorul inspectiei fiscale competent poate decide reverificarea unei anumite perioade daca, de la data incheierii inspectiei fiscale si pana la data implinirii termenului de prescriptie, apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarilor sau erori de calcul care influenteaza rezultatele acestora.
In baza celor prezentate concluzionam ca, in situatia pe care ati prezentat-o, stabilirea obligatiei de plata reprezentand contributia pentru asigurarile sociale de sanatate pe care o datorati, in calitate de persoana care exercita profesii libere sau autorizata, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente, nu este de competenta Agentiei de Administrare Fiscala ci a Casei de asigurari de sanatate.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Termenul de prescriptie in domeniul fiscal: infinitContributii sociale obligatorii pentru venituri din cedarea folosintei bunurilorReturnare factura. Cum tratam penalitatile si care e legislatia in acest caz?Recuperare sume restante si lichidare PFA. Cum vom proceda?Termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscaleUltimele articole
Ce venituri nu pot fi poprite de organele fiscaleContestatia la executare si contestatia la titluArticole similare
Vine inspectia fiscala din nou. Si ce daca...MFP anunta Noul Cod fiscal. Ce cuprinde forma finala?Din 1 iulie a inceput verificarea veniturilor persoanelor fizice. ANAF propune extinderea numarului de angajati care pot merge in controlRomanii se tem de controlul ANAF: Aproape 60% dintre ei sunt convinsi ca Fiscul le-ar impune sume suplimentare de plataAu fost publicate noile modele ale formularelor si documentelor utilizate in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale (Ordinul 758/2021)Ultimele articole
ANAF modifica modelul si continutul documentelor utilizate in activitatea de INSPECTIE FISCALAInspectorii ANAF au plan sa stabileasca sume suplimentare firmelor la controale? Raspunsul fiscului cu privire la aceasta situatieControale ANAF 2023: Legitimatia de INSPECTIE FISCALA si ordinul de serviciu pot fi prezentate si prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distantaControale ANAF 2023: In iunie au fost efectuate peste 3.600 controale antifrauda, cu implicatii fiscale de 129,7 milioane leiControl ANAF. Ce verifica ANAF cand vine in control si la ce sa fii atent in cazul unei inspectii fiscale inopinateArticole similare
Formularul 600 - o obligatie declarativa complet inutila, potrivit PNLCumul asociat unic si salariat. CASS pentru veniturile realizate de PFAPonta: Acordul cu FMI nu face referire la mariri de taxeCum impozitam dividendele pentru un asociat, angajat cu norma intreaga?Sfaturi de la experti
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<