
Raportul Special
realizat de specialisti
Iuliana Nicoleta Vaduva
director executiv D.I.T.L.
Inca de la aparitia sa, Codul de procedura fiscala a constituit si continua sa constituie o ?mare necunoscuta? pentru marea majoritate a contribuabililor.
Din pacate, aceasta necunoastere a mecanismelor de baza ale Codului de procedura fiscala ii pune de cele mai multe ori in situatia de a-si paraliza propriile cai de atac pe care inteleg sa le exercite impotriva actelor emise de fisc.
Daca in ceea ce priveste impozitele si taxele cuvenite bugetului general consolidat, recurgerea la serviciile avocatilor specializati a facut ca lucrurile sa se mai limpezeasca, in ceea ce priveste impozitele si taxele locale lucrurile stau chiar dramatic, din perspectiva consecintelor asupra contribuabililor.
Majoritatea contribuabililor, persoane fizice sau persoane juridice, pur si simplu nu tin cont de faptul ca si in cazul acestor impozite si taxe sunt aplicabile dispozitiile Codului de procedura fiscala.
Faptul ca nu se acorda importanta cuvenita modului in care sunt completate declaratiile de impunere si nici actelor administrative prin care, urmare a declaratiilor pe propria raspundere, sunt individualizate obligatiile de plata, ii poate pune pe contribuabili in situatii extrem de neplacute de a fi debitori fata de bugetul local si de a nu mai putea exercita practic nicio cale legala de atac.
Complicatiile apar in momentul in care se trezesc in mana cu o somatie de plata cuprinzand sume pe care nu le ?recunosc? ca fiind datorate.
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Ce se intampla in acel moment? Din practica, putem afirma fara teama ca am gresi sau am exagera ca, in cca 80% din cazuri, contribuabilul ? fie el persoana fizica sau juridica ? da fuga la fiscul local cerandu-i imperios sa-i ?anuleze ? somatia pentru ca, din ?n? motive el nu ar datora sumele respective.
Fie Fiscul a calculat gresit, fie el, spre exemplu, nu are cladire cu instalatii, iar pe rolul fiscal figureaza inregistrat eronat cu o astfel de cladire etc., o sumedenie de motive pentru care, asa cum spuneam, considera ca nu datoreaza debitele respective.
Mai mult decat atat, alti contribuabili formuleaza in scris contestatii impotriva somatiei, solicitand organului fiscal sa procedeze la anularea acesteia tot pe considerentul ?de fond? ca sumele nu ar fi datorate.
Incercand sa explice de ce nu datoreaza debitele in cauza, foarte multi contribuabili fac afirmatii de genul: ?de ce nu m-ati anuntat inainte de a-mi trimite somatia? As fi venit si lamuream lucrurile?.
Aceasta ?procedura? de reactie este eronata. De ce?
Deoarece un astfel de contribuabil a comis mai multe erori grave, si anume:
1. nu a dat importanta deciziei de impunere ? actul administrativ fiscal prin care i-a fost stabilit impozitul datorat si scadenta obligatiei de plata;
2. nu a tinut seama de faptul ca decizia de impunere constituie si instiintare de plata fara a mai fi necesara nicio alta formalitate si ca dispozitia legala prin care Fiscul era obligat sa mai trimita o instiintare de plata inainte de a proceda la emiterea somatiei a fost de mult abrogata;
3. in situatia in care nu era de acord cu obligatiile de plata stabilite prin decizia de impunere, termenul in care putea depune contestatia impotriva actului administrativ-fiscal era de 30 de zile de la comunicare, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai putea formula contestatie;
4. somatia ? reprezinta primul act incepator de executare silita si poate fi contestata numai pe calea contestatiei la executare depusa la instanta de judecata, iar nu la organul fiscal emitent;
5. organul fiscal emitent al unei somatii de plata nu mai poate reveni asupra acesteia atata timp cat nu s-a dispus astfel de catre instanta de judecata prin hotarare judecatoreasca;
6. pe calea contestatiei la executare formulate impotriva somatiei de plata nu pot fi invocate chestiuni de fond privind modul in care au fost stabilite sumele de plata, ci numai aspecte ce vizeaza nelegalitatea executarii insasi;
7. si nu in ultimul rand ? termenul pentru depunerea contestatiei la executare la instanta de judecata este de 15 zile de la data comunicarii somatiei de plata.
Prin urmare, demersul contribuabilului in cauza este sortit esecului din start, din pricina necunoasterii dispozitiilor Codului de procedura fiscala, care reglementeaza foarte strict caile de atac.
Pentru a evita astfel de situatii neplacute, contribuabilii trebuie sa fie deosebit de atenti cu actele pe care le depun la fiscul local sau care le sunt comunicate de catre acesta si sa le acorde cel putin aceeasi importanta pe care o acorda in relatia cu ?fiscul mare?.
Ani la rand contribuabililor le-a fost inoculata ideea ca organul fiscal este platit din banii domniilor-lor, iar concluzia acestei premise (premisa corecta pe fond ) ar fi in sensul ca fiscul local ?nu conteaza?, adica trebuie sa rezolve intr-un mod informal doleantele si reclamatiile contribuabilului.
Aceasta deosebire de tratament existenta inca in mentalitatea unor contribuabili nu este recunoscuta de lege, Codul de procedura fiscala instituind proceduri in mod egal aplicabile tuturor relatiilor dintre contribuabili si administratia fiscala, indiferent ca este vorba despre impozite si taxe datorate bugetului centralizat al statului sau bugetelor locale.
Afirmatii precum ?eu am trimis soferul sa-mi declare masina ca sa va dau voua bani, iar voi nu vreti sa-mi inregistrati declaratia? sau ?atunci cand v-am platit impozitele am fost bun, acum cand am trimis secretara sa-mi dati un certificat de atestare fiscala nu vreti sa-l eliberati ca nu are imputernicire in forma autentica??, se pot auzi in fiecare zi la o directie de impozite si taxe locale.
Niciunul dintre acesti contribuabili, ca si cei care vin cerand vehement organului fiscal ?anularea somatiei de plata? nu tin cont de faptul ca organul fiscal local este intr-adevar platit din banii domniilor-lor, dar nu face altceva decat sa aplice legea, iar nu sa o incalce. Fiecare astfel de solicitare care ar fi adusa la indeplinire pune in pericol atat bugetul comunitatii respective, cat si pe respectivii contribuabili.
De ce? Pentru ca ?soferul nu poate depune la fisc declaratia pe propria raspundere necesara in cazul in care se declara o masina?, fara o imputernicire in forma autentica din partea proprietarului, din care sa rezulte ca l-a mandatat ca, in numele sau si pentru sine, sa faca o astfel de declaratie. De asemenea, aceluiasi ?sofer? fara un mandat in forma autentica dat in acest sens nu i se poate comunica legal decizia de impunere prin care a fost stabilit impozitul datorat pentru respectivul mijloc de transport si termenele scadente.
De asemenea, deosebit de periculoasa este trimiterea ?secretarei, portarului, inginerului etc.? sa ridice un document de la Fisc ? de exemplu un certificat de atestare fiscala ? fara a avea in acest sens o imputernicire in forma autentica.Si acest lucru s-a dovedit a fi realmente periculos pentru cei care s-au trezit peste noapte cu casele vandute.
Este foarte adevarat ca traim intr-o lume extrem de grabita, ca uneori pur si simplu nu putem sa ajungem la Fisc pentru o anumita operatiune, dar nu este mai putin adevarat ca atata timp cat exista o lege trebuie sa ne supunem ei indiferent cat am fi de grabiti, in primul rand pentru securitatea noastra, fie ca suntem contribuabili, functionari publici sau imputerniciti.
Respectand legea, vom evita ca ?soferul? sa greseasca la completarea declaratiei de impunere, sa ia in graba si fara sa dea atentie decizia de impunere prin care v-a fost stabilit impozitul de plata poate cu un zero in plus, si eventual sa va inmaneze intr-o mapa documentele, considerand atat el, cat si dumneavoastra ca problema este pe deplin rezolvata.
Respectand legea, nu veti risca sa va treziti in mana cu somatia de plata continand o suma cu un zero in plus si sa constatati cu stupoare ca ati pierdut de mult cele treizeci de zile in care puteati formula contestatia la decizia de impunere ca sa puteti sustine ca Fiscul a calculat gresit impozitul.
Dar, revenind la subiectul articolului nostru, trebuie retinute urmatoarele:
1. contestatia la titlu (titlul de creanta fiscala, decizia de impunere) si contestatia la executare ? sunt cai de atac diferite ce pot fi exercitate impotriva unor categorii diferite de acte ? actul administrativ-fiscal, respectiv actul de executare, ambele emise de Fisc;
2. cele doua cai de atac se exercita in termene diferite, insa nerespectarea ambelor termene este sanctionata cu decaderea ? contestatia impotriva actului administrativfiscal ? se formuleaza in termen de 30 de zile de la comunicare, iar contestatia la executare ? se exercita in termen de 15 zile de la data comunicarii actului de executare respectiv;
3. cele doua cai de atac se exercita la organe diferite ? contestatia impotriva deciziei de impunere ? la organul fiscal local emitent, iar contestatia la executare la instanta judecatoreasca competenta;
4. cele doua cai de atac nu sunt similare si nu se pot substitui una prin alta; pe calea contestatiei la executare nu pot fi invocate aspecte ce tin de nelegalitatea titlului de creanta, deci de aspecte de fond ale determinarii impozitului.
Prin urmare, sfatul nostru este urmatorul:
? respectati legea si solicitati functionarului din fata dumneavoastra sa o respecte;
? suntem siguri ca nu doriti sa aveti in fata un functionar slugarnic gata sa incalce legea daca un contribuabil este suficient de ?convingator?, ci un profesionist care stie exact ce are de facut, dobandindu-si astfel o prestanta fireasca ce tine de statutul de functionar public, dar mai ales de competenta sa profesionala;
? daca sunteti o persoana ocupata, tot Codul de procedura fiscala va scoate din impas; astfel, va puteti desemna un imputernicit care sa va reprezinte in relatia cu organul fiscal numai in limitele expres stabilite de dumneavoastra. In acest caz, imputernicirea trebuie sa fie una in forma autentica (autentificata de un notar public) sau in cazul in care reprezentarea este asigurata de un avocat ? imputernicirea avocatiala;
? imputernicirea in forma autentica se inregistreaza la organul fiscal in original sau in copie legalizata, o singura data. Dupa inregistrarea acesteia, imputernicitul se poate prezenta de fiecare data avand asupra sa un act de identitate;
? imputernicirea ramane valabila pana la data inregistrarii la Fisc a actului de revocare tot in forma autentica, sau la data inregistrarii unei alte imputerniciri in forma autentica prin care titularul desemneaza un alt reprezentant;
? la organul fiscal sunteti obligat sa depuneti imputernicirea autentificata de notar in original sau in copie legalizata; un inscris sub semnatura privata chiar prezentat in original nu poate inlocui imputernicire in forma autentica;
? atentie la intocmirea declaratiei de impunere ? este un act intocmit pe propria raspundere care produce si consecintele de rigoare;
? atentie la decizia de impunere prin care va este stabilit impozitul datorat si termenele de plata;
? in situatia in care nu sunteti de acord cu cele stabilite prin decizia de impunere (decizia pentru stabilirea de diferente de plata, decizia de calcul accesorii) aveti dreptul sa formulati contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare, sub sanctiunea decaderii, la organul fiscal local emitent;
? organul fiscal solutioneaza contestatia printr-o decizie;
? decizia emisa in solutionarea contestatiei este act administrativ definitiv in sistemul cailor administrative de atac si poate fi contestata, la randul sau la instanta de contencios administrativ competenta;
? atentie la actele de executare intocmite de fiscul local; acestea pot fi: somatia de plata, poprirea asupra conturilor sau veniturilor urmaribile, sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor mobile si imobile, procesul-verbal de adjudecare, procesul-verbal de distribuire a sumelor obtinute din valorificarea sechestrului;
? impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie la executare in termen de 15 zile, direct la instanta judecatoreasca competenta;
? hotararea judecatoreasca pronuntata de instanta in judecarea contestatiei la executare poate fi atacata cu recurs la instanta superioara competenta.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Acest articol este preluat din Revista Romana de Fiscalitate. Avand peste 3.700 de abonati platitori, Revista Romana de Fiscalitate este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din decembrie al Revistei Romane de Fiscalitate.
Articol adaugat in 13 februarie 2009
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Procedura de angajare a raspunderii solidare. Noile instructiuni si formulare au fost aprobateLucrari practice de fiscalitate si contabilitate, in limita stocului disponibilUltima ora: Cum schimba Ordonanta 29 din 2011 Codul de Procedura Fiscala (Partea IV.2)OpANAF 1162/2016: Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii situatiei fiscale personaleFiscul explica: Ce modificari aduce OG 19/2019 Codului de procedura fiscala?Ultimele articole
[MODEL] CONTESTATIE ANAF si ce trebuie sa stii despre contestarea unei decizii impuse de organul fiscalSAF-T: Ce facem atunci cand primim RECIPISA de transmitere cu erori a D406Procedura de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVACele mai recente modificari aduse Codului Fiscal, discutate in Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop&StratonCum sa supravietuiesti noilor masuri legislative care zguduie din temelii sistemul fiscal romanescArticole similare
Principalele modificari pe Codul de procedura fiscala in 2020 (MFP)Lista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Recuperare sume restante si lichidare PFA. Cum vom proceda?Factura emisa de prestator cu codul TVA anulat din oficiu. Regim fiscal si contabilOrdonanta nr. 5/2020 prevede noi modificari ale Codului de Procedura FiscalaUltimele articole
Darea in plata. Ce presupune si reglementari cheieCriteriile pentru evaluarea riscului fiscal ridicat, puse in dezbatere de ANAFE-Factura, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmeleE-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileArticole similare
Dobanzi de la un nerezident. Se retine impozit pe nerezidenti?Cheltuielile de transport si indemnizatia de deplasare in strainatateS-a aprobat modelul si continutul pentru sase formulareIntrarea in somaj tehnic si depunerea online a documentelor -reglementate de GuvernMFP: Modificari privind structura organizatorica a Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit StatuarUltimele articole
Impozitul pe constructii speciale 2025: reglementari, studii de cazOfertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la TITLUri de fiscalitate si transport GRATUITImpozitul pe constructii. Bonificatie de 10% pentru firmele care achita impozitul pana pe data de 25 maiLista actelor ANAF fara semnatura si stampila a fost EXTINSA, conform Ordinului 402/2025Cartea Verde a Contabilitatii pentru anul 2025! Solutii pentru TOATE probleme fiscale cu care va confruntatiArticole similare
Noile cote de TVA care se aplica de la 1 ianuarie 2016Ce trebuie sa stim despre creditul fiscal?Miercuri, 25 august 2021, este termenul limita pentru depunerea a opt declaratii fiscaleProduse consumate in cadrul societatii. Deductibilitate cheltuieli. TVAOANAF 2203/2015 privind aprobarea Procedurii privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitaUltimele articole
Impozitul pe constructii speciale 2025: reglementari, studii de cazCODuri CAEN Rev. 3. Ce OBLIGATII au microintreprinderile, PFA-urile si SRL-urile din 2025CODul UIT pentru persoane fizice: Ce trebuie sa stie firmele de curierat?Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Ofertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITArticole similare
Noi obligatii fiscale. Ce declaratii se depun la 27 maiNoul COD FISCAL 2016: Impozitul pe venitul persoanei fizice si PFAFirme care emit bonuri fiscale mai mici si mai mari de 100 euro. Cand pot fi considerate facturi SIMPLIFICATE ?Codul fiscal 2011 - Titlul III (partea a III-a)Microintreprindere: Se pot reconsidera cheltuielile cu autovehiculul drept dividend?Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Impozitul pe veniturile micro 2025. Modificari aduse prin OUG 156/2024Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest anFirmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroCum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului microSfaturi de la experti
Tartament fiscal bunuri de capital si stocuri furate si imputate
Intrebare: SRL cu obiect de activitate constructii, cu santiere deschise prin tara... in luna octombrie 2024, la un santier care avea asigurata paza, s-au furat scule in valoare de 97.000 lei... dintre acestea, unele apartineau la 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subventii facturate catre Guvern
Intrebare: Societatea noastra beneficiaza de o suma de bani de la Guvern pentru un proiect intitulat: ?Servicii organizare evenimente necesare sesiunilor de formare si dezvoltare profesionala pentru calificarea de experti in dezvoltare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA