Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid util in 2023 pentru persoanele fizice care trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala. Ce amenzi risca cei care nu respecta legislatia?

08-Feb-2023
2380
Ghid util in 2023 pentru persoanele fizice care trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala. Ce amenzi risca cei care nu respecta legislatia?

ANAF a publicat recent, pe site-ul oficial, un ghid privind stabilirea rezidentei fiscale pentru persoane fizice.

Ghidul se adreseaza persoanelor fizice rezidente/nerezidente, care parasesc/sosesc in Romania, si in cazul carora este necesara stabilirea/modificarea rezidentei fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obtinute.

Mentionam ca pentru nedepunerea in termen a „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la sosirea in Romania”, respectiv a „Chestionarului pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania”, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 100 lei.

Criterii de stabilire a rezidentei persoanei fizice potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri:

Daca o persoana fizica este considerata rezidenta atat in Romania, cat si intr-un stat semnatar al conventiei de evitare a dublei impuneri, rezidenta persoanei fizice se stabileste astfel:

Persoana fizica este considerata rezidenta numai a statului in care are domiciliul, respectiv locuinta permanenta aflata la dispozitia sa. O locuinta se considera permanenta daca este proprietatea personala a persoanei fizice, daca aceasta este inchiriata de persoana respectiva sau daca ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa.

Daca persoana detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in ambele state, este considerata rezidenta numai a statului in care isi are centrul intereselor vitale, respectiv in statul cu care relatiile sale personale si economice sunt mai apropiate.

Daca o persoana fizica detine o locuinta intr-un stat semnatar al unei conventii de evitare a dublei impuneri incheiate cu Romania si detine la dispozitia sa si o locuinta in Romania in timp ce o pastreaza pe prima, faptul ca pastreaza prima locuinta in statul in care a locuit preponderent, unde a muncit si unde se afla familia sa si toate proprietatile sale poate, impreuna cu alte elemente, sa demonstreze ca persoana respectiva si-a pastrat centrul intereselor vitale in celalalt stat, si nu in Romania.

Acelasi criteriu de stabilire a centrului intereselor vitale este folosit in mod corespunzator si pentru persoanele fizice rezidente care parasesc Romania.

Prin centrul intereselor vitale se intelege locul de care relat?iile personale s?i economice ale persoanei fizice sunt mai apropiate. In analiza relat?iilor personale se va acorda atentie familiei sotului/sotiei, copilului/copiilor, persoanelor aflate in intretinerea persoanei fizice si care sosesc in Romania impreuna cu aceasta, calitatea de membru intr-o organizatie caritabila, religioasa, participarea la activitati culturale sau de alta natura.

In analiza relatiilor economice se va acorda atentie daca persoana este angajat al unui angajator roman, daca este implicata intr-o activitate de afaceri in Romania, daca detine proprietati imobiliare in Romania, conturi la banci in Romania, carduri de credit/debit la banci in Romania.

Daca nu poate fi determinat statul in care persoana are centrul intereselor vitale sau daca respectiva persoana nu detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in niciunul dintre state, se considera ca este rezidenta a statului in care aceasta locuieste frecvent. Astfel, se vor avea in vedere sederile pe care le are persoana respectiva in toate locurile din acelasi stat;

Daca persoana locuieste in mod obisnuit in ambele state sau nu locuieste in niciunul dintre ele, se va considera ca persoana respectiva este rezidenta a statului a carui nationalitate/cetatenie o are.

Daca persoana are nationalitatea/cetatenia ambelor state sau nu are nationalitatea/cetatenia niciunuia dintre ele, autoritatile competente ale statelor contractante vor rezolva aceasta problema pe cale amiabila la nivelul acestora, potrivit articolului „Procedura amiabila” din conventia de evitare a dublei impuneri.

Sosirea pe teritoriul Romaniei a persoanei fizice nerezidente

Elemente care atesta rezidenta in Romania:

Principalele elemente care sunt luate in considerare pentru stabilirea rezidentei, potrivit Codului fiscal2, sunt:

- domiciliul in Romania;

- locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;

- centrul intereselor vitale amplasat in Romania;

- persoana fizica este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

Alte elemente care sunt luate in considerare la stabilirea rezidentei in Romania sau in statul strain, dar numai impreuna cu elementele mentionate la punctul 3.1:

- autovehicul inregistrat in Romania/statul strain;
- permis de conducere emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain;
- pasaport emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain;
- persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania;

- persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania.

Daca o persoana fizica nerezidenta nu face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie si indeplineste conditiile de rezidenta prevazute de lege3, se va considera ca este rezident in statul roman.

In acest caz, persoana respectiva are obligatie fiscala integrala in Romania, fiind supusa impozitului pe venit pentru venitul obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de la care aceasta devine rezidenta in Romania, acesteia fiindu-i eliberat la cerere certificatul de rezidenta fiscala. In certificatul de rezidenta fiscala organul fiscal central competent va certifica anul/anii, respectiv perioada din an, pentru care persoana fizica este rezidenta in Romania.

Stabilirea rezidentei de catre organul fiscal central competent la sosirea persoanei fizice in Romania

Completarea si depunerea chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania:

Persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, au obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania"4.

Persoanele fizice nerezidente trebuie sa inregistreze chestionarul la organul fiscal central competent, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.

Chestionarul poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala: www.anaf.ro, sectiunea: „Asistenta contribuabili” subsectiunea „Declararea obligatiilor fiscale”, rubrica: „Toate formularele, cu explicatii” si se poate depune depune la registratura organului fiscal central competent, personal sau prin imputernicit sau se poate transmite prin posta, cu confirmare de primire. De asemenea, formularul se poate edita si/sau completa de catre solicitanti si cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala .

Formularul electronic al chestionarului este publicat pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (www.anaf.ro) sectiunea ”Servicii online” rubrica ”Descarcare Declaratii electronice” - ”Descarcare Declaratii” si poate fi descarcat de contribuabili utilizand urmatorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/descarcare_declaratii.htm .
Astfel, formularul se regaseste sub urmatoarea denumire:

- Z015 - Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania. Chestionarele completate electronic se depun prin intermediul portalulului www.e- guvernare.ro, respectiv pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin intermediul link- ului ”Depunere Declaratie unica si alte formulare SPV-PF” de catre persoanele care sunt inregistrate in Spatiul privat Virtual.

Documentele justificative:

Persoanele fizice au obligatia de a anexa la „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania” urmatoarele documente justificative:

- copia pasaportului, valabil (cetatenii Uniunii Europene anexeaza copia pasaportului sau a documentului national de identitate, valabil);

- copia cartii de identitate/cartii de rezidenta permanente/ permisului de sedere/ certificatului de inregistrare fiscala, emisa/emis de autoritatea competenta din Romania;

- documente care atesta existenta unei locuinte in Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;

- dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana;

Continuarea, AICI»


Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Ghid util in 2023 pentru persoanele fizice care trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala. Ce amenzi risca cei care nu respecta legislatia?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016