Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit dividende actionar strain. Cum aplicam cota redusa?

16-Ian-2013
11687
Analizam mai jos cazul unei societati care are ca asociat unic o persoana fizica, cetatean dintr-un alt stat membru UE. SRL-ul este inregistrat din decembrie 2010 si va avea profit. In cazul platii dividendelor catre persoana fizica din statul strain, vom stabili care este cota ce se datoreaza ca impozit pe dividende. In cazul in care se poate beneficia de o cota redusa de impozitare, vom vedea ce acte doveditoare trebuie sa aduca asociatul si ce declaratii trebuie sa depuna firma pentru a obtine aceasta cota redusa. De asemenea, vom stabili in ce masura cota redusa se aplica pentru dividendele anului trecut.

Solutia consultantului:

In conditiile in care asociatul unic, cetatean austriac va transmite Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din Austria, valabil la data platii dividendelor, societatea din Romania poate aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri ratificata prin Legea 333/2005 , art 10 alin 2 lit.b, aplicand in acest caz un impozit de 5%.

Redam mai jos prevederile art 10:

"ART. 10

Dividende


1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.

2. Totusi, aceste dividende sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant in care este rezidenta societatea platitoare de dividende si potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al dividendelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi:
a) 0% din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul efectiv este o societate (alta decât un parteneriat) care detine in mod direct cel putin 25% din capitalul societatii platitoare de dividende;

b) 5% din suma bruta a dividendelor in toate celelalte cazuri."

Asadar, pentru retinerea impozitului de 5% asociatul unic va trebui sa va transmita in original Certificat de rezidenta fiscala, in conditiile art 118 din Codul fiscal . Nu sunt necesare alte documente de depus la autoritatile fiscale. Societatea va retine 5% la momentul platii dividendendelor, iar impozitul se va declara prin declaratia 100 si se va plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit dividendele.

In conditiile in care se face repartizarea profitului aferent anului 2012 la dividende si daca detineti certificatul de rezidenta fiscala, veti putea aplica cota de 5% si pentru impozitul pe dividendele aferente anului 2012.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016