Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli reparatie masini - Studiu de caz

08-Iun-2011
6810
Problema:
Cheltuielile cu reparatiile la masinile firmei, masini care nu sunt folosite de organele de conducere ale firmei, sunt deductibile fiscal?

Precizez ca firma noastra are masini care sunt folosite de agenti de vanzare, de tehnicieni, de personalul din contabilitate, logistica si unele din aceste masini sunt conduse de angajati fara a fi sefi, directori.

Solutie:
Pentru cheltuielile cu intretinerea si reparatiile autoturismelor nu sunt limitari speciale pentru deducerea acestor cheltuieli indiferent daca autoturismul este proprietatea societatii sau inca in leasing.

Astfel, incidente sunt prevederile generale privind regimul deducerii unei cheltuieli stabilita de art 21 alin. (1) din Codul fiscal, ce prevede: "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare ".

Se mai retine si limitarea prevazuta de art. 21 alin. (3) lit. n) Cod fiscal, ce stabileste :" cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii."

In ce priveste TVA aferent acestor cheltuieli, in acest moment legislatia nu prevede limitari suplimentare pentru dreptul de deducere, si in acest caz sunt valabile regulile generale de deducere, stabilite de art . 145 din Codul fiscal ce stabileste:

"Sfera de aplicare a dreptului de deducere

(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.

(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;

b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;"

In concluzie, daca utilizarea autoturismelor respective este justificata, cheltuielile cu intretinerea si reparatiile sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit inclusiv in ceeace priveste TVA, limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu functii de administrare, in cadrul societatii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016