Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract arenda. Cum tratam impozitul pe arenda si contributia de sanatate?

09-Apr-2014
15522
Tratamentul fiscal pe care il aplicam in cazul unui contract de arenda este exemplificat prin cazul unei societati comerciale, cod CAEN 0111, care plateste in data de 15 martie 2014 arenda pe anul curent unei persoane fizice. Contravaloarea arendei prevazuta in contract este de 4.750 euro. Vom stabilil astfel:

1. Contravaloarea in lei a impozitului pe arenda;
2. Contravaloarea in lei a contributiei de sanatate;
3. La ce sectie se declara in declaratia 112 impozitul pe venit retinut si contributia la sanatate.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, impozitul pe veniturile din arenda obtinute de persoanele fizice se calculeaza numai prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014 nu mai exista optiunea determinarii si platii impozitului din arenda in sistem real.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014 contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Platitorii de venituri din arenda (arendasii) au obligatia declararii impozitului pe venit si al obligatiilor reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate retinute la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut prin depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – D112.
Regulile privind determinarea impozitului din arenda sunt prevazute la art. 62 din Codul fiscal
.
La acest articol nu sunt cuprinse prevederi referitoare la determinarea impozitului aferent sumelor stabilite in valuta.
Prin urmare, se aplica regulile generale de determinare a impozitului, prevazute la art. 9 din Codul Fiscal
.
Astfel, potrivit articolului mentionat ompozitele si taxele se platesc in moneda nationala a Romaniei.
Sumele inscrise pe o declaratie fiscala se exprima in moneda nationala a Romaniei.

Sumele exprimate intr-o moneda straina se convertesc in moneda nationala a Romaniei, dupa cum urmeaza:

a) in cazul unei persoane care desfasoara o activitate intr-un stat strain si isi tine contabilitatea acestei activitati in moneda statului strain, profitul impozabil sau venitul net din activitati independente si impozitul platit statului strain se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar pentru perioada careia ii este aferent profitul impozabil sau venitul net;

b) in oricare alt caz, sumele se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea cursului de schimb valutar la data la care se primesc sau se platesc sumele respective ori la alta data prevazuta in norme.

Cursul de schimb valutar, folosit pentru a converti in moneda nationala a Romaniei sumele exprimate in moneda straina, este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, exceptand cazurile prevazute expres in norme.
Prin urmare, avand in vedere ca plata s-a efectuat in data de 15 martie, suma de 4750 euro se va converti utilizand cursul BNR comunicat in data de 14 martie, ultima zi lucratoare anterioara datei de 15 martie (care a fost sambata) respectiv 4,5097 lei/euro.
Venitul brut este de 4.750 euro x 4,5097 lei/euro = 21.421 lei
Venitul net = venit brut - 25 % venit brut = 21.421 – 21.421 x 25% =16.066 lei
Impozit aferent de declarat si platit 16.066 x 16% = 2.571 lei
Contributia de sanatate 16.066 lei x 5,5% = 884 lei
In declaratia 112 la sectiunea ASIGURAT se bifeaza sectiunea C si se alege randul 26 -Persoane fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate
Fie se genereaza automat creantele bugetare aferente fie se completeaza creantele fiscale 42.

Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole, in regim de retinere la sursa
43 -Impozit pe veniturile din arendarea bunurilor agricole


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016