Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Somaj tehnic in luna martie. Tratament contabil si declarativ. Studiu de caz

11-Mai-2020
2161

Societatea noastra a avut salariati in somaj tehnic in luna martie. Pentru zilele de somaj tehnic s-a inregistrat in contabilitatea lunii martie atat cheltuiala cu salariile, cat si contributiile si impozitul aferente. Aceste contributii au fost declarate in declaratia 112 aferenta lunii martie 2020, formatul la zi. Plata contributiilor si a taxelor s-a facut in data de 27.04.

In data de 28.04 am incasat sumele aferente somajului tehnic de la AJOFM.

As dori sa va spun ca noi am facut plata salariilor, implicit si a somajului tehnic, normal, la data uzuala de plata a salariilor. Daca am fi platit la 3 zile lucratoare, conform OUG 32/2020, ar fi insemnat sa platim somajul tehnic salariatilor in data de 03.05, aproape cu o luna intarziere.

Tinand cont de prevederile OUG 32/2020, precum si de comunicatul de presa ANAF cu privire la noua declaratie 112 (neactualizata inca), as dori sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. Considerati ca este necesara depunerea unei declaratii 112 format nou rectificativa la martie, pentru a corecta sumele de CAS, CASS si impozit aferente somajului tehnic la martie, in sensul excluderii acestora pentru a fi prinse in declaratia 112 la aprilie?



2. Considerati ca este necesara crearea de conturi analitice pentru 641, 421, 4315, 4316 si 444?

3. Cum considerati ca se pot reconcilia sumele din contabilitate, din moment ce cheltuiala cu salariile aferente somajului tehnic este contabilizata la martie, contributiile si taxele aferente sunt contabilizate la aprilie (data incasarii sumelor de la AJOFM), iar plata acestora la mai? In cazul nostru, care am platit salariile lunii martie (inclusiv somajul tehnic) in data de 09.04, acestea fiind platite la nivelul sumelor nete (fara taxe), ar insemna ca la data platii, dupa contabilizarea acesteia, as avea un sold al contului 421 debitor, contrar oricaror reguli contabile.

Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu:

1. Potrivit art. XI alin. (7) din OUG 30/2020 actualizata, termenul de plata si declarare a obligatiilor fiscale prevazute conform alin. (5) este data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj.
Prin urmare, opinia mea este ca trebuie sa rectificati declaratia 112 depusa pentru luna martie, in sensul eliminarii obligatiilor fiscale aferente somajului tehnic.
Aceste obligatii vor fi declarate pana pe 25 a lunii urmatoare celei in care se incaseaza sumele.

2.Cu privire la crearea de analitice, nu exista prevederi in baza carora sa consideram acest lucru o obligatie. Indemnizatiile de somaj tehnic sunt evidentiate distinct pe statul de salarii. Contributiile aferente nu au regim special (nu se platesc in conturi diferite).
Deci opinia mea este ca nu este obligatoriu sa definiti analitice pentru conturile mentionate (dar, desigur, nu este gresit).

3. Atragem atentia ca de la directia de somaj ni s-a transmis ca plata indemnizatiei de somaj tehnic trebuie efectuata potrivit legii. Desi OUG 30/2020 actualizata nu interzice achitarea sumelor inainte (din contra, obliga societatea ca in termen de 3 zile de la incasarea sumelor sa achite salariatilor sumele datorate) exista interpretarea potrivit careia nu este permis angajatorilor sa achite aceasta indemnizatie inainte de incasarea sumelor de la somaj.


Plata sumelor catre salariati pot fi evidentiate in contabilitate drept avansuri acordate salariatilor (425)

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Somaj tehnic in luna martie. Tratament contabil si declarativ. Studiu de caz":
Rating:

Nota: 2.63 din 4 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016



x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.ro



Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016