
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Vreau sa depun in curand documentatia pentru 75% somaj tehnic acordat de stat. Am doua nelamuriri:
Lista salariatilor care pot beneficia de somaj tehnic suportat din bugetul asigurarilor pentru somaj este cea prevazuta in anexa 2 a anexei aprobata prin Ordinul MMPS 741/2020. Ea se descarca din platforma aici.gov.ro intrucat formularul are formatul unui fisier de tip pdf inteligent, care trebuie completat cu informatiile corespunzatoare, semnat si incarcat individual in plaforma. Semnatura poate fi si olografa, putand fi aplicata in formularul pdf descarcat si completat corespunzator, utilizand functionalitatea de „semnatura” din Adobe Reader. Totusi, daca programul informatic propriu permite obtinerea listei salariatilor cu structura si informatiile prevazute de formularul tipizat din anexa 2, atunci lista poate fi scoasa din programul informatic si semnata olograf, urmand a fi incarcata in platforma informatica dedicata in format JPG, JPEG, PNG, PDF, de o dimensiune maxima de 5 MB.
Cererea si declaratia pe proprie raspundere pot fi semnate electronic cu un certificat digital emis de un furnizor acreditat, neexistand obligativitatea sa se utilizeze acelasi tip de semnatura pentru toate documentele.
In privinta indemnizatiei de somaj tehnic, aceasta este de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020 (adica 5.429 lei). Spre exemplu, daca un salariat are un salariu de baza de 6.000 lei si este in somaj tehnic toata luna aprilie 2020, atunci el poate beneficia de indemnizatie de somaj tehnic de 5.429 lei x 75% = 4.072 lei, deoarece salariul sau este mai mare decat castigul salarial mediu brut de 5.429 lei.
Insa, in cazul in care salariatul are un salariu de baza de 4.444 lei, daca i-a fost suspendat contractul de munca in baza art. 52 alin. 1 lit. c din Codul muncii (restrangerea activitatii – somaj tehnic) inca din data de 16 martie 2020, cand a intrat in vigoare starea de urgenta, atunci pentru 12 zile de somaj tehnic din luna martie 2020 din totalul celor 22 de zile lucratoare din luna, salariatul poate beneficia de o indemnizatie de somaj tehnic determinata astfel:
- salariu zilnic: 4.444 lei / 22 zile lucratoare = 202 lei/zi;
- salariu corespunzator zilelor de somaj tehnic: 202 lei/zi x 12 zile = 2.424 lei;
- indemnizatia de somaj tehnic: 2.424 lei x 75% = 1.818 lei.
Ca atare, nu se intelege de unde a rezultat indemnizatia de 2.000 lei (trebuie verificat daca actualizarile programului informatic de salarizare respecta legislatia si are toate setarile corecte). De asemenea, nu se intelege ce este cu salariul de 4.092 lei.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<