Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completare

09-Sep-2024
2714
Declaratia 112 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completare
Declaratia 112 este un document fiscal obligatoriu pentru angajatori si alte categorii de contribuabili care au obligatia de a raporta contributiile sociale, impozitului pe venit si evidenta salariatilor. Depunerea Declaratiei 112 la ANAF trebuie realizata lunar sau trimestrial, in functie de reglementarile fiscale aplicabile, iar respectarea termenelor de depunere este esentiala pentru evitarea sanctiunilor fiscale. Formularul 112 poate fi completat si transmis electronic. Va vom oferi in acest articol toate informatiile necesare referitoare la D112, inclusiv cum se completeaza, unde si cand se depune!

Ce este declaratia 112

Declaratia 112 este formularul prin care se raporteaza obligatiile de plata pentru contributiile sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Declaratia vizeaza toate persoanele juridice si fizice care prezinta calitatea de angajator si contine informatii referitoare la salarii, contributiile de asigurari sociale, contributiile de sanatate si alte taxe datorate statului in legatura cu veniturile salariale sau alte venituri similare.

Cine depune declaratia 112

Declaratia 112 trebuie completata si depusa de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

1. Angajatori – Orice persoana fizica sau juridica care are angajati si plateste venituri din salarii sau asimilate salariilor, indiferent daca este o companie privata, institutie publica sau organizatie non-profit. Intra in aceasta categorie si PFA-urile, intreprinderile individuale sau familiale, care au angajati si platesc salarii.

2. Entitati care platesc venituri asimilate salariilor – Organizatii care efectueaza plati catre persoane fizice pentru activitati independente, contracte de munca temporara, drepturi de autor sau alte venituri asimilate salariilor.

3. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sau de alte drepturi de protectie sociala ori de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. De asemenea, agentiile pentru ocuparea fortei de munca trebuie sa depuna formularul 112 pentru persoanele care realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor casnice (incepand cu 1 ianuarie 2024).

4. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele de asigurari de sanatate subordonate, sunt obligate sa depuna D112 pentru indemnizatiile de concedii medicale (concedii de boala, maternitate, etc.) acordate persoanelor asigurate. 


5. Orice platitor de venituri din pensii sau alte venituri de natura salariala sau care sunt asimilate salariilor.

IMPORTANT!! Depunerea declaratiei 112 pentru firma in lichidare


Daca firma este in lichidare, are 0 angajati si nu s-a actualizat vectorul fiscal trebuie sa depuna Declaratia 112 pe zero.

Pentru a evita penalitati sau neintelegeri cu autoritatile fiscale, recomandarea specialistilor este sa se depuna declaratia pe zero pana cand vectorul fiscal este actualizat corespunzator pentru a reflecta faptul ca firma nu mai are angajati si nu datoreaza contributii de acest tip.

Unde se depune d112?

Declaratia 112 se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF prin portalul e-Romania. Pentru aceasta, platitorul trebuie sa detina un certificat digital calificat, emis conform Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, obtinut de la furnizori acreditati de servicii de certificare. Persoana imputernicita trebuie sa se inregistreze ca utilizator pe portalul Ministerului Finantelor

Pregatit de controalele Fiscului? - Ghid de aparare impotriva capcanelor legii - Lucrarea contine informatii EXCLUSIVE despre cum sa te pregatesti pentru controalele ANAF si sa eviti sanctiunile<<<<

Ce venituri se declara in D112

In Declaratia 112 se declara toate veniturile obtinute din salarii sau asimilate salariilor. In aceasta categorie sunt incluse:

  • Salariile brute platite angajatilor, inclusiv sporuri, prime, bonusuri si alte beneficii acordate angajatilor;
  • Venituri din drepturi de autor sau conventii civile care se asimileaza salariilor;
  • Indemnizatii pentru activitati prestate in baza unor contracte de munca temporara sau in regim de detasare;
  • Indemnizatii de sanatate precum indemnizatii pentru concedii medicale (boala, maternitate, ingrijire copil bolnav etc.) sau pentru incapacitate temporara de munca;
  • Indemnizatii de somaj tehnic;
  • Indemnizatii pentru accidente de munca si boli profesionale.

Cum se completeaza declaratia 112 in 2024

Completarea Declaratiei 112 implica parcurgerea mai multor sectiuni si campuri care reflecta date despre angajator, angajati, contributii sociale, impozitul pe venit si alte obligatii fiscale. Campurile care se pot modifica/completa sunt marcate cu o culoare bleu-gri. 

Iata cativa pasi importanti pentru completarea Declaratiei 112:

  • Date de identificare a platitorului - cu date despre: Cod de identificare fiscala, denumirea sau numele si prenumele platitorului de impozite si contributii, adresa domiciliului fiscal, conform prevederilor Codului de procedura fiscala. 
  • Creante fiscale - contine date despre denumirea obligatiei de plata conform Nomenclatorului "Creante fiscale", datorata in perioada de raportare. Aici vor fi trecute detalii despre suma datorata, deductibila si scutita.
  • Conditii de munca - contine informatii despre angajatorii care au conditii diferite de munca. (venit brut realizat in conditii normale, speciale, baza de calcul a contributiei la Bugetul asigurarilor sociale de stat, scutirile angajatorului si baza CAS)
  • Indemnizatii - indemnizatii pentru sanatate (concediii medicale), indemnizatii pentru accidente de munca si boli profesionale 
  • Sume scutite din contributia la somaj a angajatorului potrivit prevederilor legale in vigoare - se completeaza cu tipul de subventie, scutire si/sau reducere de care beneficiaza angajatorul respectiv, potrivit legislatiei in vigoare, din bugetul asigurarilor pentru somaj
  • Impozit pe venitul din salarii si alte venituri asimilate salariilor, defalcat pe sediul principal si sediile secundare - cu suma reprezentand impozitul pe venitul din salarii datorat in perioada de raportare
Completarea formularului corespunzator D112 este descrisa amanuntit in Anexa 7 la HG 1397, aparuta in Monitorul Oficial nr 897-31.12.2010 , disponibila si pe portalul ANAF.

Declaratia 112 termen depunere 2024 

Termenul de depunere 2024 pentru declaratia 112 este:

1. Pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se declara veniturile si contributiile sociale. Angajatorii si platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor trebuie sa depuna Declaratia 112 lunar, pana la 25 ale lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.

2. Pana la 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat. In anumite cazuri, pentru angajatorii care se incadreaza la microintreprinderi sau alte entitati care nu au obligatia raportarii lunare, depunerea declaratiei D112 poate fi trimestriala.
In aceasta categorie intra:

  • asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice; 
  • persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; 
  • persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
  • persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca; 

Declaratia 112 model 2024

Modelul declaratiei D112 se gaseste pe site-ul ANAF de unde poate fi descarcat in format PDF inteligent, care permite completarea direct pe calculator. Este important sa se descarce ultima varianta disponibila. 

Declaratie rectificativa la 112 

Rectificarea datelor eronate inscrise in declaratia 112 este obligatorie pentru a asigura integritatea si exactitatea informatiilor pe care statul le foloseste in diverse analize si raportari. Contribuabilul trebuie sa corecteze declaratiile fiscale ori de cate ori se constata erori in declaratia depusa. Declaratia rectificativa 112 se intocmeste pe acelasi model de formular ca si cel care se corecteaza. 

Pentru nerespectarea obligatiilor de declarare, ceea ce include nedepunerea declaratiilor rectificative pentru corectarea erorilor din declaratiile anterioare, persoanele juridice si fizice sunt pasibile de amenzi in functie de marimea contribuabilului.

Astfel, conform articolului 336 alin 2 lit. d, sanctiunile pot fi:

  • Pentru persoanele juridice incadrate ca contribuabili mijlocii si mari - amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
  • Pentru celelalte persoane juridice si pentru persoanele fizice - amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Sursa foto: Pexels.com

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016