Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termen de calcul al penalitatilor. Ce obligatii exista privind veniturile din penalitati?

12-Feb-2014
8236
Neplata la termen a unor sume stabilite prin contract atrage dupa sine unele obligatii suplimentare de tipul penalitatilor din partea persoanelor care nu au respectat clauzele cu privire la plati. In studiul de caz ales, o societate care detine terenuri agricole incheie contracte de arenda cu arendasi locali.

In contracte se prevede ca pentru neplata la termen a arendei, arendasul va plati penalitati de intarziere in cunatum de 0.25% pe zi din suma datorata,penalitatile putand depasi suma datorata.

Se va stabili daca potrivit acestui articol din contract societatea/arendatorul are obligatia recunoasterii lunare a veniturilor din penalitati in contabilitate pentru debitele neincasate (in acest sens lunar se vor emite facturi privind aceste penalitati).

Sub aspectul momentului la care aceste penalitati trebuie inregistrate, atragem mai intai atentia asupra faptului ca art. 11 din Legea contabilitatii stabileste ca detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

Asadar, in momentul in care compartimentul de specialitate emite un inscris in cuprinsul caruia se constata indeplinirea conditiilor pentru perceperea penalitatilor si are loc determinarea acestora, iar acest document este aprobat de catre administratia societatii acesta urmeaza sa se inregistreze in evidenta contabila si fiscala.


Incepand cu data la care a expirat termenul de plata, conform procedurilor interne stabilite (lunar, trimestrial, etc) este necesara emiterea si comunicarea documentului justificativ catre debitor, existenta acesteia permitandu-i sa isi inregistreze in mod corespunzator cheltuiala cu dobanda penalizatoare. Avand in vedere ca actele normative nu stabilesc un interval la care sa se reactualizeze calculul dobanzilor datorate poate fi avut in vedere stabilirea acestui interval la nivel trimestrial pentru a fi cuprins la calculul impozitului pe profit.

Necesitatea facturii este determinata de necesitatea in special a debitorului de a fi in posesia unui inscris definit de art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii - document justificativ. Pct 1-3 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, stabilesc regimul aplicabil documentelor justificative.

Aceasta in conditiile in care pentru creditor, dar si pentru debitor inscrisul mentionat mai sus care contine toate elementele obligatorii pe care documentele justificative trebuie sa cuprinda reprezinta deja un document justificativ.

Asadar, in conditiile in care penalitatile nu reprezinta contravaloarea unor bunuri livrate sau servicii prestate pentru a nu fi cuprinse in baza de impozitare a TVA, consideram ca intocmirea facturii pentru penalitati nu este necesara rolul documentului justificativ putand fi preluat si de catre un alt inscris care respecta cerintele legale.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016