Raportul Special
realizat de specialisti
In randurile de mai jos, vom stabili care este monografia contabila in cazul acordarii de tichete cadou, cadouri in natura (jucarii) cu ocazia sarbatorilor amintite in Codul fiscal (de 8 Martie, 1 iunie, Craciun) in cazul in care acestea se incadreaza in limita de 150 lei/eveniment.
De asemenea, vom vedea cum procedam cand se depaseste suma de 150 lei/eveniment, care este monografia contabila in cazul decontarii de servicii turistice (societatea se incadreaza in limita de 5% din fondul de salarii) si daca pentru salariat reprezinta venit impozabil si se impoziteaza. Totodata, stabilim daca societatea datoreaza contributii sociale pentru contravaloarea serviciilor turistice decontate salariatilor.
In Codul fiscal, regasim urmatoarele paragrafe referitoare la acordarea de cadouri / tichete cadou / bilete catre salariati:
1) din punctul de vedele al salariatului:
"ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
(3) Avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
(11) In sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii."
2) din punctul de vedere al angajatorului:
"ART. 25 - Cheltuieli
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pâna la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
1. ajutoarele de inmormântare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
3. cheltuielile reprezentând: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pâna la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;"
Acordarea tichetelor cadou salariatilor se face in conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.
In acest act normativ se prevede:
"Art. 2
(1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale."
In Normele de aplicare a acestei legi se arata:
"2.3.Angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale.
9.1. Angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin Regulamentul intern de acordare a tichetelor de cresa si a tichetelor cadou prevederi referitoare la:
a) stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuielile sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou si tichete de cresa si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente de tichete de cresa si de tichete cadou;"
Fata de cele prezentate, se retin urmatoarele, din punct de vedere fiscal:
Daca orice cadou - acordat doar ca tichete cadou, ca tichete cadou plus cadou, doar cadou sau doar bani - acordat per persoana beneficiara (salariat si / sau copil aferent) per eveniment se incadreaza in limita de 150 lei, atunci aceasta suma este integral deductibila la nivelul salariatului (care poate primi un cadou de 150 lei pentru el insusi si un cadou de 150 lei pentru copilul din dotare), fara a se datora impozit pe salariu si contributii.
Monografia contabila este urmatoarea:
- achizitie tichete cadou, pe baza facturii emise de catre societatea distribuitoare:
5328 = 401 cu numar tichete cadou achizitionate * valoare nominala
si, concomitente, inregistrarea comisionului si a TVA:
628 = 401
4426 = 401
- achizitionarea jucariilor, pe baza de factura si NIR intocmit de societate (recomandat a se intocmi):
3028 = 401 cantitate * pret de achizitie
4426 = 401
Societatea are obligatia legala de a intocmi si organiza evidenta tichetelor cadou conform documentelor prevazute in anexele prevazute in Normele de aplicare a Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, care sunt niste tabele predefinite ce trebuie completate in functie de situatiile concrete care apar cu ocazia achizitionarii, acordarii sau returnarii tichetelor cadou.
Tabelele respective sunt urmatoarele:
- ANEXA nr. 2: Situatia centralizatoare a tichetelor de cresa achizitionate, utilizate si returnate de catre angajatori in luna ........... anul ........
- ANEXA nr. 2a): Situatia analitica a tichetelor de cresa distribuite salariatilor de catre angajatori in luna ...... anul .........
- ANEXA nr. 2b): Situatia centralizatoare a tichetelor cadou achizitionate, utilizate si returnate de catre angajatori in luna ........ anul ........
- ANEXA nr. 2c): Situatia analitica a tichetelor cadou distribuite salariatilor de catre angajatori in luna .... anul ......
Este posibil ca in pachetul primit de la unitatea emitenta a tichetelor cadou sa existe si aceste tabele, care trebuie doar completate de dvs, in functie de cazurile pe ncare le aveti.
Daca nu aveti returnari de tichete cadou, atunci nu veti completa partea corespunzatoare returnarilor.
Asadar, la acordarea efectriva a cadourilor, se va proceda la intocmirea unui tabel centralizator, in care sunt trecuti toti angajatii care beneficiaza de cadouri aferente evenimentelor, iar la fiecare salariat se va insera si o coloana aferenta numarului de copii, cu nume, prenume, CNP.
In dreptul fiecarei persoane beneficiare (salariat si copil) se trece tipul cadoului (tichet cadou / jucarie etc), cantitatea, pretul si valoarea totala.
La momentul acordarii cadourilor, tichetele cadou se scot din evidenta in baza tabelelor intocmite:
6458 / 642 analitic cadouri = 5328 numar tichete cadou * valoare nominala.
Bunurile ce se acorda drept cadou se scot din evidenta pe baza bonului de consum:
6458 / 642 analitic cadouri = 3028 numar bucati * pret.
Astfel, in contul 6458 / 642 analitic cadouri se colecteaza intreaga suma aferenta evenimentelor.
La fiecare termen de calcul al impozitului pe profit, valoarea din acest cont se compara cu valoarea (limita de deductibilitate) rezultata din aplicarea procentului de 5% asupra rulaj debitor cont 641 pe cumulat ianuarie-luna aferenta calcului.
Daca valoarea din contul 6458 (642) este mai mica decat aceasta limita, atunci cheltuiala din contul 6458 (642) este integral deductibila
Daca valoarea din contul 6458 (642) este mai mare decat aceasta limita, atunci diferenta dintre valoarea din contul 6458 (642) si limita respectiva este cheltuiala nedeductibila si trebuie adunata la baza impozabila a impozitului pe profit.
Daca orice cadou - acordat doar ca tichete cadou, ca tichete cadou plus cadou, doar cadou sau doar bani - acordat per persoana beneficiara (salariat si / sau copil aferent) per eveniment depaseste limita de 150 lei, atunci diferenta care depaseste aceasta limita este considerata avantaj la nivelul salariatului, fiind impozabila cu impozit pe salariu si contributii individuale si ale societatii.Monografia contabila este urmatoarea:
- achizitie tichete cadou, pe baza facturii emise de catre societatea distribuitoare:
5328 = 401 cu numar tichete cadou achizitionate * valoare nominala
si, concomitente, inregistrarea comisionului si a TVA:
628 = 401
4426 = 401
- achizitionarea jucariilor, pe baza de factura si NIR intocmit de societate (recomandat a se intocmi):
3028 = 401 cantitate * pret de achizitie
4426 = 401
La momentul acordarii cadourilor, tichetele cadou se scot din evidenta in baza tabelelor intocmite:
6458 / 642 analitic cadouri = 5328 numar tichete cadou * valoare nominala.
Bunurile ce se acorda drept cadou se scot din evidenta pe baza bonului de consum:
6458 / 642 analitic cadouri = 3028 numar bucati * pret.
In acest moment, se stabileste, la nivelul fiecarui angajat, diferenta cadoului care depaseste limita de 150 lei.
Pe statul se plata, diferenta cadoului care depaseste limita de 150 lei se aduna cu alte venituri, rezultand total venit brut, la care se aplica toate contributiile si impozitul pe salariu, si se scade din salariul net, rezultand restul de plata catre angajat.
In acest fel, statul de salarii se inregistreaza in contabilitate astfel:
641 = 421 cu valoarea salariilor angajatilor, dar fara diferenta de cadouri peste limita de 150 lei (chiar daca valoarea acestora este inscrisa pe stat, aceasta suma a fost deja inclusa pe cheltuieli, atunci cand tichetele cadou si jucariile au iesit din gestiune).
421 = %
444 - impozit aplicat la venitul impozabil calculat inclusiv la diferenta de cadou
4312 - CAS individuala aplicata la venitul brut total, incluzand diferenta de cadou
4372 - contributie somaj individuala aplicata la venitul brut total, incluzand diferenta de cadou
4314 - contributie sanatate individuala aplicata la venitul brut total, incluzand diferenta de cadou
64x = 43x cu toate contributiile angajatorului aplicate la venitul total brut, in care este inclusa valoarea diferentei de cadou, care depasese limita de 150 lei.
Baza legala pentru calculul contributiilor sociale este urmatoarea:
- art. 142 lit. b) din codul fiscal
si punctul 5 alin. (1) din norme, art. 157 alin. (1) lit. a) din codul fiscal
si punctul 11 alin. (1) din norme, art. 187 alin. (1) lit. a) din codul fiscal
si punctul 22 alin. (1) din norme, art. 195 alin. (1) lit. a) din codul fiscal
si punctul 24 alin. (1) din norme, art. 204 alin. (1) lit. a) din codul fiscal
si punctul 28 alin. (1) din norme, art. 212 alin. (1) lit. a) din codul fiscal
si punctul 29 alin. (1) din norme.
In ceea ce priveste serviciile turistice:
Analizand art. 76 alin. (4) lit. a) din codul fiscal
- citat mai sus - se observa ca nu reprezinta venituri impozabile, la nivelul salariatilor, serviciile turistice acordate salariatului pe perioada concediului.
Asadar, pentru salariati, serviciile turistice pe perioada concediului de odihna, suportate de catre angajator pentru salariatii proprii, nu reprezinta venituri impozabile, indiferent de valoarea acestor servicii. Nu se datoreaza, asadar, impozit pe salariu si contributii.
Nedatorarea contributiilor individuale si ale angajatorului este specificata la urmatoarele articole din codul fiscal:
- art. 142 lit. b) din codul fiscal, art. 157 alin. (2), art. 187 alin. (2), art. 195 alin. (2), art. 204 alin. (2), art. 212 alin. (2).
In ceea ce priveste, insa, deductibilitatea la nivelul societatii, la art. 25 alin. (3) lit. b) - citat mai sus - se prevede faptul ca sunt cheltuieli care intra in limita de 5% din fondul de salarii cele cu tichetele cadou, cadouri, servicii turistice.
Deci, in aceasta limita, se includ aceste cheltuieli cumulate, nu distinct.
Monografia contabila a serviciitor turistice este urmatoarea:
- inregistrarea facturii de servicii turistice achizitionate de catre societate pentru salariatii sai:
471 = 401 cu valoarea serviciilor
si, eventual, inregistrarea TVA:
4426 = 401
- la momentul plecarii in concediu a salariatilor, se deconteaza cheltuiala cu aceste servicii, in baza unui tabel, a prezentei etc:
6458 / analitic servicii turistice = 471.
La fiecare calcul de impozit pe profit, in limita de 5% aplicata asupra fondului de salarii se incadreaza rulajul contului 6458, in care s-au inregistrat atat cadourile si tichetele cadou, cat si serviciile turistice.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Tratament fiscal pentru tichete cadou acordate de sindicatCADOURI Craciun 2010: Impozitarea tichetelor cadouPFA sistem real. Ce conditii se aplica la deducerea cheltuielilor?Titlul III, Capitolul 3Testati GRATUIT lucrarea Consilierul Verde al Contabilului! Ofera pe loc raspunsul la orice problema din domeniuUltimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileFirme care acorda CADOURI de Craciun clientilor. Care este tratamentul contabilTichete cadou acordate cu ocazia zilei de 1 Iunie. Cand se declara venitul in D112Firme care acorda CADOURI de Paste angajatilor. Ce se intampla daca este depasita limita de deductibilitate de 5%Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliArticole similare
Cele mai utile beneficii extrasalariale oferite de angajatoriFirme care acorda prime si cadouri de 1 iunie. Ce documente trebuie sa existe in contabilitate?TICHETE CADOU acordate cu alte destinatii. Ce tratament fiscal se aplica?Firmele care au acordat TICHETE CADOU tertilor ar putea beneficia de amnistie fiscala pentru sumele suplimentare stabilite de ANAF la reincadrarea veniturilorCinci masuri de austeritate fiscala pentru 2018, publicate in Monitorul OficialUltimele articole
Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileTICHETE CADOU acordate cu ocazia zilei de 1 Iunie. Cand se declara venitul in D112Firme care acorda cadouri de Paste angajatilor. Ce se intampla daca este depasita limita de deductibilitate de 5%Neclaritati privind noutatile fiscale din 2024? Afla acum solutiile pentru firma taCe sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieliArticole similare
Contravaloarea serviciilor turistice. Cum deducem cheltuielile sociale?Vanzare imobil si plati in numerar. Cum se va face plata corect?Actualizare OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscaleActivitati desfasurate drept profesii libere. Obligativitatea dotarii cu casa de marcatInstitutiile publice ar putea acorda vouchere de vacanta 2017 daca le includ in bugetul rectificativUltimele articole
Firme care acorda beneficii salariale angajatilor pentru zilele de nastere. Suma poate fi cuprinsa in plafonul de 33%?Intreprindere Individuala in 2023: In ce conditii este obligatorie dotarea cu POS si casa de marcat electronica fiscala?Firmele din turism pot primi ajutoare de minimis de pana la 40 euro pentru fiecare turist strain pe care il aduc in Romania (Ordinul 1759/2022)Limita maxima in care angajatorii pot acorda salariatilor servicii neimpozabile in anul 2022 este de 6.095 leiWebinar: Modificari legislative in FISCALITATE 2021Articole similare
Achizitie serviciu intracomunitar. Cum procedam privind limitarea dreptului de deducere?Majorare capital social din alte rezerve. Imposibilitatea majorarii din rezervele legaleConta.ro aniverseaza 10 ani. Sarbatoreste impreuna cu noi! (P)Exemplu de inregistrare contabila pentru taxa de timbru verdePierderi cauzate de ploaie. Tratament fiscal si inregistrariUltimele articole
Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileNOI obligatii pentru firmele mici incepand cu ianuarie 2025Prosumator. Studii de caz utile si monografii contabile pentru specialistiImpozitul minim, modificat prin Legea nr. 296/2023! Solutii pentru cele 14 neclaritati majore care apar in practicaSolutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logisticaArticole similare
Sume platite de societatea-mama in numele unei entitati din grup. Cum DECONTATI?Decontare combustibil. Ce tratament fiscal se aplica?Bugetul pe primul trimestru a inregistrat un excedent de 1,52 mld de leiStudiu de caz: Stabilirea deductibilitatii in cazul decontarii combustibilului platit de angajatiSfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA