Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?

10-Mar-2025
1356
Deductibilitate cheltuieli. Sunt deductibile sau nu cheltuielile de PROTOCOL, DIURNA si pentru CADOURI?
Cuprins

Fiecare firma trebuie sa stie ca anumit cheltuileli, facute pentru activitatea economica a firmei sau cele pentru cadouri oferite salariatilor, au un tratament fiscal diferit, insa unele pot fi deduse de la calculul impozitului pe profit.

Iar in acest articol vom vedea unde se incadreaza cheltuielile de protocol, cele cu diurna sau cele pentru cadouri oferite angajatilor.

Deductibilitate cheltuieli de protocol

1)Cheltuielile de protocol sunt partial deductibile la calculul impozitului pe profit conform art. 25, alin. (3) lit. a) din Codul fiscal:
Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata: cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei

Daca firma inregistreaza pierdere contabila, cheltuielile de protocol sunt nedeductibile in totalitate la calculul impozitului pe profit (art. 25, alin. (3) lit. a) din Codul fiscal).

Referitor la TVA, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul situatiilor prevazute la art. 270 alin. (8) si la art. 271 alin. (5) din Codul fiscal (art. 304 Cod fiscal).

Ai nevoie de ajutor pentru problemele firmei tale? Poti intreba specialistii nostri de la portalcodulfiscal, click AICI<<

Art.270 alin. (8) CF
Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de de protocol in conditiile stabilite prin normele metodologice; 

Pct.12 NM
Bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul;

Art. 271 alin. (5) CF
Nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum: 
a) utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in conditiile stabilite prin normele metodologice

Deductibilitate cheltuieli cu diurna

2)Conditiile de deductibilitate pentru diurna sunt urmatoarele:

Potrivit art. 44 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, dreptul la indemnizatia de deplasare (diurna) este un drept cuvenit pe durata delegarii, la fel ca si dreptul la decontarea cheltuielilor de transport si cazare. Orice salariat are dreptul la indemnizatie de deplasare in perioada in care, din dispozitia angajatorului, executa sarcini de serviciu in afara locului muncii prevazut in contractul individual de munca, dar si la transport si cazare.

Ai nevoie de ajutor pentru problemele firmei tale? Poti intreba specialistii nostri de la portalcodulfiscal, click AICI<<

Conform art. 25 alin. (2) din Codul Fiscal:
Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).
Pct. 14 din Normele metodologice emise pentru aplicarea Codului Fiscal precizeaza:
In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul Fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV 'Impozitul pe venit' din Codul Fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.



Potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul Fiscal:
Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: 
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;

(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;

Prin urmare cheltuielile cu transportul, diurna si cazarea vor fi intotdeauna deductibile la calculul impozitului pe profit in limita plafoanelor impuse (cum este cazul diurnei) indiferent daca documentele justificative sunt emise pe numele angajatului sau al societatii.Pentru acordarea diurnei se completeaza decontul de deplasare si se pot acorda avansuri.

Diurna externa este reglementata de HG 518/1995 fiind de 35 euro pe zi si se acorda pe zile calendaristice, in functie de mijlocul de transport folosit, conform art. 7 1 din HG 518/1995:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la intoarcerea in tara.

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Pentru diurna interna se aplica prevederile HG 714/2018, potrivit careia:
(1) Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare, in cuantum de 23 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
Diurna se acorda in perioada de delegare si de detasare, salariatului care exercita temporar lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Pentru determinarea diurnei neimpozabile se efectueaza doua calcule:
1) 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice (pentru diurna interna- suma maxim deductibila este de 57,5 lei/zi) ;
2) salariul de baza brut x 3/nr de zile lucratoare din luna deplasarii.
Rezultatul mai mic reprezinta diurna neimpozabila.

Deductibilitate cheltuieli pentru cadouri

3)Pentru cadourile acordate salariatilor, conform art 76 alin (4) lit a) din Codul fiscal, valoarea neimpozabila a cadourilor in bani/natura acordate de angajatori angajatilor cu ocazia sarbatorilor religioase, asa cum este stipulat in regulamentul intern/contractul individual de munca, nu trebuie sa depaseasca 300 lei pentru fiecare persoana in parte.

Potrivit art.76 din Codul fiscal
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadocadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

Ai nevoie de ajutor pentru problemele firmei tale? Poti intreba specialistii nostri de la portalcodulfiscal, click AICI<<

Dpdv al societatii, conform art 25 alin. (3) lit b) CF acestea sunt cheltuieli sociale, deductibile in limita unei cote de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, astfel:
1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
3. cheltuielile reprezentand: 
cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;


Deductibilitatea acestor cheltuieli este limitata deci la 5% din cheltuielile cu salariile personalului, daca valoarea acestor cheltuieli depaseste 5% din cheltuielile cu salariile, partea ce depaseste aceasta valoare va fi considerata cheltuiala nedeductibila.


Raspunsuri oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016