Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli cu combustibilul. Monografie contabila

31-Dec-2024
2994
Deductibilitate cheltuieli cu combustibilul. Monografie contabila

Asa cu stim deja, la calculul profitului impozabil, anumite cheltuieli sunt deductibile, iar altele nu. Mai exista, desigur, si categoria cheltuielilor deductibile limitat. Vom vedea, in acest articol, unde se incadreaza cheltuielile cu combustibilul dpdv. al deductibilitatii, dar si o monografie contabila.

Deductibilitate cheltuieli cu combustibilul

Cheltuielile cu combustibilul vor fi integral deductibile, in cazul in care masina este folosita strict pentru activitati economice. Deducerea va fi insa limitata ( 50%) atunci cand autovehicului este utilizat si in scopuri personale. Atentie! Pentru a putea beneficia de deducerea cheltuielilor este necesar sa aveti la indemana documente justificative, precum facturile de combustibil, etc.

Deductibilitate cheltuieli cu combustibilul. MONOGRAFIE contabila

Sa luam cazul in care exista cheltuieli deductibile de 50% la un bon de combustibil cu o valoare, de exemplu, de 200 lei, inclusiv TVA. Care este monografia contabila?

Specialistul de la portalcodulfiscal.ro considera ca din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 25 alin. (3) lit. l) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,

(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata: (...)

l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;


2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Potrivit pct. 16 alin. (3) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal,

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 298 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Potrivit pct. 68 alin. (1) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, (1) In aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului.

Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

Cheltuielile aferente vehiculelor supuse limitarii fiscale cuprind cheltuielile direct atribuibile vehiculului, dar si partea nedeductibila din TVA.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile a cheltuielilor la determinarea rezultatului fiscal se face dupa aplicarea limitarii aferente TVA, adica valoarea TVA nedeductibila de 50% se inregistreaza in contul corespunzator de cheltuiala (cont 6022). In acest fel, limita de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile a cheltuielilor se aplica asupra cheltuielii care include valoarea TVA nedeductibila.

In speta mentionata, pentru o achizitie de 200 lei (168,07 lei baza si 31,93 lei TVA) avem:

Cheltuieli cu combustibil: 168,07 lei
Cheltuieli cu TVA nedeductibila inclusa in costul de achizitie: 15,97 lei (31,93 lei x 50%)
Total cheltuieli: 184,04 lei (168,07 lei 15,97 lei)
Cheltuieli deductibile: 92,02 lei (184,04 lei x 50%)
Cheltuieli nedeductibile: 92,02 lei (184,04 lei x 50%)
TVA deductibil: 15,97 lei

Monografia contabila este:
6022.deductibil Cheltuieli privind combustibilul = 401 Furnizori 92,02 lei
6022.nedeductibil Cheltuieli privind combustibilul = 401 Furnizori 92,02 lei
4426.deductibil Cheltuieli privind combustibilul = 401 Furnizori 15,97 lei.


Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016