![MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici](https://media.rs.ro/filemanagerraport/Fiscalitatea/FAb_saft.png)
Raportul Special
realizat de specialisti
Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro?
Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor?
Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de vedere fiscal nu este relevanta limitarea cheltuielilor la 50% in legatura cu cheltuielile atribuibile autoturismului.
Aceasta deoarece baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, nefiind luate in considerare cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile.
Astfel, deductibilitatea limitata la 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor este reglementata numai in cazul persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit.
Pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, conditiile de utilizare ale vehiculului nu au relevanta, baza de impozitare a impozitului fiind prevazuta la art. 53 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Amortizarea peste limita de 1500 lei, nu ridica probleme deasebite, atat timp cat se justifica din punct de vedere economic utilizarea acestuia in activitatea societatii.
O categorie aparte o constituie cheltuielile care nu privesc activitatea economica a contribuabilului.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Din punct de vedere al dividendelor, daca se vor inregistra cheltuieli de acest gen, se va diminua profitul net care se va distribui la dividende si in consecinta dividendele care se vor distribui vor fi diminuate cu aceste cheltuieli.
Mai mult, la un eventual control, daca se constata ca aceste cheltuieli sunt efectuate in scop personal, pot exista implicatii privind reconsiderarea ca venituri din alte surse la nivelul persoanei fizice si impozitate cu cota de 10%, avand in vedere prevederile de la art. 114 al.(2) lit. h) si art. 115 din Codul fiscal.
De asemenea, pot fi asimilate ca avantaje salariale (art. 76 alin. 3 lit, b) din Codul fiscal), in situatia in care asociatul este salariat si impozitate atat din punct de vedere al impozitul pe venit cat si al contributiilor sociale obligatorii.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Vouchere de vacanta. Care este tratamentul fiscal?Cele mai mari probleme la evidenta contabila a stocurilor!Editia de iarna a Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate. Solutii fiscale punctuale pentru Romania pandemica, aplicabile din 2021Drepturile salariatilor pentru exercitarea sarcinilor de serviciu. TRATAMENT FISCALContravaloare serviciu medical suportata de un tert. TRATAMENT FISCALUltimele articole
Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Decontare transport angajati. Regim fiscal si studii de caz utileFirme care acorda cadouri de Craciun clientilor. Care este tratamentul contabilPensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistiiDiferente fiscale pentru argint si aur de investitiiArticole similare
Investitii impuse de normele ISU. TRATAMENT CONTABIL si fiscalCheltuieli cu salariile. Principiul conectarii cheltuielilor la venituriAchizitia fara factura, factura este emisa pe data de 15 a lunii urmatoareSubventii pentru angajare someri peste 45 de ani: TRATAMENT CONTABIL . BilantSubventii pentru active. TRATAMENT CONTABILUltimele articole
Leasingul operational - tot ce trebuie sa stiiTratamentul contabil al subventiilor acordate prin programul START UP NationCheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliateFinantele propun un nou TRATAMENT CONTABIL aplicabil sumelor capitalizate conform prevederilor art. III din OUG 119/2022Reincadrarea diurnelor netaxabile ca venituri de natura salariala va avea nevoie OBLIGATORIU de avizul inspectorilor de muncaSfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA