Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil inca din 1 ianuarie 2024! Modificari IMPORTANTE privind cheltuielile deductibile si nedeductibile

11-Nov-2024
766
Valabil inca din 1 ianuarie 2024! Modificari IMPORTANTE privind cheltuielile deductibile si nedeductibile

Inca de la 1 ianuarie 2024 se aplica noi reguli fiscale, conform OUG nr. 115/2023! 



E bine sa le cunoasteti si sa le integrati rapid in activitatea dvs. Mai ales cand ele vizeaza deductibilitatea cheltuielilor - o sursa de recuperare a unor bani folositori pentru bugetul dvs. 

Evitati acum:

  • erori in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
  • amenzi consistente
  • penalizari sau recalculari paguboase pentru buzunarul dvs. datorate necunoasterii noilor cerinte legislative privind deductibilitatea cheltuielilor.

Ce s-a schimbat? In ce mod? Pe cine afecteaza? Cum trebuie implementate schimbarile pentru aliniere la legislatia in vigoare?

Sunt intrebarile la care aflati raspuns clar, documentat si exemplificat in lucrarea Cheltuieli deductibile si nedeductibile elaborata de specialistii Grupului de Experti Fiscali Rentrop&Straton.

Regasiti acum lucrarea la un pret REDUS cu 60% de Black Friday, descopersa AICI--»

Modificari importante aduse de OUG nr. 115/2023!

Conform OUG nr. 115/2023, de la 1 ianuarie 2024 au intrat in vigoare o serie de prevederi care modifica substantial Codul fiscal. Le enumeram in continuare pe cele mai importante:

1) Se introduc noi cheltuieli deductibile limitat, cum ar fi sumele achitate de contribuabili pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, cu o limita de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. Deductibilitatea limitata se acorda si pentru cheltuielile cu functionarea corespunzatoare a creselor si gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor.

2) Se limiteaza la 50% deductibilitatea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente sediilor/sediilor sociale detinute de persoane fizice/contribuabili si utilizate de acestia.

3) Costul cu casele de marcat fiscale nu mai este deductibil din impozitul pe profit incepand cu anul 2024. Ordonanta 115 impune o schimbare fundamentala prin eliminarea posibilitatii de a deduce costurile asociate cu achizitionarea caselor de marcat fiscale din impozitul pe profit.

4) Deductibilitatea limitata a cheltuielilor privind bursele private, conform Legii nr. 376/2004, este limitata la maxim 1.500 lei/fiecare bursa acordata. In plus, aceste categorii de cheltuieli sunt calificate drept cheltuieli sociale si supuse limitarii specifice.

Regasiti lucrarea Cheltuieli deductibile si nedeductibile la un pret REDUS cu 60% de Black Friday, descopera AICI--»

5) Veniturile prevazute la art. 76 alin. (41) din Codul fiscal se includ in categoria veniturilor salariale si se impoziteaza cu impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, daca se acorda intr-o limita mai mare decat limita lunara cumulata de neimpozitare de 33%.

De asemenea, au intrat in vigoare noutati legislative privind:

  • Nereportarea sumelor aferente burselor private si caselor de marcat
  • Ajustarile pentru deprecierea creantelor
  • Pierderile fiscale din anii anteriori
  • Calculul limitarii costului excedentar al indatorarii
  • Redirectionarea impozitului profit pana la data depunerii D101
  • Sponzorizarile
  • Imprumuturile intre persoane afiliate, etc.


Explicatii detaliate privind modul corect de aplicare a acestor noi prevederi gasiti in ghidul pe care vi-l punem la dispozitie. 

De ce trebuie sa aveti aceasta lucrare

Elaborata de specialisti in domeniu, lucrarea Cheltuieli deductibile si nedeductibile clarifica probleme precum:

  • deductibilitatea dobanzilor
  • deductibilitatea creantelor cesionate
  • obtinerea de avantaje fiscale prin demersuri considerate neoneste
  • nedeductibilitatea cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I si/sau anexa II din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii 


Toate aceste reguli adauga intrebari suplimentare pe o lista deja consistenta de neclaritati si probleme sensibile:

  • Care sunt noile categorii de cheltuieli catalogate acum ca fiind nedeductibile?
  • Ce state sunt incluse pe lista jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale?
  • Ce riscati prin nerespectarea noilor reglementari privind deductibilitataea tranzactiilor cu persoane din listele mai sus amintite?


Cheltuieli deductibile si nedeductibile contine raspunsuri la intrebari frecvent adresate expertilor nostri:

  • Care sunt vehiculele ale caror cheltuieli aferente se incadreaza legal la deducere integrala?
  • Ce regim au cheltuielile de portocol si care este noua modalitate de calcul?
  • Care sunt cheltuielile cu salariile sau cu venituri de natura salariala care fac exceptie de la deductibilitate si in ce mod?
  • Se poate deduce un mijloc fix amortizat, degradat calitativ si in ce conditii?
  • Cat de mult puteti deduce pierderile rezultate prin manipulare/depozitare?
  • Care sunt noile limite de deducere din impozitul datorat a cheltuielilor ocazionate de bursele private?


Cu ocazia Black Friday va oferim si alte zeci de produse REDUSE din zona fiscal-contabila. Lucrarile sunt de mare ajutor atat pentru cei mai intelepti contabili, cat si pentru contribuabilii care vor sa inteleaga noile modificari legislative, dar si cum sa le aplice in practica. Vedeti MAI JOS:

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016