Angajatii unei firme care sunt trimisi in deplasare pentru interes de serviciu pot primi diurna pentru a plati cheltuielile zilnice ( mancare, transport, etc.). In ceea ce priveste administratorii societatilor, acordarea de diurne este un subiect important ce implica atat aspecte legale, cat si fiscale.
Aceste cheltuieli pot fi considerate deductibile, insa exista obligatia ca societatea sa demonstreze ca aceste deplasari sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. In acest articol vom vedea conditiile si implicatiile acordarii acestor beneficii pentru administratori, precum si deductibilitatea acestora la calculul impozitului pe profit.
Reglementari legale privind diurnele pentru administratori
Sa luam cazul urmator. Administratorul prevazut in actul constitutiv al unui SRL (care este si asociat unic), dar neremunerat sub nicio forma, are dreptul la diurna pentru deplasarile in interes de serviciu in tara si strainatate? Daca da, cheltuielile sunt deductibile?
Asa cum precizeaza specialistul nostru, potrivit art. 197 din Legea nr. 31/1990, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
Activitatea desfasurata de catre administrator este una distincta care decurge din mandatul acordat de catre adunarea generala si care cuprinde ansamblul deciziilor administrative privind functionarea societatii in concordanta cu limitele mandatului si prevederile actului constitutiv.
Cum se calculeaza diurna neimpozabila
Incepand cu data de 01 ianuarie 2016, administratorii pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale, in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.
In acest sens, art. 76 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal, prevede ca nu reprezinta venit impozabil indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. m), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
Plafonul zilnic neimpozabil se acorda numai daca durata deplasarii este mai mare de 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii;
Plafonul prevazut la alin. (2) lit. m) este urmatorul:
m) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic.
Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin raportarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii;
Aceeasi prevedere legala o regasim si in ceea ce priveste contributiile sociale.
ART. 139 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulVanzare cladire catre asociat O societate achizitioneaza un imobil construit in 2020 in 11.02.2021 cu valoarea de 545.000 lei prin taxare inversa. Durata de amortizare este 49 ani, valoarea amortizata fiind de...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReconstructie cladire. Amortizare contabila si fiscala O societate detine o cladire achizitionata in 2024, utilizata pentru inchirierea catre terti. In cursul anului inceteaza activitatea de inchiriere si intra in lucrari de...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulFunctiunea contului 332 La 31.12.2024, soldul contului 332 este creditor. Ar trebui sa reclasificam acest sold? Care ar fi nota contabila? La completarea in bilant, la rd.27din bilant nu sunt permise...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPlata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului Revin asupra acestei spetze cu urmatoarea intrebare: platile in numerar catre bugetele locale pot fi asimilate celor catre bugetul general consolidat al statului , astfel incat sa...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulProvizioane din garantii de buna executie Veniturile din reluarea provizioanelor constituite pentru garantiile de buna executie sunt incluse in baza de calcul pentru impozitul minim pe cifra de afaceri? Mentionez ca aceste...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:
l) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic.
Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin raportarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii;
Documente pentru deductibilitatea cheltuielilor de deplasare
Cuantumul diurnei si conditiile in care se acorda trebuie sa fie prevazute intr-o hotarare AGA, contract de mandat/administrare deoarece Codul fiscal prevede neimpozabilitatea, astfel cum este prevazut in raportul juridic dintre administrator si societate.
Potrivit Codului fiscal art. 25 alin. (1), pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.
In Normele metodologice la pct.13 alin. (1) se mentioneaza:
"In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele: (…..)
b) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului".
La baza decontarii acestor cheltuieli stau decizia conducerii societatii privind efectuarea acestor cheltuieli, precum si contractul incheiat cu partenerul de afaceri din care sa reiasa scopul deplasarii acestor persoane, respectiv in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de societate.
Administratorul si asociatul unic - implicarea in deducerea cheltuielilor
In concluzie, administratorul va putea beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, cazare si diurna, iar cheltuielile aferente deplasarii sa fie deductibile la calculul impozitului pe profit, daca societatea poate sa arate, cu documente, faptul ca administratorul se ocupa de conducerea efectiva a activitatii. TVA aferenta facturilor respective de cazare si transport suportate de catre societate este deductibila.
Daca administratorul societatii are si calitatea de asociat, atunci, potrivit prevederilor art. 25 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, nu sunt cheltuieli deductibile la determinarea rezultatului fiscal, cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii.