Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scoaterea din evidenta a creantelor prescrise

09-Apr-2020
13921

Sunt deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile cu scoaterea unor clienti prescrisi de trei ani din contabilitate? Specialistul nostru ne arata care este monografia contabila in acest caz.

Consultantul fiscal Olga Crevelescu arata ca, potrivit legislatiei in vigoare, creantele fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare ale conturilor de creante care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.

Pentru pagubele determinate de expirarea termenelor de prescriptie a creantelor sau din alte cauze, comisia de inventariere solicita explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor.

Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.

Pentru a scoate din evidenta creanta, se va intocmi, in prealabil, o decizie a administratorului societatii, prin care acesta decide scoaterea din evidenta a creantei.

La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora, conform punctului 328 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.



Termenul de prescriptie al creantelor nefiscale este in general 3 ani. Trebuie sa analizati contractele incheiate si sa stabiliti care este momentul din care incepe sa curga termenul de prescriptie, precum si sa analizati daca au existat evenimente care au intrerupt termenul de prescriptie.

Acest lucru inseamna, in opinia mea, ca prescrierea unei creante nu reprezinta un motiv suficient pentru scoaterea din evidenta contabila a acesteia. Trebuie demonstrat ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.

Daca totusi administratorul decide scoaterea din evidenta a creantelor vechi, daca in motivarea deciziei nu sunt cuprinse una din cauzele mentionate la art. 25 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, cheltuiala cu scoaterea din evidenta a creantelor este, in opinia mea, nedeductibila si nu aveti dreptul sa ajustati TVA in favoarea dumneavoastra.

Scoaterea din evidenta a creantelor prescrise se inregistreaza:
654 = 4111, unde 654 este cheltuiala nedeductibila.

Daca decideti ca nu aveti motive sa scoateti din evidenta creantele respective si daca exista suspiciuni ca respectivele creante nu pot fi incasate, puteti constitui provizioane deductibile limitat conform art. 26 lit. c) sau j) din Codul fiscal, dupa caz.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016