
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Din punct de vedere fiscal la calculul impozitului pe profit, prescrierea va fi tratata ca o cheltuiala deductibila sau nedeductibila?
In stabilirea raspunsului la aceasta intrebare, specialistul nostru are in vedere urmatoarea situatie:
O societate inregistreaza si plateste catre un organism de stat din UE taxe de sanatate. Dupa darea in judecata a organului respectiv, societatea castiga procesul si pe baza incheierii judecatoresti inregistreaza in evidenta contabila valoarea ca un venit impozabil. Dar in cursul anilor incaseaza doar o parte din suma totala.
La sfarsitul anului fiscal 2019 se implinesc cinci ani de la inregistrarea in evidenta contabila si nu au fost create provizioane. Societatea este platitoare de impozit pe profit.
Avand in vedere termenul de prescriptie de 5 ani si faptul ca nu au fost create provizioane, cum trebuie procedat? Pe baza Inventarierii si a Deciziei conducerii se poate prescrie creanta?
Raspuns:
Din punct de vedere contabil, in conformitate cu Ordinul 1802/2014, sumele trecute pe cheltuieli cu ocazia scoaterii din evidenta a clientilor incerti (pierderile din creante) se inregistreaza in contul 654 "Pierderi din creante si debitori diversi".
1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.
De asemenea, ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, sunt deductibile in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt detinute la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, sau la o persoana fizica asupra careia este deschisa procedura de insolventa pe baza de:
- plan de rambursare a datoriilor;
- lichidare de active;
- procedura simplificata;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.
Totusi, Normele Metodologice ale Codului Fiscal precizeaza faptul ca, creantele, altele decat creantele asupra clientilor reprezentand sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, sunt cele inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2016, iar ajustarile aferente sunt deductibile, in limita prevazuta de lege, la nivelul valorii creantelor neincasate, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
In concluzie, societatea poate stinge creanta respectiva prin inregistrarea sumei aferente in contul 654, in baza propunerii comisiei de inventariere si totodata a deciziei conducerii societatii, cheltuiala respectiva fiind insa nedeductibila fiscal, datorita faptului ca aceasta a fost constituita anterior datei de 1 ianuarie 2016.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: In contract, dobana negativa este definita astfel: â??Rata dobanzii si capitalizarea dobanzii - Dobanda pe contul de la Banco Santander S.A. Rata de referinta pentru operatiunile de depozit interbancar de tip O/N pe piata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Eu am citit ca ca nu se impoziteaza veniturile din vanzarea pachetului de actiuni primit initial, adica 1.172.147 actiuni. Ulterior da, se impoziteaza. Ce inseamna natura lor juridica? Textul de mai jos este cel corect?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<