Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea tichetelor cadou. Aflati ce noutati legislative intra in vigoare in martie 2021

11-Mar-2021
11487

Tichetele cadou reprezinta solutia ideala pentru motivarea angajatilor, recompensarea partenerilor de afaceri si stimularea vanzarilor prin intermediul resellerilor si retelelor de distributie.

Iata cateva intrebari esentiale la care raspunde ghidul Impozitarea tichetelor cadou. Regim fiscal - contabil.

-Cine si cu ce ocazii poate acorda tichete cadou?
-Ce facilitati foarte atractive prezinta tichetele cadou?
-Care este tratamentul fiscal-contabil al tichetelor cadou?
-Cat de des pot fi acordate?
-Ce modificari legislative importante se preconizeaza, referitoare la tichetele cadou?

Este vorba despre o lucrare 100% practica, gandita pentru a va oferi absolut toate informatiile de care aveti nevoie pentru a gestiona corect tichetele cadou si pentru a evita ca avantajele pe care vi le aduc aceste bilete de valoare sa se transforme in probleme cu Fiscul.

Ce noutati legislative au intrat sau urmeaza sa intre in vigoare in 2021?

Incepand cu ianuarie 2021, tichetele cadou acordate altor salariati decat cei proprii sunt considerate venituri din alte surse si pentru ele se plateste la stat doar impozitul pe venit de 10% (nu se platesc si contributiile sociale pentru pensii si sanatate).

Apoi, exista in dezbatere un proiect de modificare a Codului fiscal, care atinge si problema tichetelor cadou. Prevederile referitoare la acestea se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare publicarii in Monitorul oficial a actului normativ de modificare.

O prima noutate se refera la faptul ca au fost eliminate neclaritatile cu privire la posibilitatea incadrarii tichetelor cadou in categoria veniturilor din alte surse, a veniturilor de natura salariala sau a veniturilor din activitati independente.

O a doua noutate se refera la taxarea cu contributii sociale obligatorii a ticheteleor cadou acordate de catre angajatori cu alte ocazii decat Pastele, ziua de 1 iunie, Craciunul si sarbatorile similare ale altor culte religioase, in limita plafonului de 150 lei pe eveniment pe persoana. In prezent, nu se datoreaza CAS, CASS, CAM pentru tichetele cadou acordate salariatilor in alte ocazii decat cele amintite in Codul fiscal (Paste, Craciun, 1 Iunie, alte sarbatori similare).

Aflati informatii complete din lucrarea Impozitarea tichetelor cadou. Regim fiscal - contabil.

Intrebari practice la care raspunde ghidul Impozitarea tichetelor cadou. Regim fiscal - contabil:

-Ce sunt tichetele cadou 
-Care este cadrul legislativ aplicabil tichetelor cadou
-Ce noutati sunt aplicabile din 2021
-Ce modificari legislative importante vor aparea in acest domeniu in perioada imediat urmatoare (martie 2021)
-Cine poate acorda tichetele cadou
-Care este cadrul intern al reglementarii acordarii tichetelor cadou
-Care sunt ocaziile la care angajatorii pot acorda ajutoare, stimulente, bonusuri fara impozitare
-Care este suma maxima care poate fi acordata sub forma tichetelor cadou
-Care sunt normele de impozitare a cardului/tichetelor cadou la nivelul salariatului
-Cu ce ocazii se acorda tichetele cadou
-Benficiarii tichetelor cadou
-Avantajele acordarii tichetelor
-Ce reguli trebuie sa indeplineasca tichetele pentru a fi valide
-Regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou la societatile platitoare de impozit pe profit
-Regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou la nivelul persoanei fizice-impozit pe salarii
-Cand se datoreaza contributii sociale obligatorii la oferirea tichetelor cadou?
-Monografia contabila a achizitiei si acordarii tichetelor cadou
-Tratament fiscal si contabil al acordarii tichetelor cadou intr-o firma clasica
-Tratament fiscal si contabil al acordarii tichetelor cadou intr-o firma de constructii
-Acordarea tichetelor in campanii de marketing.Tratament fiscal
-Tichetele cadou acordate colaboratorilor (clienti si furnizori) 

Ce trebuie sa stiti despre tratamentul fiscal-contabil al tichetelor cadou?

Iata cateva informatii extrase din lucrarea Impozitarea tichetelor cadou. Regim fiscal - contabil:

1 Cheltuielile cu tichetele cadou acordate salariatilor fac parte din categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat in cota de pana la 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului;

2 Sunt neimpozabile:

-tichetele cadou oferite de angajatori salariatilor si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilelor de 8 martie si 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, in limita valorii de 150 lei.
-limita de 150 lei se aplica separat pentru tichetele cadou acordate pentru fiecare ocazie mentionata, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.

3 Sunt impozabile:

-tichetele cadou oferite salariatilor si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilelor de 8 martie si 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, pentru partea care depaseste limita de 150 lei;
-tichetele cadou oferite cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus; 

Observatie: La determinarea impozitului pe salarii se ia in calcul valoarea nominala a tichetelor cadou, iar impozitarea se face in luna in care acestea sunt primite.

4 Tichetele cadou primite in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii (in cadrul campaniilor de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, etc.) reprezinta venit impozabil din alte surse.

5 Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii pentru:

-tichetele cadou oferite de angajatori salariatilor si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilelor de 8 martie si 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, in limita valorii de 150 lei;
-tichetele cadou oferite cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus;
Aceasta prevedere va suferi modificari potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal.
-tichetele de masa, de cresa, culturale si voucherele de vacanta acordate potrivit legii;

6 Se datoreaza contributii sociale obligatorii pentru:

-tichetele cadou oferite salariatilor si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilelor de 8 martie si 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase pentru partea care depaseste limita de 150 lei;

Daca valoarea tichetelor cadou acordate altor categorii de beneficiari persoane fizice pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, incadrate in categoria veniturilor din alte surse, cumulata cu veniturile enumerate la art. 155 depaseste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara, persoana fizica datoreaza CASS si depune declaratia unica. 

Retineti! Pentru un contabil, nimic nu este mai pretios decat un raspuns de specialitate clar si 100% sigur! Si exact asta va ofera ghidul Impozitarea tichetelor cadou. Regim fiscal - contabil! Click AICI»»

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016