Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajustarea veniturilor ca urmare a acceptarii la plata a cupoanelor neconforme (HG 1017/2018)

15-Oct-2019
1593


"In luna iulie 2019 o societate factureaza DGASPC (Transportul persoane cu handicap), in baza legii 448/2006, suma de 20.000 lei venit impozabil pentru 100 cupoane de calatorie. In luna sept societatea primeste un refuz de plata in suma de 2.000 lei pentru 50 cupoane pe motiv ca nu sunt utilizate corespunzator. In conformitatea cu contractul incheiat intre societatea (transportator) si DGASPC, transportatorul are obligatia sa verifice corectitudinea inscrisurilor din aceste cupoane. Administratorul decide sa nu impute suma persoanelor vinovate de neverificare cupoanelor. Cum se trateaza din punct de vedere fiscal stornarea facturii pentru suma refuzata de 2000 lei? (venit si TVA)".

Unul dintre specialistii nostri ne arata ca, din datele prezentate se intelege faptul ca operatorul de transport care are obligatia de a intocmi borderoul de decont lunar cu decontul calatoriilor efectuate in baza cupoanelor primite de la beneficiarii Legii nr 448/2006 - asa cum prevede Hotararea nr 1017/2018 precum si Normele de aplicare ale acesteia la art. 18-20 faptul ca DGASPC a refuzat decontarea sumelor pe motiv ca aceste cupoane nu indeplinesc criteriile de continut/forma conform Hotararii 1017/2018.

In privina Impozitului pe profit:

Consideram ca in aceasta situatie in care trebuie sa stornati factura emisa pentru cupoanele neconforme solicitate la decontare nu aveti voie sa ajustati baza de impozitare nici pentru TVA si nici pentru impozit pe profit. 

Astfel, venitul stornat trebuie sa fie “neimpozabil” adica nu aveti voie sa il scadeti din total venituri la momentul calculului impozitului pe profit, societatea Dumneavoatra realizand in realitate transportul, avand cheltuieli deduse in legatura cu acest transport.


Altfel, daca totusi considerati scaderea venitului din Baza de impozitare pentru impozit pe profit, atunci veti considera toate cheltuielile efectuate in legatura cu aceste transporturi, nedeductibile fiscal, rezultatul fiscal fiind acelasi cu cel explicat la alineatul precedent.

In privinta TVA, de asemenea, consideram ca nu aveti drept de ajustare pentru TVA colectata (societatea a dedus TVA cu combustibil aferent acestor transporturi si alte asemenea). 

Situatia este similara cu includerea sumelor pe pierderi din creante si debitori diversi.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016