Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli deductibile LIMITAT: dobanzi aferente imprumuturilor

18-Dec-2012
5978
In ce priveste deductibilitatea limitata a cheltuielilor care constau in dobanzi aferente imprumuturilor, precizam ca acestea se impart in mai multe categorii:

1. de la persoane fizice si juridice, ALTELE DECAT INSTITUTIILE CARE DESFASOARA ACTIVITATEA DE CREDITARE CU TITLU PROFESIONAL,

2. utilizate in desfasurarea activitatii, pe baza contractului incheiat intre parti,
3. in limita nivelului dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.

In primul rand nivelul dobanzii de referinta se modifica - deci interesati-va in legatura cu acest nivel din materialele oficiale ale BNR!

In al doilea rand, instanta suprema, sectia Contencios administrativ, a raspuns favorabil la problema daca este legala acordarea dobanzilor de catre asociati sau actionari si daca aceste dobanzi au caracter deductibil.

Instanta suprema a aratat in considerentele unei decizii:

1. Cu privire la imprumutul uzitat in speta se retine ca este legal, fiind supus dispozitiilor din Codul civil. Instanta a aratat ca agentul economic poate folosi orice forma de creditare pe care o considera mai avantajoasa, neexistand nicio dispozitie legala care sa-l ingradeasca. Legea bancara reglementeaza regimul juridic al imprumuturilor bancare ca acte de comert bancar si activitatea de creditare bancara nu constituie un monopol exclusiv al societatii bancare. Nu exista nicio interdictie ca o societate sa primeasca imprumuturi de la o persoana fizica (asociat) pentru care sa plateasca dobanzi fara a depasi plafonul celor practicate de banci, imprumutul impreuna cu dobanzile aferente fiind contabilizate.

2. Opereaza in acest caz deductibilitatea dobanzilor aferente imprumuturilor acordate de asociat, potrivit celor ce se vor arata. Regula este ca orice cheltuiala este deductibila daca este "aferenta" veniturilor realizate.
3. Cum cheltuielile nedeductibile fiscal au fost nominalizate, fiind limitativ prevazute, extinderea acestor cheltuieli si asupra altor categorii nu poate fi admisa, intrucat acolo unde legea distinge, aceasta operatiune nu poate fi facuta fara riscul de a adauga la lege.

(…)
Nu exista niciun argument - a mai aratat instanta suprema in acelasi caz - in temeiul caruia, din punct de vedere fiscal, sa se procedeze discriminatoriu cu dobanzile aferente imprumuturilor acordate de asociati, in raport cu dobanzile aferente bancare. O asemenea practica ar conduce la cresterea nerentabilitatii societatilor comerciale.

Expertiza efectuata in cauza arata ca prin considerarea acestor dobanzi ca fiind nedeductibile, profitul societatii va fi diminuat de doua ori: mai intai prin neinregistrarea dobanzilor, calculate si apoi cu impozitul pe profit asupra acestor sume.

Am reprodus considerentele spetei pentru cazul in care detinatorul PFA ar trebui sa imprumute PFA, care nu are lichiditati suficiente. insa in rest nu se prea poate "jongla" intre PFA si persoane fizice, deoarece impozitul aferent dobanzilor pe care il "economiseste" PFA, este platit de persoanele fizice care au acordat imprumutul. in acest sens Normele metodologice aferente art. 67 din Codul fiscal sunt limpezi:

Veniturile sub forma de dobanzi realizate incepand cu 1 iulie 2010 pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.

In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016