Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice
Asociatii (asociatul unic) crediteaza societatea prin contract de creditare in lei. Vom stabili astfel daca acest contract se face o singura data pentru o suma mai mare sau daca va fi nevoie de intocmirea unui
contract de creditare de fiecare data, indiferent de suma. De asemenea, vom vedea cand se raporteaza la Oficiul National de Spalare a Banilor.
Solutia consultantului: Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, inclusiv de la asociat catre societate, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 din noul Cod civil fiind precizat la alin. (2) al aceluiasi articol faptul ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
Aceasta solutie este prevazuta si de
legea bancara care nu instituie restrictii exprese in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi ci doar interzice activitatea de atragere de depozite. Este de mentionat in acest sens si art. 5 alin. (1) din OUG 99/2006
Imprumutarea societatii de catre o alta societate comerciala sau asociat fie ca este persoana juridica sau fizica este posibila din perspectiva argumentelor prezentate mai sus si in contextul reglementarilor privind desfasurarea activitatii de creditare cu titlu profesional.
Activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare prevazute de OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare. Interdictiile din aceste acte normative vizeaza doar desfasurarea activitatii cu titlu profesional, nerestrictionand operatiunile de imprumut din sfera comerciala si civila care nu sunt circumscrise acestui caracter.
Un argument suplimentar in sensul validitatii operatiune de imprumutare si de perceperea unor dobanzi este reprezentat de dispozitiile art. 23 alin. 5 din Codul fiscal care enunta ca sursa a imprumutului si alte entitati decat institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, situatie in care nivelul deductibil al dobanzii este limitat la nivelul dobanzii de referinta a BNR pentru imprumuturile in lei. Asadar, operatiunile sunt posibile, indiferent de calitatea imprumutatorului persoana fizica sau juridica. O atente sporita va trebui acordata dobanzii la care are loc imprumutul din perspectiva posibilitatii organelor fiscale de a ajusta veniturile si cheltuielile in cazul tranzactiilor dintre persoanele afiliate, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. 2 din Codul fiscal . Definirea notiunii de persoana afiliata este realizata de art. 7 pct. 21 din Codul fiscal . Din aceasta perspectiva contratul va trebui sa contina clauze cu privire la durata contractului si conditiile de acordare a acestuia (dobanzi si eventuale garantii)
In ceea ce priveste durata contractului aceasta genereaza un impact asupra
obligatiilor declarative daca asociatul este persoana straina. Astfel, pentru contractele de imprumut incheiate pe o durata mai mare de un an cu asociatii persoane fizice sau juridice straine exista obligatia suplimentara de notificare a operatiunii la Banca Nationala a Romaniei conform art. 64 din Regulamentului BNR 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei. Prin intermediul acestei notificari se efectueaza inregistrarea operatiunii in Registrul datoriei private externe, completandu-se formulare ce vor fi apoi transmise la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica.
Din perspectiva Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism vor face obiectul raportarii la ONPCSB potrivit art. 15 din actul normativ mentionat mai sus numai operatiunile cu numerar in sensul art. 8 lit. k) din acelasi act normativ.
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Ofer imprumuturi pe termen scurt, mediu si lung. Noistiti dumneavoastra utilizari si transferuri our sunt asigurate de catre o bancapentru siguranta tranzactiei. Pentru toate solicitarile dumneavoastrapropuneri de rata si cantitatea de platisi va fi ajutorul dumneavoastra. Īn cele din urma, pentru a īntelege mai multe, va rugam sa maAlaturati-va adresa alinbaunaure11@gmail.com