Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Intrebare
Sunt asociat administrator in firma, am contract de munca cu clauza de decontare cheltuieli de masa si cazare. Care sunt legile si care sunt drepturile si obligatiile fata de fisc care rezulta din aceasta clauza?
>>> Aici poti primi raspunsuri la intrebarile tale
Raspuns
In cazul societatilor cu raspundere limitata nu sunt aplicabile dispozitiile restricitive referitoare la administrarea societatilor pe actiuni, respectiv art. 1961 alin. (4) din Legea nr. 31/1990. Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carei asociat este, fara nicio limitare, fiind aplicabile prevederile art. 1961 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, astfel cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 82/2007. In acest context, asociatul unic poate fi salariatul propriei societati daca are si calitatea de administrator unic sau membru al consiliului de administratie.
In acest context, incheierea unui contract individual de munca care cuprinde si clauze refertoare la decontarea cheltuielilor de masa si cazare produce efecte la nivelul salariatul. In vederea stabilirii tratamentului fiscal aplicat acestor doua elemente de venit, trebuie identificat scopul acordarii lor.
In situatia in care se asigura cazarea intr-o locuinta din patrimoniul angajatorului care este pusa la dipozitia angajatilor fara ca aceasta sa indeplineasca conditiile de locuinta de serviciu, folosinta acesteia se va concretiza in determinarea unui avantaj in natura la nivelul salariatului. In intelesul general, avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate.
Avantajele in natura pot fi definite ca fiind cheltuieli efectuate de catre angajator materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau patial de catre acesta pentru nevoi personale ale salariatului.
Examen Consultant Fiscal 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Evaluarea folosintei cu titlu gratuit a locuintei primite in functie de nivelul chiriei practicate pentru suprafetele locative detinute de stat se aplica numai in situatia in care locuinta face parte din patrimoniul afacerii angajatorului.
Potrivit pct. 75 lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, avantajul in natura pentru folosinta in scop personal de catre salariat a unei locuinte din patrimoniul angajatorului (in vederea impozitarii la nivelul salariatului care beneficiaza de aceasta) care nu este locuinta de serviciu, se evalueaza la nivelul chiriei practicate pentru suprafetele locative detinute de stat, pentru folosinta gratuita a unei locuinte (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40 din 8 aprilie 1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte, cu modificarile si completarile ulterioare).
In situatia in care se asigura cazarea intr-o locuinta care nu afla in patrimoniul angajatorului si care este la randul ei inchiriata de angajator, si pusa la dispozitia salariatului, avantajul in natura il reprezinta chiria suportata de angajator pentru salariat. Avantajul se va impozita in luna in care este acordat cumulat cu celelalte venituri de natura salariale primite, iar documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Potrivit pct. 106 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal prevede ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) ? (3) din Codul fiscal , fiind asadar incluse atat veniturile realizate in baza unui contract de munca, cat si cele asimilate salariilor precum si avantajele in natura acordate.
Din punct de vedere al legilor speciale care reglementeaza contributiile obligatorii datorate, avantajul acordat de angajator va fi inclus si in baza de calcul a contributiilor individuale (CAS, CASS, CBAS), precum si in baza de calcula contributiilor datorate de angajator.
Nu este considerat avantaj folosinta locuintei sau contravaloarea chiriei, acordata in cazul in care, prin repartitia de serviciu, numire potrivit legii sau specificitatii activitatii, se asigura angajatilor o resedinta in localitatea sau incinta unde se afla locul de munca si care presupune prezenta permanenta in acel loc.
Locuintele de serviciu fac parte din patrimoniul angajatorului si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca. Conditiile de inchiriere a acestor locuinte se stabilesc de catre conducerea societatii comerciale.
In ceea ce priveste cheltuielile cu masa suportata de societate pentru propriul salariat, acestea se vor concretiza la nivelul salariatului in constituirea unui avantaj in natura impozabil potrivit art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Din punct de vedere al legilor speciale care reglementeaza contributiile obligatorii datorate, avantajul acordat de angajator va fi inclus si in baza de calcul a contributiilor individuale (CAS, CASS, CBAS), precum si in baza de calcula contributiilor datorate de angajator.
Angajatorii - societati comerciale - care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda salariatilor o alocatie individuala de hrana sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de acesta. In prezent tichetele de masa sunt venituri neimpozabile la nivelul salariatului potrivit art. 55 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, iar la nivelul societatii reprezinta cheltuieli cu deductibilitate limitata potrivit art. 55 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal.
Actele normative care reglementeaza acest domeniu sunt:
Legea nr. 142 din 9 iulie 1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 13 iulie 1998;
Hotararea Guvernului nr. 5 din 14 ianuarie 1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 1999, prin care sunt stabilite si conditiile de acordare.
In situatia in care societatea suporta cazarea pe perioada delegarii sau deplasarii in tara sau strainatate, sumele primite aferente decontarii cheltuielilor ocazionate sunt venituri neimpozabile la nivelul salariatului, in temeiul art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal. La nivelul calculului profitului impozabil, potrivit art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, cheltuielile de cazare in tara si strainatate efectuate pentru salariati si administratori reprezinta cheltuieli deductibile.
In ceea ce priveste masa pe perioada delegarii, aceasta este ca regula generala inclusa in indemnizatia de delegare deplasare/diurna neimpozabila la nivelul salariatului potrivit art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal.
Temeiul legal privind deductibilitatea la nivelul persoanei juridice il reprezinta art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Plafonul de deductibilitate este legat de cadrul legal aplicabil pentru institutiile publice:
H.G. nr. 1.860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului;
Valoarea indemnizatiei zilnice de delegare sau de detasare stabilita potrivit art. 9 din actul normativ mentionat este de 13 lei.
H.G. nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Diurna este acordata salariatilor trimisi in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar si stabilita in conformitate cu prevederile H.G. nr. 518/1995 cu modificarile si completarile ulterioare; aceasta are rolul de acoperire a cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea salariatul.
La nivelul persoanei juridice platitoare de impozit pe profit, in temeiul art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Declaratia cod 392 A. Cum o intocmim si cum o completam?Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliateTratament contabil si fiscal al unei asocieri in participatiuneCota de impozitare ?unica? de 16% mai exista?Microintreprindere in 2024. Se poate face trecerea la impozit pe profit in cursul anului?Ultimele articole
Contract de mandat vs contract de muncaDeclaratia 112 - Ghid Complet: Obligatii, Sanctiuni si ModelPana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profitMicrointreprinderi in 2024. Cotele de impozit sunt de 1% sau 3%, in functie de cifra de afaceri si/sau de domeniul de activitateImpozit pe veniturile microintreprinderilor in 2024. Modificari aduse de OUG 115/2023Articole similare
Impozit drepturi de autor. Cum tratam cheltuielile in favoarea persoanei nerezidente?Cazierul fiscal va putea fi solicitat si eliberat in format electronicVanzarea-cumpararea unei cladiri. Probleme specialeAmortizare nedeductibila fiscal. Stabilirea valorii fiscaleEvidentiere TVA pentru TVA la incasareUltimele articole
Fisa sintetica pe platitor. Cum o poti obtine si la ce servesteLuni, 30 septembrie 2024, termenul de depunere a 3 declaratii importanteAvantajele contractului de mandat pentru firme si microintreprinderiProiect: Valoarea tichetelor de MASA pentru sem. II 2024 creste doar cu 0,4 baniOUG pentru masuri fiscal-bugetare, adoptat de Guvern. 5 prevederi importanteArticole similare
Studiu de caz: Regimul de deductibilitate pentru penalitatile la neplata dividendelorReducerea penalitatilor de intarziere pentru obligatiile restante la 31 august 2011Drepturile de autor: Obligatii de plata si declarative pentru platitorul de venitREMINDER ANAF! 25 februarie - termen limita pentru depunerea a douasprezece declaratii fiscale -OUG 50/2015 - Microintreprinderi si dividende in 2016Ultimele articole
RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistemCalendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Reduceri de toamna de pana la 60% la R&S! Lucrarile explica TOATE modificarile fiscale din acest anOUG 116/2024. Posta Romana va fi utilizata pentru noua amnistie fiscala. Ce beneficii au contribuabiliiFirme care nu au depus bilantul pana pe 30 mai 2024. Mai pot reveni la regimul micro din 2025?Sfaturi de la experti
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitate transmitere factura prin RO e-Factura
Intrebare: Va rog sa-mi comunicati daca incepand cu anul 2024 facturile pentru livrarile intracomunitare de bunuri si prestarile intracomunitare de servicii se transmit in E-FACTURA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA