Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA in 2024. Pentru veniturile din alta sursa se calculeaza CASS?

18-Oct-2024
1452
PFA in 2024. Pentru veniturile din alta sursa se calculeaza CASS?

CASS, mai exact contributia de asigurari sociale de sanatate, este o taxa obligatorie pe care trebuie sa o plateasca contribuabilii, adica atat persoanele juridice, cat si cele fizice. In cazul angajatilor insa, firma la care lucreaza are in vedere calcularea si plata acestei taxe. Pentru PFA-uri, acestea trebuie sa isi tina singure evidenta sau cu ajutorul unui contabil.



CASS-ul este o contributie care trebuie achitata lunar catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate din Romania. Aceasta taxa reprezinta asigurarea accesului la serviciile medicale. In continuare vom vedea cat se plateste CASS-ul in 2024 in cazul PFA-urilor care obtin venituri din alte surse.

PFA in 2024. Pentru veniturile din alta sursa se calculeaza CASS?

Sa luam urmatorul exemplu. O persoana fizica are o firma (nu este angajat) si are venituri de la composesorat, dupa cota de participare. Trebuie declarat in Declaratia Unica si calculat CASS la aceste venituri?

Specialistul ne spune ca persoana fizica din Romania care are o firma si obtine venituri din composesorat trebuie sa declare aceste venituri in Declaratia Unica si sa calculeze contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca se estimeaza ca valoarea cumulata a veniturilor din toate sursele va fi cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Conform articolului 155 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal, veniturile din alte surse sunt incluse in categoriile de venituri pentru care se datoreaza CASS. Mai mult, conform articolului 170 alin. (5) din Codul Fiscal, daca veniturile estimate sunt cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara, atunci baza anuala de calcul pentru CASS va fi stabilita ca fiind nivelul a 6 salarii minime brute pe tara. Daca veniturile sunt mai mari, se aplica pragurile respective pentru 12 sau 24 salarii minime brute pe tara, determinand astfel nivelul de contributie.


Este important sa se cumuleze toate veniturile eligibile pentru determinarea plafonului anual aplicabil, iar in cazul in care suma cumulata a veniturilor depaseste 6 salarii minime brute, persoana trebuie sa declare aceste venituri in Declaratia Unica si sa calculeze CASS corespunzator.

Temei legal 

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 155. - Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate 
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) -d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.

Art. 170. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h
(5) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) -h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016