Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum vor fi impozitate contractele de agent de asigurare de la 1 ianuarie 2016?

01-Ian-2016
29967

In cazul de mai jos, avem ca subiect o societate comerciala, broker de asigurare, care are incheiate contractele de intermediere in asigurari cu asistenti in brokeraj, persoane fizice. Veniturile inregistrate de acestia sunt realizate in functie de politele de asigurare intermediate si a primelor incasate.

In prezent, firma retine din venitul brut realizat: impozit pe venit, CASS si CAS (in functie de fiecare caz) si ii declara nominal in D112. Sumele obtinute de fiecare persoana in parte si frecventa lor variaza in functie de primele de asigurare incheiate si pot fi de la 10 lei pe luna la zeci de mii de lei lunar sau ocazional.

In medie, exista o baza de date de aproximativ 400 de persoane, iar numarul mediu de persoane declarate nominal in fiecare luna cu venituri este de 270 de persoane. Nu obtin toti venituri lunare, situatiile fiind diferite de la caz la caz.

Vom vedea daca dupa data de 01.01.2016 firma va putea colabora in continuare cu aceste persoane sub aceasta forma, cu contrate de intermediere inregistrate direct la ANAF si cu impozite si contributii retinute la sursa.

Cu referire la contractele de agent, potrivit Legii nr. 32/2000, agentii de asigurare sunt intermediari in asigurari - persoanele fizice sau juridice, care desfasoara activitate de intermediere in asigurari, in schimbul unui/unei comision/remuneratii, autorizat sau inregistrat in conditiile stabilite de lege. Agentul de asigurare este asadar persoana imputernicita, in baza autorizarii unui asigurator ori reasigurator, sa incheie in numele si in contul asiguratorului sau reasiguratorului, contracte de asigurare ori de reasigurare cu tertii, conform conditiilor stipulate in contractul de mandat incheiat, fara sa aiba calitatea de asigurator/reasigurator, broker de asigurare si/sau de reasigurare. O persoana fizica poate desfasura o activitate ca agent de asigurare, daca detine o autorizatie valabila, scrisa, din partea unui asigurator, denumit contract de agent, pentru a actiona in numele acestuia.

Potrivit art. 67 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Proiectul Normelor metodologice de aplicarea a Titlului IV - Impozit pe venit, publicat pe site-ul mfinante.ro in data de 18 decembrie 2015, prevede la pct. 6 alin. (4) lit. d) ca printre activitatile care genereaza venituri din activitati independente cuprinse in cadrul art. 67 alin. (1) din Codul fiscal sunt incluse si activitatile al caror scop este facilitarea incheierii de tranzactii printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agentie, de agent de asigurare si alte asemenea contracte incheiate in conformitate cu prevederile Codului civil precum ?i a altor acte normative, indiferent de perioada pentru care a fost incheiat contractul. Noul Cod fiscal pastreaza insa retinerea la sursa in materie de venituri din activitati independente doar pentru drepturile de proprietate intelectuala.

Tot proiectul normelor metodologice aduce precizarea in cadrul pct. 6 alin. (2) ca exercitarea unei activitati independente, reglementata prin art. 67 din Codul fiscal, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ. Aceasta prevedere va deosebi astfel clar acele venituri obtinute cu regularitate pentru care vor fi aplicabile prevederile capitolului VII - Venituri din activitati independente, de acelea care nu au un caracter de continuitate realizate de contribuabili care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie carora li se vor aplica prevederile capitolului X – Venituri din alte surse.

Incepand cu anul 2016, in raport cu modul de plata al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, aceste persoane vor datora impozitul pe venit in cota de 16% sub forma de plati anticipate trimestriale urmata de regularizarea anuala pe baza declaratiei privind veniturile realizate, contributia de asigurari sociale, dupa caz daca persoana nu are calitate de pensionar sau nu este asigurata in sisteme neintegrate sistemului public de pensii, in cota de 10,5% sau optional in cota integrala, si contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, toate obligatiile declarative si se plata cazand in sarcina acestora.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016