Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depasire venituri din consultanta in timpul anului 2016. In ce conditii o societate e obligata sa revina la plata impozitului pe profit?

08-Aug-2016
3916

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate care este microintreprindere la inceputul anului 2016 si care are doua categorii de venituri din vanzari de marfa si din consultanta. In luna martie s-a constatat ca veniturile din consultanta sunt mai mari de 20% din total venituri astfel ca societatea devine platitoare de impozit pe profit.

In luna iulie ponderea veniturilor din consultanta este mai mica de 20% din total venituri. Vom stabili astfel daca societatea va ramane platitoare de impozit pe profit sau daca va trece din nou la microintreprindei.

Conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, microintreprinderea este persoana juridica romana infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare care, incepand cu data de 1 ianuarie 2016 indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 47 si urmatoarele, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent (in speta 31.12.2015).

Printre aceste conditii este si cea privind realizarea de venituri din consultanta si management, in proportie de peste 20% din veniturile totale, asa cum rezulta din contractele derulate.

In cazul in care este depasita limita privind aceste venituri se aplica prevederile art. 52 din acelasi act normativ, care stabilesc ca societatea trece de la impozitarea veniturilor cu o cota cuprinsa intre 1% - 3% la impozitarea profiturilor.

Daca in cursul anului fiscal 2016 microintreprinderea realizeaza venituri in trim. I din consultanta si management a caror ponderea in veniturile totale este de peste 20% inclusiv si aceasta devine platitoare de impozit pe profit, conform prevederilor Codului de procedura fiscala aceasta are obligatia sa comunice organelor fiscale competente schimbarea vectorului fiscal (art. 72) prin depunerea Declaratiei 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica".

La schimbarea regimului de impozitare se completeaza declaratia de mentiuni si acest lucru se face ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care au fost depasite limitele veniturilor respective luandu-se in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul acestui trimestru (art. 52, alin. (1).

Pana la sfarsitul exercitiului fiscal entitatea ramane platitoare de impozit pe profit, iar pentru anul 2017 va analiza din nou modul de indeplinire a conditiilor prevazute de art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare. Daca la 31.12.2016 acestea sunt respectate cumulativ atunci din anul 2017 redevine platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016