Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA care depaseste pragul de TVA. Cum va emite facturile in luna urmatoare?

25-Sep-2024
1210
PFA care depaseste pragul de TVA. Cum va emite facturile in luna urmatoare?

Un PFA depaseste pragul de TVA in luna septembrie 2024. Pana pe 10 octombrie 2024 trebuie sa depuna declaratia 700 pentru inregistrarea in scopuri de TVA. Potrivit reglementarilor in vigoare, cererea depusa in octombrie se aproba cu obtinerea codului de TVA cu 1 noiembrie. Cum emite PFA-ul facturile in luna octombrie cu TVA sau fara TVA?

PFA care depaseste pragul de TVA – raspunsul specialistului:

Pentru situatia descrisa, unde un PFA din Romania depaseste plafonul de scutire pentru TVA in septembrie 2024 si depune cererea de inregistrare in scopuri de TVA pana pe 10 octombrie 2024, urmand ca inregistrarea sa fie efectiva incepand cu 1 noiembrie 2024, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

- Conform articolului 310 alin. (6) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, regimul special de scutire pentru intreprinderile mici se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA. Astfel, pentru luna octombrie, PFA-ul va continua sa emita facturi fara TVA, deoarece inregistrarea efectiva in scopuri de TVA devine aplicabila incepand cu data de 1 noiembrie 2024.

- Dupa ce codul de TVA devine activ incepand cu 1 noiembrie 2024, PFA-ul este obligat sa emita facturi cu TVA aplicat pentru toate tranzactiile care sunt impozabile.

- Daca PFA-ul nu solicita inregistrarea in termenul legal de 10 zile de la depasirea plafonului de scutire, organul fiscal poate aplica sanctiuni, inclusiv stabilirea obligatiilor privind taxa de plata si accesoriile aferente, conform articolului 310 alin. (6) lit. a) si b).



Prin urmare, in luna octombrie, PFA-ul trebuie sa continue sa emita facturi fara TVA, iar incepand cu 1 noiembrie 2024, sa treaca la emiterea de facturi cu TVA.

Temei legal

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici 

(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).

(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.

Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:

a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;

b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata.


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016