Raportul Special
realizat de specialisti
Un nou Proiect de Lege care prevede majorarea bonificatiei de 3% la 5% a fost adoptat de curand de Camera Deputatilor. De aceasta facilitate pot beneficia platitorii de impozit pe profit si cei care platesc impozit pe venit.
Proiectul de Lege privind aprobarea ordonantei de urgenta 107/2024, prevede un amendament cu privire la majorarea bonificatiei de care beneficiaza contribuabilii buni platnici. Bonificatia va fi majorata de la 3% la 5% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe venit, aferente anului fiscal 2024.
Cei care pot beneficia de acest amendament, adica de bonificatia de 5%, sunt firmele care platesc impozit pe profit si cele care platesc impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Atentie! Sumele stabilite ca bonificatie pot fi folosite de contribuabili si pentru compensarea cu obligatiile fiscale viitoare (asa cum prevede art. 167 din Codul de procedura fiscala).
“Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), precum si contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor potrivit titlului III “Impozitul pe veniturile microintreprinderilor” din aceeasi lege, beneficiaza de o bonificatie de 5% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz”, prevede textul adoptat.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In textul initial al ordonantei de urgenta, aceasta bonificatie este de 3%. In cazul grupului fiscal, bonificatia se aplica la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridica responsabila.
Pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege trebuie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial!
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Declaratia Unica 2020. Instructiuni de completare, conform OPANAF 139/2020Bonificatii de 5% sau 10% pentru firmele care platesc anticipat impozitul pe profitMare contribuabil. Bonificatie 10% impozit pe profit pentru doua scadente (OUG 99/2020)Acordarea BONIFICATIILOR pentru impozitul pe venit si contributiile sociale aferente anului 2019 declarate de persoanele fiziceAnaliza zilei cu Irina Dumitrescu: Regimul fiscal al dividendelor distribuite in anul 2018Ultimele articole
Declaratia unica se depune pana la 30 iunie 2020, inclusiv (Reminder ANAF)ANAF: Contribuabilii pot depune Declaratia Unica fara documentele doveditoare ale veniturilorPersoane fizice impuse pe baza normelor de venit. Bonificatii pentru anul 2019In atentia contribuabililor! Bonificatiile, evidentiate in noul formular al Declaratiei Unice (Informare ANAF)Bonificatie 5% impozit pe profit, conform OUG 33/2020. Contribuabili mari cu an fiscal modificatSfaturi de la experti
Intrebare: Da, pierderile pe fiecare an sunt cumulate. Tinand cont ca in anul 2017 societatea a aplicat impozit pe venit micro, nu se merge un an in urma pentru recuperarea pierderii, respectiv si anul 2016? Care este calculul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Optarea pentru aplicarea regimului micro
Intrebare: In cazul in care se face angajarea cu 15.01.2024 a unui salariat (nu contract mandat) se poate opta pentru trecerea la impozit pe venit micro cu 01.04.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA