
Raportul Special
realizat de specialisti
In cazul PFA urilor impuse pe baza de norma de venit, daca au estimat in Declaratia unica pe 2019 veniturile conform normelor de venit aplicabile in 2019, in Declaratia unica aferenta anului 2020 mai trebuie sa completeze rubrica referitoare la veniturile realizate in anul 2019?
Daca nu, cum aplica si declara acestea bonificatia de 10% pentru achitare integrala a impozitelor pana la 30.06.2020 si depunerea online a declaratiei? Pentru aplicarea bonificatiei este necesar sa se achite doar impozitele aferente veniturilor realizate in 2019 sau trebuie sa se achite si impozitele aferente veniturilor estimate pentru anul 2020 si declarate in Declaratia unica a anului 2020?
Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga:
Potrivit art II din Ordonanta de urgenta nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale:
,, (1) Prin derogare de la dispozitiile art. 121 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul impozitului pe venit, contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate pentru veniturile realizate in anul 2019, pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, daca declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prevazuta la art. 122 din aceeasi lege se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se acorda urmatoarele bonificatii:
a) pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv;
b) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.
(2) Bonificatia prevazuta la alin. (1) lit. b) se acorda numai daca este indeplinita conditia de acordare a bonificatiei prevazuta la alin. (1) lit. a), caz in care se aplica ambele bonificatii.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(3) Bonificatia se determina de contribuabil si se evidentiaza in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificarii ulterioare. Obligatiile fiscale de plata se determina prin diminuarea obligatiilor fiscale datorate cu valoarea bonificatiei.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) sunt aplicabile si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in cazul persoanelor fizice care au optat in anul 2019 pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din aceeasi lege. Contribuabilii pot beneficia de bonificatiile prevazute la alin. (1) prin completarea si depunerea
Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. (1).
(5) Bonificatiile prevazute la alin. (1) se acorda numai in situatia in care obligatiile fiscale anuale de plata, reprezentand impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, se sting integral prin plata sau compensare, pana la 30 iunie 2020 inclusiv.
(6) Contribuabilii care au depus Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate in anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fara acordarea bonificatiilor prevazute la alin. (1), pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaratii rectificative pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea conditiilor prevazute la alin. (1).
(7) In cazul in care plata obligatiilor fiscale anuale datorate pentru anul 2019 a fost efectuata pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sau ulterior acestei date, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2020 inclusiv, aceasta se ia in considerare pentru acordarea bonificatiilor in conditiile prevazute la alin. (1). Pentru sumele achitate in plus fata de obligatiile fiscale de plata aferente anului 2019 se aplica in mod corespunzator prevederile art. 167 sau 168, dupa caz, din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare’’.
Avand in vedere aceste prevederi legale de la alin 4, de bonificatii beneficiaza si contribuabilii care au numai obligatia depunerii declaratiei prevazute la art 120 din Codul fiscal (cei care completeaza numai capitolul II,, Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate’’, cum este si situatia dumneavoastra)’’.
Potrivit pct 4 din Ordinul ANAF nr. 139/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, modificat prin Ordinul ANAF 1107/2020:
,,4. Persoanele fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal, pentru anul 2019 si care aplica bonificatia/bonificatiile prevazuta (e) la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020, completeaza formularul dupa cum urmeaza:
- bifeaza, la lit. B «Date privind sectiunile completate», la capitolul I din formular, casuta «Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal» si casuta aferenta subsectiunii 2 «Sumarul obligatiilor datorate de persoanele fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal, precum si de persoanele fizice care au optat in anul 2019 pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 148 alin. (3), respectiv art. 180 din Codul fiscal» de la sectiunea 5 «Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate, pentru anul fiscal 2019»;
- completeaza exclusiv rubricile corespunzatoare subsectiunii 2 de la sectiunea 5 de la capitolul I din formular.’’
Asadar, trebuie sa procedati conform instructiunilor de mai sus, iar pentru a beneficia de bonificatia de 5% trebuie sa platiti pana la 30.06.2020 impozitul si contributiile aferente anului 2019.
In cazul in care platiti integral aceste sume pana la 30.06.2020 si depuneti online declaratia unica, mai beneficiati de o bonificatie de 5% din sumele datorate.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
ANAF a publicat NOILE modele de Formulare 205, 207 si 230Completarea Declaratiei Unice 2020: 5 Intrebari cu raspuns de la specialistii ANAFCompletarea Declaratiei Unice. CAS si CASS peste plafon in anul anteriorDeclaratia 112 - PDF-ul inteligent a fost actualizatRaspunsuri ANAF pentru completarea Declaratiei Unice in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independenteUltimele articole
Implicatii declarative in cazul suspendarii activitatii independenteDeclaratia Unica 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din activitati independente impuse la norma de venitReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri. Ce s-a schimbat incepand cu 1 ianuarie 2021?ANAF: Contribuabilii pot depune Declaratia Unica fara documentele doveditoare ale veniturilorDECLARATIA UNICA 2020. ANAF a actualizat PDF-ul inteligentArticole similare
Intreprinderile individuale care au depasit pragul de 100.000 euro in 2022 trebuie sa treaca la sistemul real prin depunerea D212Formulare pentru impozitul pe venit, in 2019Noi obligatii fiscale. Ce declaratii se depun la 27 maiDeclararea veniturilor obtinute in Romania. Cine are aceasta obligatie?Cum plateste PFA asigurarile de sanatate?Ultimele articole
NORME DE VENIT 2025. LISTELE pe judeteMEGA OFERTELE lunii decembrie de la R&S! Titluri de fiscalitate reduse cu pana la 75% si transport GRATUITPFA norma de venit. Cum se calculeaza plafonul de 25.000 euro in 2024?Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?Calendar ANAF. Declaratii fiscale cu scadenta pe 29 februarie 2024Articole similare
Precizari ANAF privind E-Transport: NU se va impune nicio o taxa suplimentara contribuabililorVa fi simplificata procedura de infiintare a firmelor. In cazul dizolvarii, verificarea datoriilor de catre ANAF se face in 15 zileDeclaratia 207: Cine o depune, termen si model de formularANAF a intensificat in sem. I 2022 verificarile documentare pentru stabilirea corecta a situatiei fiscale a contribuabililorGhid util in 2023 pentru persoanele fizice care trebuie sa isi stabileasca rezidenta fiscala. Ce amenzi risca cei care nu respecta legislatia?Ultimele articole
Contract de inchiriere. Obligatii fiscale importanteVenituri din dividende. Ce schimbari se aplica in 2025 in privinta CASS pentru persoanele fiziceImpozit pe profit. 5 modificari importante ce impacteaza impozitul in 2024 -2025Casa de marcat in 2025. PFA-urile au obligatia utilizarii caselor de marcat electronice?Impozitul pe venit. Cine NU mai este scutit de la plata impozitul pe venit in 2025Sfaturi de la experti
Refacere instalatie electrica. Inregistrare cheltuieli
Intrebare: Suntem o firma de comert cu amanuntul (codul CAEN 4711) si am avut un incendiu in locatie, cauzat de un cablu electric defect. Va rugam sa ne precizati care sunt inregistrarile contabile ocazionate de refacerea instalatiei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Deductibilitate ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare: Societatea noastra a avut un contract cu un furnizor de prestari servicii (constructor) caruia i s-au platit facturi de avans in suma de 800.000 lei. Totodata, i s-a retinut pentru fiecare factura emisa (serviciu prestat) garantia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie
Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie
[INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?
D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025
SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA