Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a publicat NOILE modele de Formulare 205, 207 si 230

11-Aug-2020
28452

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta publicarea noilor formulare 205, 207 si 230, in sectiunea ”formulare fiscale si ghid de completare”.

NOILE Formulare 205 si 207

OPANAF nr. 48/2019 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 38 din 15.01.2019.

  • Formularul 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit (OPANAF 48/2019).

Pentru a descarca soft A, actualizat in data de 22.01.2019, click AICI<<

Pentru a descarca soft J, actualizat in data de 20.01.2019, click AICI<<

Pentru a vedea Anexa validari, click AICI<<

Formularul se completeaza electronic.

Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, pentru venituri din: dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, pensii, premii, jocuri de noroc, alte surse.

Declaratia se depune si de intermediarii/societatile de administrare a investitiilor/societatile de investitii autoadministrate pentru castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, cu exceptia veniturilor neimpozabile. 

Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro. Program.

Durata de completare: 9 minute. 

Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare administrarii impozitului pe venit si a contributiilor sociale, pe baza informatiilor declarate de platitorii de venit. 

  • Formularul 207 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti (OPANAF 48/2019).

Pentru a descarca soft A, actualizat in 23.01.2019, click AICI<<

Pentru a descarca soft J, click AICI<<

Pentru a vedea Anexa validari, click AICI<<

Formularul se completeaza electronic.

Se completeaza si se depune de catre platitorii de venit prevazuti la art.224, alin.(1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal prevazuta la art.224, alin.(2) din Codul fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state. Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state. 

Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro. Program.

Durata de completare: 11 minute. 

Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare administrarii impozitelor, taxelor si contributiilor, pe baza informatiilor declarate de platitorii de venit.

NOUL Formular 230

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat un material informativ despre completarea si depunerea formularului 230, “Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat”. 

Formularul 230 se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2020 de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru: 


- sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii,
- sustinerea unitatilor de cult,
- acordarea de burse private.

Pentru a descarca soft A, actualizat in 27.03.2020, click AICI<<

Pentru a descarca soft J, actualizat in 05.03.2020, click AICI<<

Pentru a vedea Structura C230, actualizata in 27.03.2020, click AICI<<

Atentie!
Declaratia 230 a fost modificata de mai multe ori in ultima perioada, iar varianta oficializata prin Ordinul nr.614/2020 a adus cateva noutati, dupa cum urmeaza:

-persoana fizica poate opta pentru distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru aceiasi beneficiari pentru o perioada de 2 ani prin bifarea casutei corespunzatoare din cerere. 
-in cazul optiunii pentru o perioada de 2 ani, in anul urmator persoana fizica nu mai depune cererea, distribuirea efectuandu-se de organul fiscal pentru aceiasi beneficiari, la nivelul plafonului admis de lege, fie in aceeasi suma daca aceasta a fost completata, fie in mod egal. 
Cererea va putea fi reinnoita dupa expirarea perioadei de 2 ani. 

COMPLETAREA formularului 230 (prevazut de Ordinul ANAF 614/2020 )

Sectiunea I din formular se completeaza cu datele de identificare ale contribuabilului 
Sectiunea II se completeaza de persoanele fizice care, in anul 2019, au realizat in Romania venituri din :

-salarii si asimilate salariilor, 
- pensii,
- activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa, astfel:

a) pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 dispun asupra destinatiei sumei reprezentand: -
2% din impozitul pe venit aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii; sau 
- 3,5% din impozitul aferent perioadei, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii;

b) pentru perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2019 dispun asupra destinatie unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. 

Sectiunea III se completeaza de persoanele fizice care, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, au realizat venituri din: 

- activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit,
- drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real,
- cedarea folosintei bunurilor, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, pentru contractele in lei (articolele123 alin.4, 123^1 alin.3 din Codul fiscal), sau pe baza normelor de venit, si care dispun asupra destinatie unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Persoanele fizice care opteaza pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private completeaza formularul "Anexa nr. ....... la Cerere privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii/Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".
In aceasta situatie se completeaza corespunzator casutele prevazute in formularul 230 cu numarul anexelor completate si depuse impreuna cu acesta. 

DEPUNEREA formularului 230 

Formularul se depune impreuna cu anexele completate, dupa caz: 
- in format hartie, direct la registratura organului fiscal competent* sau prin posta, cu confirmare de primire sau,
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta, inclusiv prin Spatiul Privat Virtual. *
*organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania; - organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania.

In cazul formularelor 230 inregistrate la organul fiscal pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a noului model aprobat prin Ordinul ANAF 614/2020, optiunea contribuabililor referitoare la directionarea unei sume din impozitul anual datorat, incepand cu anul 2019, ramane valabila. 

Formularele 230 aprobate prin Ordinul ANAF 50/2019 si prin Ordinul ANAF 147/2020 si, de asemenea, de Ordinul ANAF 614/2020 pot fi completate si depuse in continuare la organul fiscal pana la data de 25 mai 2020 inclusiv. 

 

Citeste si Aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 si modificarea unor prevederi contabile. NOUTATI!

 

Citeste si Declaratia Unica 2020. Mod corect de completare si greseli frecvente. Recomandari

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "ANAF a publicat NOILE modele de Formulare 205, 207 si 230":
Rating:

Nota: 2.75 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016