Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declararea si plata impozitului pe dividendele interimare neplatite pana la sfarsitul exercitiului

22-Ian-2020
14964

O societate a aprobat acordarea de dividende interimare la 30.09 2019 in suma de 500.000 lei, pentru care a depus situatii financiare interimare in 30 de zile de la aprobarea AGA. A retinut la sursa impozitul aferent de 25.000 lei, nota contabila 456 = 446 25.000.

Dividendele insa nu au fost platite integral pana la 31.12.2019, fiind platite urmatoarele sume:

- in luna noiembrie 60.000 lei - pentru care a declarat in Declaratia 100 si achitat impozitul pe dividende aferent la data de 20 decembrie in suma de 3158 lei,

- in luna decembrie a fost platita actionarilor efectiv suma de 80.000 lei net , careia ii revine un impozit de 4211 lei.

Care este cuantumul impozitului pe dividende ce se va declara si plati pana la data de 25 ianuarie 2020: se va declara si plati diferenta de impozit pana la concurenta sumei de 25.000 lei - cat a fost retinut pentru suma distribuita de 500.000 lei sau doar impozitul aferent sumei platite efectiv in decembrie. Dar in Declaratia 205 ce se va declara?

Cum se va regulariza din punct de vedere contabil si fiscal aceasta situatie ?

Raspunsul specialistului

Repartizarea trimestriala a profitului realizat in anul curent reglementata prin Legea nr. 163/2018 si Omfp nr. 3067/2018 se poate efectua optional, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a asociatilor.

Veniturile sub forma de dividende se impun in anul 2019 cu o cota de 5% din suma acestora, iar impozitul este final. Obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii lui ii revine persoanei juridice, odata cu achitarea dividendelor catre asociati. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata sumelor de aceasta natura. Declararea impozitului se face in timpul exercitiului prin formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs, aprobat prin Opanaf nr 587/2016 cu ultima modificare aprobata de Opanaf nr. 3105/2018, unde se selecteaza obligatia de plata (impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice) pentru sumele aferente dividendelor platite in cursul anului (corespunzatoare exercitiului precum si cele aferente altor exercitii anterioare).

Formularul se depune pana la 25 decembrie 2019 pentru impozitul retinut in noiembrie, iar pentru impozitul retinut in decembrie declararea se efectueaza pana la 25 ianuarie 2020.

In ceea ce priveste speta prezentata de d-voastra, aceea privind dividendele interimare distribuite in cursul exercitiului 2019, dar care nu au fost achitate asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, art. 97 alin. (7) din Codul fiscal prevede ca ”impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator…”.

Daca hotarati sa platiti diferenta de dividende in anul 2020 se va efectua inregistrarea:

456 ”Decontari cu asociatii privind capitalul” = 5121 ”Conturi la banci in lei” cu suma de 335.000 lei (500.000 – 25.000 – 140.000).

Potrivit prevederilor art. 67, alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmeaza sa se efectueze prin situatiile financiare anuale, iar plata diferentelor rezultate din regularizare ”… se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.”

De asemenea, regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar 2019 se face in anul 2020 dupa aprobarea situatiilor financiare ale anului 2019.

Pentru impozitul retinut din sumele datorate de natura dividendelor, se depune si formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” aprobat prin Opanaf 48/2019, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (2020 pentru anul 2019).

Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale. Desi formularul 205 nu face trimitere ”situatii financiare interimare” la completarea coloanelor se indica ”totalul veniturilor, sumelor, impozitului …dintr-un an fiscal”.

Pana la aprobarea unui formular actualizat, consideram ca atat in formularul 100 cat si in formularul 205 trebuie declarata intreaga suma privind impozitul pe veniturile din dividende retinuta, respectiv 25.000lei.

Numai pentru sumele reprezentand impozitul pe dividendele interimare, avand in vedere prevederile din Instructiunile de completare ale D 205 aprobata prin Opanaf nr. 48/2019, formularul se completeaza astfel:

- la rd. 7 dividende distribuite (ct. 457 inainte de impozitare) = 500.000 lei

- la rd. 8 dividende platite = 140.000 lei

- la rd. 9 baza de calcul impozit, adica sumele distribuite = 500.000 lei

- la rd. 10 impozitul retinut (5% aplicat asupra sumelor brute) = 25.000 lei.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016