Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Declararea si plata impozitului pe dividendele interimare neplatite pana la sfarsitul exercitiului

22-Ian-2020
3005

O societate a aprobat acordarea de dividende interimare la 30.09 2019 in suma de 500.000 lei, pentru care a depus situatii financiare interimare in 30 de zile de la aprobarea AGA. A retinut la sursa impozitul aferent de 25.000 lei, nota contabila 456 = 446 25.000.

Dividendele insa nu au fost platite integral pana la 31.12.2019, fiind platite urmatoarele sume:

- in luna noiembrie 60.000 lei - pentru care a declarat in Declaratia 100 si achitat impozitul pe dividende aferent la data de 20 decembrie in suma de 3158 lei,

- in luna decembrie a fost platita actionarilor efectiv suma de 80.000 lei net , careia ii revine un impozit de 4211 lei.

Care este cuantumul impozitului pe dividende ce se va declara si plati pana la data de 25 ianuarie 2020: se va declara si plati diferenta de impozit pana la concurenta sumei de 25.000 lei - cat a fost retinut pentru suma distribuita de 500.000 lei sau doar impozitul aferent sumei platite efectiv in decembrie. Dar in Declaratia 205 ce se va declara?

Cum se va regulariza din punct de vedere contabil si fiscal aceasta situatie ?

Raspunsul specialistului

Repartizarea trimestriala a profitului realizat in anul curent reglementata prin Legea nr. 163/2018 si Omfp nr. 3067/2018 se poate efectua optional, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a asociatilor.

Veniturile sub forma de dividende se impun in anul 2019 cu o cota de 5% din suma acestora, iar impozitul este final. Obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii lui ii revine persoanei juridice, odata cu achitarea dividendelor catre asociati. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata sumelor de aceasta natura. Declararea impozitului se face in timpul exercitiului prin formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs, aprobat prin Opanaf nr 587/2016 cu ultima modificare aprobata de Opanaf nr. 3105/2018, unde se selecteaza obligatia de plata (impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice) pentru sumele aferente dividendelor platite in cursul anului (corespunzatoare exercitiului precum si cele aferente altor exercitii anterioare).

Formularul se depune pana la 25 decembrie 2019 pentru impozitul retinut in noiembrie, iar pentru impozitul retinut in decembrie declararea se efectueaza pana la 25 ianuarie 2020.

In ceea ce priveste speta prezentata de d-voastra, aceea privind dividendele interimare distribuite in cursul exercitiului 2019, dar care nu au fost achitate asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, art. 97 alin. (7) din Codul fiscal prevede ca ”impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator…”.

Daca hotarati sa platiti diferenta de dividende in anul 2020 se va efectua inregistrarea:

456 ”Decontari cu asociatii privind capitalul” = 5121 ”Conturi la banci in lei” cu suma de 335.000 lei (500.000 – 25.000 – 140.000).

Potrivit prevederilor art. 67, alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmeaza sa se efectueze prin situatiile financiare anuale, iar plata diferentelor rezultate din regularizare ”… se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.”

De asemenea, regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar 2019 se face in anul 2020 dupa aprobarea situatiilor financiare ale anului 2019.

Pentru impozitul retinut din sumele datorate de natura dividendelor, se depune si formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” aprobat prin Opanaf 48/2019, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (2020 pentru anul 2019).

Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale. Desi formularul 205 nu face trimitere ”situatii financiare interimare” la completarea coloanelor se indica ”totalul veniturilor, sumelor, impozitului …dintr-un an fiscal”.

Pana la aprobarea unui formular actualizat, consideram ca atat in formularul 100 cat si in formularul 205 trebuie declarata intreaga suma privind impozitul pe veniturile din dividende retinuta, respectiv 25.000lei.

Numai pentru sumele reprezentand impozitul pe dividendele interimare, avand in vedere prevederile din Instructiunile de completare ale D 205 aprobata prin Opanaf nr. 48/2019, formularul se completeaza astfel:

- la rd. 7 dividende distribuite (ct. 457 inainte de impozitare) = 500.000 lei

- la rd. 8 dividende platite = 140.000 lei

- la rd. 9 baza de calcul impozit, adica sumele distribuite = 500.000 lei

- la rd. 10 impozitul retinut (5% aplicat asupra sumelor brute) = 25.000 lei.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Declararea si plata impozitului pe dividendele interimare neplatite pana la sfarsitul exercitiului":
Rating:

Nota: 3.42 din 6 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Erori contabile. Cum se face corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare si raportarile anuale
  • Conform Agentiei National de Administrare Fiscala, corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale se poate efectua doar in conditiile Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Situatiile financiare...» citeste mai departe aici

 • Obligatii si sanctiuni noi referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor
  • Legea nr. 129/2019 din 21 iulie 2019, privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, a adus modificari importante in materie de prevenire si combatere a spalarii banilor. Confiscarea unor sume de bani sau retragerea avizelor sau a autorizatiilor, doar cateva dintre sanctiunile nerespectarii legii. Pentru a scapa de sanctiunile dure sau chiar de amenzile usturatoare, care pot ajunge si pana la sute de mii de lei, comanda lucrarea pe stick Prevenirea si combaterea spalarii banilor....» citeste mai departe aici

 • Declaratia Unica 2020. ANAF reaminteste care este termenul de depunere
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala reaminteste contribuabililor ca termenul de depunere a Declaratiei Unice este 25 mai 2020, fata de 15 martie – cat fusese stabilit anterior. Contribuabilii persoana fizica vor depune Declaratia Unica atat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2019, cat si pentru estimarea obligatiilor datorate pentru anul 2020. Cine are obligatia completarii si depunerii Declaratiei Unice? Declaratia...» citeste mai departe aici

 • Contabilitatea in partida dubla. Registre si formulare obligatorii ale operatorilor economici
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid oficial cu privire la utilizarea documentelor financiar-contabile si intocmirea raportarilor anuale. Ghidul se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla, dupa caz. Intr-un articol anterior am discutat despre normele generale, formularele financiar-contabile si registrele...» citeste mai departe aici

 • Informatia inseamna putere: afla tot ce trebuie sa stii despre cum sa incepi propria afacere
  • Schimbarile sociale din ultimii zece, poate chiar douazeci de ani au influentat enorm felul in care azi ne raportam la viata cotidiana. Generatia nativilor digitali, cum mai este denumita generatia persoanelor nascute dupa 1990 este total diferita de ceilalti. Ei au fost primii care au utilizat retelele sociale sau tehnologia mobila avand independenta proprie si foarte multa determinare. Nativii digitali stiu foarte bine ce isi doresc, astfel si angajatorii trebuie sa inteleaga cum ii pot atrage...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016