
Raportul Special
realizat de specialisti
In Monitorul Oficial nr. 44, partea I, din 22 ianuarie 2020, a fost publicat Ordinul nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare. Tot acest Ordin cuprinde si instructiunile privind completarea formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat"
Asadar, in cele ce urmeaza, redam instructiule asa cum au fost ele stabilite prin Ordinul nr. 147/2020.
Instructiunile privind completarea formularului 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat"
Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza urmatoarele venituri din Romania:
- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente/activitati agricole, impuse pe baza de norma de venit;
- venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Contribuabilii completeaza formularul in urmatoarele situatii:
a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform legii si solicita restituirea acestora;
b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.
Termen de depunere este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii.
Citeste si:
Este OFICIAL! Formularul 230 s-a modificat prin Ordinul nr. 147/2020
Formularul se completeaza in doua exemplare:
- originalul se depune, dupa caz, la:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fara domiciliu fiscal in Romania;
- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.
1. Formularul se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind corect, complet si cu buna- credinta informatiile prevazute de formular.
2. Persoanele fizice care opteaza pentru directionarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private completeaza in mod corespunzator formularul "Anexa nr. . . . la Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat".
in aceasta situatie se completeaza corespunzator casutele prevazute in formularul 230 cu numarul anexelor completate si depuse impreuna cu acesta.
3. Cererea se depune impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
4. Formularul "Anexa nr. . . . . . . . . . . la Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat" se depune numai cu formularul 230.
5. Formularul se pune gratuit la dispozitia contribuabilului, la solicitarea acestuia.
6. Formularul poate fi depus si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
In rubrica "Anul" se inscrie anul pentru care se completeaza formularul, cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2019).
1. in caseta "Cod numeric personal/Numar de identificare fiscala" se inscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
2. in rubricile "Nume" si "Prenume" se inscriu numele si prenumele contribuabilului.
3. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
1. Bursa privata - casuta se bifeaza de catre contribuabilii care au efectuat cheltuieli in cursul anului de raportare cu burse private conform legii si solicita restituirea acestora.
1.1. Contract nr. /data - se inscriu numarul si data contractului privind acordarea bursei private.
1.2. Suma platita (lei) - se inscrie suma platita de contribuabil in cursul anului de raportare pentru bursa privata.
1.3. Documente de plata nr. /data - se inscriu numarul si data documentelor care atesta plata bursei private.
1.4. Contribuabilii vor prezenta organului fiscal competent, in copie cu mentiunea "conform cu originalul", contractul privind bursa privata, precum si documentele de plata pentru aceste burse.
2. Sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult - casuta se bifeaza de catre contribuabilii care solicita virarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult.
2.1. Casuta "Optiune privind distribuirea sumei pentru o perioada de 2 ani"- se bifeaza in cazul in care contribuabilul solicita prin cerere distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul datorat pentru acelasi beneficiar pentru o perioada de 2 ani. Solicitarea poate fi reinnoita dupa expirarea perioadei de 2 ani.
2.2. Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult - se inscrie codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult pentru care se solicita virarea sumei.
2.3. Denumire entitate nonprofit/unitate de cult - se inscrie denumirea completa a entitatii nonprofit/unitatii de cult.
2.4. Cont bancar (IBAN) - se completeaza codul IBAN al contului bancar al entitatii nonprofit/unitatii de cult.
2.5. Suma - se completeaza cu suma solicitata de contribuabil a fi virata in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult.
2.6. in situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu va completa rubrica "Suma", caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa, conform legii.
2.7. Daca suma solicitata a se vira catre entitatea nonprofit/unitatea de cult, cumulata cu suma platita pentru bursa privata, depaseste plafonul de 3,5% din impozitul anual, atunci suma totala luata in calcul este limitata la nivelul acestui plafon, avand prioritate cheltuielile efectuate in cursul anului de raportare cu bursa privata.
1. Se completeaza numai in cazul in care directionarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private se realizeaza prin imputernicit, desemnat potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. in caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
3. in rubrica "Nume, prenume/Denumire" se inscriu, dupa caz, numele si prenumele imputernicitului sau denumirea acestuia.
4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Noi obligatii fiscale. Ce declaratii se depun la 27 maiGhid ANAF de completare si depunere a Declaratiei 230. Categorii de contribuabiliDeclaratia 230 in 2023: Cum se completeaza formularul?Calendar fiscal ANAF: Ce declaratii depunem in mai 2016?O depunere mai rapida a formularelor. Ce solutie a gasit ANAFUltimele articole
FORMULAR 230. Beneficiarii sumei de 3,5% trebuie sa indeplineasca o conditie importantaFORMULAR 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venitModificari IMPORTANTE cu privire la redirectionarea a 3,5% din impozitul anual 2024, propuse de ANAFReminder ANAF! 25 mai, termen limita pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul anual -formularul 230Acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit. FORMULAR 230Articole similare
Indrumare privind obligatiile fiscale: ANAF SUSPENDA intalnirile cu contribuabilii (martie 2020)Se modifica ORDINUL NR. 147/2020: Notificarea privind depunerea Formularul 230 va fi intarziata(Proiect de Ordin)Este OFICIAL - Ordinul nr. 15/2021. NOUL model de Formular 230Articole similare
Exclusiv de la ANAF: Modelul Formularului pentru declaratia unicaOrdinul 2538/2023: Din 14 septembrie 2023 se aplica noile INSTRUCTIUNI DE COMPLETARE a Ordinului de plata pentru Trezoreria StatuluiANAF a modificat Declaratia 208 prin Ordinul 1081/2022. Noi INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREProiect: ANAF modifica declaratiile 010 si 700 in contextul abrogarii impozitului specific prin OG 16/2022Formularul 100 s-a modificat prin OpANAF 1703/2014Ultimele articole
D205 in 2025. ANAF a modificat, prin Ordinul 102/2025, modelul formularului. INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREImpozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi INSTRUCTIUNI DE COMPLETAREDeclaratia Unica in 2025. Ce modificari sunt aduse de ANAF si cum arata noul model de formularProiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205Declaratia 040. Termen depunere si INSTRUCTIUNI DE COMPLETARESfaturi de la experti
Inregistrare in contabilitate raport evaluare teren
Intrebare: Avem un teren intravilan cumparat in anul 2019. In octombrie 2024 se face un raport de evaluare cu scopul de a se estima valoarea de piata a terenului. Acest raport de evaluare trebuie sa fie inregistrat in contabilitate? Daca da,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Taxe PFA. CAS si CASS de platit in cazul PFA-urilor care au avut pierderi fiscale
Impozitul minim pe cifra de afaceri in 2025. Atentie la depunerea D177 si la sponsorizari [VIDEO]
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Raportare SAF-T si D406. Cum se completeaza sectiunea Produse
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA