ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit
Acest ghid se adreseaza persoanelor fizice care au realizat in anul 2024 venituri din salarii si asimilate salariilor si opteaza, in anul 2025, sa redirectioneze suma reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
Entitatile nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, precum si unitatile de cult beneficiaza de sumele reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, daca la momentul platii acestora, de catre organul fiscal sau de catre angajatorul/platitorul de venit, figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Registrul este public, potrivit legii, poate fi consultat pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la sectiunea Servicii online, subsectiunea Registre. Sumele primite din impozitul anual datorat sunt folosite in scopul desfasurarii activitatilor nonprofit.
Inscrierea in registru se solicita de catre entitatea nonprofit/unitatea de cult prin depunerea formularului 163 Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Cum poate fi redirectionat impozitul pe venit
Persoanele fizice pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor1 pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult.
In aceasta situatie persoanele fizice completeaza si depun formularul 2302 Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
Persoanele fizice pot opta pentru directionarea acestei sume pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult. In aceasta situatie contribuabilii completeaza in mod corespunzator formularul Anexa nr.... la Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
Cererea se depune, dupa caz, impreuna cu anexele completate. In cerere se completeaza corespunzator casutele prevazute la sfarsitul formularului 230, cu numarul anexelor completate si depuse impreuna cu acesta.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDiferenta intre modelul de calcul al indemnizatiilor neimpozabile din concedii medicale (coduri 08, 09, 15, 17) cu modelul de calcul utilizat pentru facilitatile fiscale Va multumesc pentru raspuns. As dori sa clarific daca nu se procedeaza similar cu modul de calcul pentru partea din impozitul pe venit scutita in cazul facilitatilor IT (abrogate...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulObligatii TVA AIC autoturism O firma inregistrata in scopuri de tva in Romania achizitioneaza un autoturism de la o persoana fizica din Germania. Care sunt implicatiile din punct de vedere al tva? Autoturismul...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDecontare ochelari conducator auto Referitor la decontarea ochelarilor de catre angajator: am citit celelalte intrebari si raspunsuri si imi sunt de ajutor. Am insa o intrebare suplimentara: noi suntem o firma de...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCe se intampla cu voucherele de vacanta daca salariatul pleaca de la angajator sau nu le utilizeaza? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReguli de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real Inteleg ca tva-ul este nedeductibil sau neutru? Il impozitez fiind nedeductibil sau nu tin cond de plata acestuia, nu iau in considerare sumele efectiv platite? Aceeasi intrebare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
De asemenea, persoanele fizice pentru care impozitul pe venitul realizat se retine la sursa pot opta cu acordul angajatorului/platitorului de venit, printr-un inscris incheiat cu acesta, pentru calcularea, retinerea, declararea si plata sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor catre beneficiari, pana la termenul de plata a impozitului.
Aceasta optiune ramane valabila pe perioada prevazuta in inscrisul incheiat intre parti, incepand cu veniturile realizate in luna exercitarii optiunii, dar nu mai mult de 2 ani fiscali consecutivi, pentru aceiasi beneficiari si poate fi reinnoita dupa expirarea perioadei respective. In acest interval contribuabilul poate renunta la optiunea privind distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit sau poate schimba beneficiarii pentru care a optat anterior3.
Ce este Formularul 230
FORMULARUL 230 este "Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor".
Cine completeaza Formularul 230
Contribuabilii persoane fizice completeaza formularul in urmatoarele situatii:
a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform legii, si solicita restituirea acestora;
b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand pana la 3,5 % din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.
Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si care nu au optat la angajator/platitorul de venit pentru distribuirea prin retinerea la sursa a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit.
Formularul se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora.
In cazul in care directionarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private se realizeaza prin imputernicit atunci in formularul 230 se completeaza si sectiunea nr. III. Date de identificare a imputernicitului.
Pana cand se depune Formularul 230
In anul 2025, Formularul 230 se depune pana la data de 26 mai inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Cum poate fi obtinut Formularul 230
Formularul poate fi obtinut gratuit, de la sediile organelor fiscale sau accesand portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, astfel:a) sectiunea Asistenta contribuabili, subsectiunea Declararea obligatiilor fiscale, rubrica Toate formularele, cu explicatii;
b) formularul PDF inteligent - sectiunea Servicii online, subsectiunea Descarcare declaratii electronice, rubrica Descarcare declaratii electronice.
Cum poate fi depus Formularul 230
Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, impreuna cu anexele completate, se poate depune astfel:
a) De persoana fizica, prin intermediul portalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala www.anaf.ro, accesand serviciul Spatiul Privat Virtual5:
Pentru inregistrarea ca utilizatori ai serviciului Spatiului Privat Virtual, contribuabilii pot accesa link-ul: Inregistrare persoane fizice (https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic).
Serviciul Spatiul Privat Virtual este un serviciu gratuit care poate fi accesat de persoanele fizice prin autentificarea cu:
- credentiale de tip nume utilizator si parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP;
- certificat digital calificat.
In situatia in care se doreste depunerea formularului 230 prin serviciul Spatiul Privat Virtual se va accesa portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, sectiunea Depunere declaratie unica si alte formulare SPV PF.
b) Formularul 230 se poate depune si in format hartie, personal sau prin imputernicit, la registratura organului fiscal competent, sau se poate transmite prin posta:
in cazul in care formularul se depune in format hartie, acesta se completeaza in doua exemplare. Un exemplar se va pastra de catre organul fiscal iar celalalt se va pastra de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.
c) De entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara prin intermediul Situatiei centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230, transmisa, prin mijloace electronice de transmitere la distanta
Contribuabilii pot opta pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii/unitatea de cult beneficiara a sumei.
Situatia centralizatoare se genereaza din formularul electronic al Cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prin exercitarea optiunii entitate nonprofit/unitate de cult disponibila la deschiderea formularului.
Pentru a vedea continuarea GHIDULUI, dar si cum se completeaza Formularul 230, click AICI»
Sursa: ANAF