Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Regularizarea contributiilor sociale pentru anul 2017 ? a fost publicata procedura

09-Aug-2018
1579

Avand in vedere modificarile legislative cu privire la contributiile sociale introduse in anul 2018 prin O.U.G. nr. 18/2018, acest act normativ prevede si dispozitii tranzitorii pentru aplicarea noilor reglementari. Astfel, la art. II alin. (5) din aceasta ordonanta s-a stabilit ca, pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contributiile sociale obligatorii sunt cele in vigoare in perioada careia ii sunt aferente veniturile, iar pentru regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt aplicabile reglementarile legale in vigoare in respectiva perioada. 

Astfel, pentru veniturile realizate in anul 2017, stabilirea si regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice se realizeaza de organul fiscal central competent prin emiterea unei decizii de impunere, pe baza datelor declarate de contribuabili in declaratia privind veniturile realizate din Romania (formular 200), declaratia privind veniturile realizate din strainatate (formular 201) sau in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, Capitolul I „Date privind veniturile realizate in anul 2017”, dupa caz. 

Prin OANAF nr. 1701/2018, publicat in M.Of. nr. 672 din 02.08.2018, a fost aprobata Procedura de stabilire si de regularizare a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice.

Procedura cuprinsa in Anexa nr. 1 la OANAF 1701/2018 se aplica pentru stabilirea si regularizarea:

1. contributiei de asigurari sociale datorata pentru anul fiscal de referinta de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente determinate in sistem real, si anume:
- venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii;
- venituri din profesii liberale;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

In vederea identificarii persoanelor fizice care datoreaza contributia de asigurari sociale in anul fiscal de referinta, organul fiscal central competent stabileste lista contribuabililor care au realizat venituri din activitati independente, determinate in sistem real, pe baza declaratiei privind venitul realizat (formularele 200 si 201) sau a declaratiei unice depuse de contribuabili, potrivit legii.

2. contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri:

- venituri din activitati independente (venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, venituri din profesii liberale si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente);
- venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- investitii;
- venituri din alte surse.

Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal de referinta se realizeaza pe baza declaratiilor de venit ((formularele 200 si 201))/declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I depuse de contribuabili, precum si pe baza declaratiilor depuse de platitorii de venituri (formular 205).

Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul fiscal de referinta se realizeaza si pentru contribuabilii care au depus declaratii privind venitul estimat/norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.

Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale/ contributiei de asigurari sociale de sanatate se face prin decizie de impunere de catre organul fiscal competent. Prin decizia de impunere se efectueaza si regularizarea contributiilor prin scaderea din contributia anuala datorata a sumelor reprezentand plati anticipate. Modelul si continutul formularului 631 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari sociale" au fost, de asemenea aprobate prin OANAF 1701/2018.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Regularizarea contributiilor sociale pentru anul 2017 ? a fost publicata procedura":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la experti© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016