Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariat temporar. Cheltuieli efectuate de utilizator. Deductibilitate

09-Mai-2011
8333
Problema:
Am un contract de punere la dispozitie de forta de munca temporara (societatea noastra foloseste personal pus la dispozitie de o societate de profil - gen leasing de personal). Deci aceasta forta de munca de care dispunem nu este pe statele noastre de salarii, noi achitand valoarea facturii catre furnizor, iar furnizorul le achita salarii, tichete de masa etc si controlul de medicina muncii initial - de la semnarea contractului.


Intrebare: sunt deductibile cheltuielile cu echipametul de protectie, echipament de lucru, controlul medical periodic (nu cel initial care e inclus in valoarea facturii furnizorului) pentru persoane care nu sunt salariatii nostri, dar lucreaza la locatiile noastre, in baza acestui contract de punere la dispozitie de forta de munca?

Solutie:
Munca temporara, potrivit art.87 alin.(1) din Codul muncii , este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma

Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara, cat si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
Utilizatorul este persoana fizica sau juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea careia munceste temporar un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.

In relatia formata din agentul de munca temporara, salariatul temporar si utilizator exista doua contracte.
Unul incheiat intre agentul de munca temporara si utilizator, numit contract de punere la dispozitie, de natura comerciala, mai exact contract comercial de prestari servicii si un contract individual de munca incheiat intre agent si salariatul temporar.
Prin urmare, intre utilizator si salariatul temporar nu exista raporturi contractuale de dreptul muncii. Insa, conform art. 97 alin. (1) din Codul muncii , pe parcursul misiunii utilizatorul raspunde pentru asigurarea conditiilor de munca pentru salariatul temporar, in conformitate cu legislatia in vigoare. De aceea, utilizatorul are obligatia sa asigure salariatului temporar echipamentul de lucru, echipamentul de protectie.

In ceea ce priveste obligatia de asigura controlul medical periodic, aceasta cade in sarcina agentului de munca temporara avand in vedere calitatea sa de angajator al salariatului temporar. In acest sens, art. 7 din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor stabileste ca angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt, potrivit art. 8 alin. (1) din acelasi act normativ, examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.

In consecinta, in baza art. 97.alin.(1) din Codul muncii , utilizatorul are obligatia sa asigure salariatului temporar echipamentul de lucru si echipamentul de protectie, insa, controlul medical periodic cade in sarcina agentului de munca temporara.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Cheltuielile efectuate de catre utilizator pentru controlul medical periodic nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, nefiind in sarcina sa.

Conform alin. (2) lit. b) al art.21 sunt deductibile, fiind considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cheltuielile efectuate, potrivit legii, pentru protectia muncii si cheltuielile efectuate pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Intra sub incidenta acestei prevederi, conform pct. 25 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol, cheltuielile efectuate in acest scop, in conditiile in care specificul activitatii desfasurate se incadreaza in domeniile pentru care se impune respectarea normelor de protectie a muncii, stabilite conform legislatiei in materie.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016